sâmbătă, 4 ianuarie 2020

Retrospectiva anului BD 2019: exegeza



Și  anul acesta au continuat să apară cărți despre cea de-a noua artă.
Cea mai importantă – prin impactul  său la scară mondială – este  Să înțelegem benzile desenate – Arta invizibilă, scrisă de Scott McCloud în 1993. Cartea a fost publicată de editura Art care, și prin această apariție,  se poziționează drept cea mai importantă editură de benzi desenate din România.


În ceea ce mă privește, am publicat trei volume de exegeză.




Am trecut aici și mini-monografia  Colecția Clubul Temerarilor deoarece  protagonistul volumului este Albin Stănescu, îndrăgitul autor de benzi desenate. În plus unul dintre capitolele cărții se referă la BD-urile adaptate după nuvelele din colecție.
Ca amuzament, toate cele trei cărți trebuiau să apară în 2018 dar, din varii motive, ele au fost publicate abia în 2019.

În anul 2018 au fost publicate însă alte două volume de exegeză importante.


Lumea lui Dem este o mini-monografie, pe înțelesul copiilor, a unui mare artist din perioada interbelică și nu numai – Dem Demetrescu, craiovean prin naștere.  Textul este semnat de Adrian Buga și ilustrat cu magnifice desene de Dem  dar și, stricând armonia grafică a volumului, de Cristiana  Radu. Fapt absolut de neînțeles, universul grafic al lui Dem fiind enorm și deci editorul cărții având de unde să aleagă desene pentru a ilustra cartea. Păcat.



La final,  doresc să semnalez faptul că, în sfârșit,  mari critici de artă au început să se aplece asupra  celei de-a noua arte. Este cazul domnului Corneliu Stoica, cunoscut critic de artă care, în volumul său publicat de centenar, a adunat portretele a o sută de artiste, fie  născute, fie stabilite  în orașul de pe Dunăre, din perioada interbelică până astăzi. Printre acestea am avut bucuria de a le regăsi pe Marga Ștefănescu, născută la București, dar care și-a petrecut majoritatea vieții la Galați  și pe Xenia Pamfil, născută la Galați și stabilită la Brașov.
 În sfârșit, încă un tabu eliminat!




2 comentarii:

  1. Desigur, absolut nepotrivita coperta pentru cartea despre artistul Dem Demetrescu, coperta care nu te imbie deloc s-o cumperi, un desen prea penibil pentru coperta unei carti despre un asa mare artist ! Daca vezi doar coperta asta intr-un teanc sau stiva de carti, ai zice ca e maculatura fara importanta, dar cuprinsul este interesant avand in vedere artistul dezbatut !

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, nu stiu ce sa zic. Eu am luat cartea doar pentru titlu, "Lumea lui Dem", nici nu am rasfoit-o. Si am fost dezamagit de melanjul nepotrivit de grafisme. Intr-adevar, Dim are desene mult mai bogate si mai colorate, care poate ar fi facut coperta mai atractiva. Eu tot sper din partea lui Adrian Buga o monografie adevarata, plina de informatii inedite si ilustratii deosebite.
    In schimb reeditarile sunt facute la cel mai inalt nivel artistic si tipografic si le recomand calduros. Dem Demetrescu este un artist valoros si merita pe deplin o reeditare a operei sale.

    RăspundețiȘtergere