joi, 30 noiembrie 2017

ANDREEA

desen de Marlier (c) Casterman 
Andreea este o fetiţă  drăgălaşă şi curioasă, care descoperă – împreună cu noi, fanii săi - lumea înconjurătoare.
Ca orice copil de vârsta sa,  se joacă, cu prietenele sau cu Luli, căţelul său,  merge la şcoală, ia lecţii de dans şi de înot, îl aşteaptă pe Moş Crăciun. Împreună cu mama sa merge la cumpărături, găteşte, are grijă de surioara ei nou-născută.
Cu fratele ei, Andrei, se plimbă cu bicicleta,  ia lecţii de echitaţie, merge în vizită la  grădina zoologică, la circ, la teatru, la operă  şi la balet.
Andreea se plimbă cu trenul, cu balonul,  dar şi cu avionul.
Călătoreşte şi în străinătate,  şi se pare că Italia este ţara care îi place cel mai mult, unde va vizita Roma şi Veneţia.
Andreea este fetiţa cuminte şi întreprinzătoare, curioasă şi cu spirit de iniţiativă, pe care orice familie şi-ar dori s-o aibă.
Aşa că nu va mira pe nimeni să afle că peste 100 de milioane de cititori din lumea întreagă, din trei generaţii diferite, e-adevărat, mai mult fete decât băieţi, i-au cumpărat cărţile cu peripeţiile familiare.
 Andreea – care, în Belgia, se numeşte Martine -  s-a născut în 1954 din peniţa scriitorului Gilbert Delahaye şi din pensula artistului Marcel Marlier.
Marlier practică un desen realist, iar după ce s-a dezbărat de influenţele lui Disney, chiar suprarealist, desenând minuţios chipurile personajelor,  hainele acestora,  lucrurile şi obiectele care le înconjoară, case, autombile, avioane, bărci cu pânze etc.
De multe ori natura este centrul preocupărilor sale şi atunci desenează minunate peisaje sau animăluţe pe care le îndrăgeşti pe loc. 


Acesta a imaginat-o pe Andreea/Martine cu  o vârstă nedefinită, cuprinsă între 8 şi 12 ani,  combinând trăsăturile mai multor fetiţe din anturajul său.  Spre deosebire de personajele de benzi desenate pe care, de cele mai multe ori, autorii succesivi le desenează îmbrăcate în aceleaşi haine (uniforme) vreme de zeci de ani, Marlier îi schimbă hainele Andreei periodic, după modă şi în funcţie de anotimpuri, de la fustiţe la blugi,   şi-o varietate nesfârşite de tricouri şi bluziţe. Plus că o „piaptănă” de fiecare dată altfel.
Aceste schimbări,  precum şi temele universal valabile abordate în cărţile sale,  explică faptul de ce generaţii diferite de cititori/cititoare continuă să îndrăgească peripeţiile familiare ale celebrei fetiţe… de hârtie!
Deşi creatorii săi, Gilbert Delahaye şi  Marcel Marlier, s-au stins din viaţă,  Andreea trăieşte în paginile a 60 de frumoase povestiri grafice nemuritoare.

La mulţi ani, Andreea!



Anul acesta au fost publicate două noi cărţi cu peripeţiile  Andreei. Le puteţi comanda  la editura Crişan din Deva: edituracrisan.ro



Un comentariu:

  1. Superbe carti dedicate copiilor cu numele Andreea sau Andrei ! Dar cred ca si ceilalti le-au citit sau le vor citi !

    RăspundețiȘtergere