marți, 4 iunie 2019

Salonul Internațional al Benzii Desenate de la Constanţa




 În perioada 7-9 iunie 2019 pasionații benzilor desenate şi ai literaturii pentru copii sunt invitați să participe la o nouă ediție a Salonului Internațional al Benzii Desenate de la Constanţa. 
 
Manifestarea este organizată în cadrul Sezonului Cultural Franța-România 2019, fiind o acțiune a proiectului „Primăvara românească a benzilor desenate francofone” / „Le printemps roumain de la BD francophone”.
La Muzeul de Artă din Constanţa cititorii vor avea ocazia să se întâlnească cu cei mai îndrăgiți autori BD din România: Puiu Manu, Vali Ivan, Şerban Andreescu, Radu Marian, Octav Ungureanu şi alţii.
Special pentru aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea revistei « Pif Gadget » ne face onoarea de a fi prezent la Salon artistul francez de origine română Mircea Arapu, singurul concetăţean al nostru care a lucrat pentru această revistă mitică. Cu această ocazie și în acest cadru va fi prezentată o expoziție retrospectivă a revistei « Pif Gadget ».
În cadrul salonului vor fi organizate lansări şi  prezeni de noi reviste, albume Bd şi cărţi de exegeză.
Astfel, va fi lansat cel mai nou număr -14 - al revistei « Fabulafia », cea mai frumoasă revistă pentru copii din România, care conţine benzi desenate de Livia Rusz (Peripeţiile extraterestrului Kalamaika) şi, în premieră, de Mircea Arapu, care inventează noi personaje, Bazil şi Oana, demarând  astfel o nouă serie BD.



Arapu va lansa la Constanţa o ediţie specială a albumului său  « Les Nouvelles Aventures de Placid et Muzo ».cu peripeţiile celebrelor personaje inventate de Arnal acum mai bine de 70 de ani. Cu sprijinul unor scenarişti francezi precum  Maric, Herle, Francois Corteggiani etc.,  artistul român imaginează noi peripeţii ale celor două personaje antropomorfe, spre bucuria vechilor şi noilor cititori.



Decanul de vârstă al benzii desenate româneşti, maestrul Puiu Manu (91 de ani) va oferi la rândul său dedicaţii pe cel mai nou album al său, « Trei poveşti minunate », în care dă noi identităţi grafice unor personaje îndrăgite precum Dorothy din "Vrăjitorul din Oz", Jack din "Jack şi vrejul de fasole"şi Aladin din "Aladin şi lampa fermecată"


 Adevăraţii fani BD ştiu că redutabilul caricaturist Vali Ivan este şi un dedicat autor de benzi desenate. 
El a scris şi desenat  anul trecut o variantă digitală a romanului  grafic "Sherlock Holmes - The merchant of nukes", în limba engleză, care s-a bucurat de mult succes pe Amazon. La Constanța Vali Ivan va lansa varianta în limba română a romanului său  grafic (110 pagini în alb-negru).



Şerban Andreescu  este un îndrăgit (mai ales de către copii) autor de benzi desenate, publicând în ultimii 10 ani  nu mai puţin de 7 albume adaptate după operele literare ale unor mari scriitori români (Ion Creangă, I.L. Caragiale)şi francezi (Jules Verne, Lafontaine). La salon va oferi dedicaţii personalizate pe aceste albume.




Nu va lipsi de la salon arhitectul Radu Marian, tăticul roboţelului omnipotent  Minitehnicus. El va prezenta cititorilor o nouă ediţie a albumului său « Minitehnicus. Misterul roboţilor. »




Cel mai tânăr desenator BD şi caricaturist prezent la salon (dar şi el foarte cunoscut şi îndrăgit de cititori) este Octav Ungureanu, care a strâns între coperţile unui mini-album câteva dintre cele mai amuzante glume desenate din seria « Auzite în RATB »




 În fine, la salon va fi lansat şi volumul de exegeză « Europa benzilor desenate » de Dodo Niţă. 


Autorii prezenți se vor întâlni cu publicul prezent la Salon, vor oferi autografe pe albumele lor şi vor anima ateliere de inițiere în arta benzii desenate.
Profesorul universitar  şi exegetul BD  Ion Manolescu va anima o masă rotundă despre prezența revistei « Pif Gadget » în România.
Desschiderea celei de-a 26-a ediții a Salonului Internațional al Benzii Desenate va avea loc  vineri, 7 iunie 2019 la ora 17:00 la Muzeul de Artă din Constanța – bd Tomis, nr. 82-84 Constanța, în prezenţa artiștilor – invitați speciali și expozanți în cadrul Salonului, precum și a domnului  Michel Monsauret, Atașat de cooperare educativă al Ambasadei Franței în România și coordonatorul Alianțelor franceze din Români.
Aflat la cea de-a 26-ediţie şi devenit o manifestare tradițională, Salonul Internațional al Benzii Desenate de la Constanţa se adresează copiilor de toate vârstele!




Manifestarea este organizată în cadrul Saisonului France-Roumanie 2019 de către Institutul Francez din România (IFR) - Ambasada Franţei în România, Asociația Edumedia, Alianța Franceză din Constanţa, Uniunea Francezilor din România, Asociația Bedefililor din România, cu sprijinul Muzeului de Artă Constanța, Hotel Ibis Constanța și Carrefour România.
Această ediție a Salonului Internațional de BD de la Constanța este cea de-a 4-a manifestare în cadrul proiectului Le printemps roumain de la BD francophone. Alte acțiuni - conferințe, ateliere și expoziții de BD - au fost găzduite de orașele: Oradea – expoziția Vaillan, București – expoziția Les aventures de Rahan și conferința în prezența creatorului Rahan, dl Jean-Francois Lecureux, Sibiu – Nos tresors caches. La BD dans les archives de la Bibliotheque Astra de Sibiu. Seria acțiunilor din acest proiect va continua cu expoziții de BD și conferințe organizate în alte 3 orașe: Suceava, Timișoara și Brașov, care vor fi organizate până la 14 iulie 2019, dată la care se va încheia Sezonul România-Franța 2019. Iubitorii de BD au avut ocazia de a se întâlni cu 7 renumiți artiști, ilustratori și scenariști de BD, invitați în cadrul evenimentului Comic Con 2019 organizat la București. La nivel național, proiectul este organizat și coordonat de Institutul Francez din România și Asociația Edumedia și se înscrie în calendarul acțiunilor de cooperare educativă propuse de IFR în anul 2019.




PROGRAM

VINERI, 07 IUNIE 2019

Ora 17:00 Deschiderea oficială a salonului
Vernisajul expozițiilor
Pot de l’amitié – cocktail
Expoziție de benzi desenate cu vânzare

SÂMBĂTĂ, 08 IUNIE 2019

Ora 10:00                         Deschiderea expozițiilor şi a librăriei

Ora 10:30 Lansarea /Prezentarea noilor apariții BD româneşti şi franțuzești
Lansarea revistei pentru copii „Fabulafia”. Ședință de dedicații

Ora 11:30                          Vaillant/Pif Gadget. Povestea unei reviste inegalabile
prezentare susținută de: Mircea ARAPU, Ion MANOLESCU, Jean-Michel INVERNIZZI, Michel MONSAURET

Ora 16:00                         Autorii români publică benzi desenate  în Franța şi Belgia
prezentare susținută de Mircea ARAPU, Dodo NIŢĂ

În paralel cu aceste activităţi mai sunt organizate: 
vânzare de carte şi benzi desenate / ateliere de benzi desenate / vizionare desene animate după benzi desenate

DUMINICĂ, 09 IUNIE 2019

Ora 10:00                         Deschiderea expozițiilor şi a librăriei

Ora 10:30 Puiu Manu şi banda desenată românească de astăzi
prezentare susținută de Puiu MANU, Marius LEŞTARU, Vali IVAN, Șerban ANDREESCU, Radu MARIAN, Octav UNGUREANU, Cristina DURICĂ

Ora 13:00 Decernarea premiilor concursului de benzi desenate de copii
             

Ora 14:00                         Închidere manifestare

În paralel cu aceste activităţi mai sunt organizate:                                  
vânzare de carte şi benzi desenate / ateliere de benzi desenate / vizionare desene animate după benzi desenate



3 comentarii:

  1. Mai puţin, poate un pic Strumpfii sa fii avut o influenta. Mai degrabă BD-ul francez, în special cel publicat în revista Pif Gadget, da, a avut o influenta esențială atât asupra cititorilor cât și asupra desenatorilor români.
    E o discuţie lungă...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cele mai renumite benzi desenate (în franceză) sunt belgiene. Cele mai cunoscute benzi desenate franceze au fost influențate de belgieni.
    Cele mai multe dintre cele mai cunoscute benzi desenate sunt belgieni, americani și japonezi.

    RăspundețiȘtergere