joi, 19 martie 2020

Muzeul "José de Huéscar"


José de Huéscar  este un autor spaniol de benzi desenate. Noi, pifofilii, îl cunoaştem pentru seriile din revista Pif Gadget: L’Agence Eurêka, Mannix, Le livre de la jungle etc. În fapt, el a publicat BD şi ilustraţii în paginile a numeroase alte reviste franţuzeşti generaliste, precum  RintintinLa vie du railLe Hérisson,MariusIci ParisL’HumanitéLa Vie OuvrièreLa Dépêche du Midi sau de benzi desenate precum Circus.


Născut la Albacete, pe 27 august 1938,  José de Huéscar a avut în tinereţe o prodigioasă carieră… sportivă.  A fost judoka cu centură neagră, a fost campion naţional la tir sportiv.
Dar viaţa nu era uşoară în Spania aflată sub dictatura franquistă aşa încât, după ce a absolvit o şcoală  de artă şi a învăţat franceza, engleza şi italiana,  s-a angajat ca ilustrator la  o editură.
La modă erau însă benzile desenate şi cum patria lor era Franţa, în 1969 publică într-o revistă din Hexagon prima sa lucrare. Este mulţumit de retribuţie şi anul următor se mută în Franţa, împreună cu soţia sa.
Autor eclectic, lucrează foarte mult şi acceptă  orice comandă: ilustraţii, benzi desenate, coperţi de carte, desene publicitare etc.
Este pasionat însă de western şi de aceea, poate, una dintre cele mai frumoase serii BD la care a colaborat a fost  L’Histoire du Far West (editura Larousse).



La vârsta de 50 de ani se consacră exclusiv picturii şi lucrează ca profesor la diverse şcoli de Arte Frumoase din Franţa. Din anul 2000 se stabileşte într-un mic orăşel din Drome, o regiune din sudul Franţei.

Simţindu-şi sfârşitul aproape, José de Huéscar  a luat legătura cu primarul orăşelului său natal din Spania,  Albacete, şi-i propune să-i doneze toată opera sa grafică, cu condiţia să fie expuse în cadrul unui mic muzeu. Acesta însă i-a răspuns că nu are nici un spaţiu disponibil.
În decembrie 2006, Huescar îi scrie unui alt primar, cel al  orăşelului Huescar din Andaluzia şi-i face aceeaşi propunere deşi,  în afară de nume, nu exista nicio legătură între artist şi micul orăşel. Acest primar, deschis la minte, l-a luat pe  directorul Şcolii de Artă din oraş,  s-au urcat în maşină şi au plecat în Franţa, la locuinţa lui José de Huéscar. Când a văzut bogăţia patrimoniului artistic al artistului,  a acceptat pe loc toate condiţiile sale.

Muzeul văzut din aer  (cu acoperişul negru)

José de Huéscar s-a stins din viaţă pe 29 aprilie 2007, iar familia a respectat ultima dorinţă a artistului şi a donat tot patrimoniul său artistic municipalităţii Huescar. Responsabilii de la primărie au   întemeiat Fundaţia „José de Huéscar” care,  în anul 2011,  a deschis muzeul cu acelaşi nume. Adăpostit într-o clădire din secolul XVI, muzeul pune la dispoziţia publicului, gratuit, desene, planşe originale, tablouri, cărţi, diverse obiecte personale.

Sala de expoziţie 

Programul de vizită este între orele 19-23.00!


În primele 100 de zile de la deschidere, muzeul a fost vizitat de peste 3000 de persoane!
Evident, a fost editat un catalog cu cele mai frumoase lucrări ale artistului spaniol.

La noi s-au stins din viaţă mai mulţi mari graficieni, precum Nicu Russu, Val Munteanu, Burschi, Livia Rusz. O să vedem vreodată muzee personale cu operele lor grafice, sau măcar un muzeu dedicat ilustraţiei româneşti, care să-i cuprindă pe toţi?

Aici aveţi un mic reportaj cu Muzeul „José de Huéscar” din Andaluzia, Spania:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu