joi, 26 octombrie 2017

SuperErou`s cool: “Aventurile lui Huckleberry Finn"



Mark Twain a fost numit de căre William Faulkner “părintele literaturii americane”. Aşa că nu m-am mirat să constat că este singurul scriitor căruia i-au fost alese două romane adaptate în benzi desenate care să figureze în colecţia “SuperErou`s cool”.
Cel de-al doilea roman grafic din colecţie, după Aventurile lui Tom Sawyer, este deci Aventurile lui Huckleberry Finn, considerat  unanim de critică drept unul dintre marile romane americane.


Ce se poate constata la lectura sa?
Spre deosebire de Aventurile lui Tom Sawyer, realizat  într-un stil grafic mai comic, acesta a fost desenat  de Naresh Kumar  într-un stil foarte realist, aproape dark,  respectând atmosfera generală  dură a romanului, care a abordat o problemă extrem de controversată în epocă, cea a sclavagismului. Dar nu numai atât, Mark Twain a analizat şi problema educaţiei copiilor, a relaţiilor tată (delicvent)/fiu, în general a relaţiilor interumane  în  acel dur secol XIX. Datorită profesionalismului scenaristului Roland Mann, toate aceste probleme sociale sunt reflectate (fără a deranja ritmul alert al naraţiunii) şi în romanul grafic.

În concluzie,  banda desenată Aventurile lui Huckleberry Finn este o lectură recomandabilă pentru toate vârstele.

2 comentarii:

  1. Buna ziua si multumiri pentru descrierile postate.
    Dintre volumele aparute pana acum in aceasta colectie care ar fi un top 3 dupa parerea dvs ?.
    Nu din punct de vedere literar ci pur si simplu desenele caror volume v-au placut cel mai mult.
    Sigur un top e ceva subiectiv si oamenii sunt diferiti dar m-ar interesa parerea unui cunoscator.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc si eu pentru mesaj. Sa stiti ca un TOP este greu de intocmit pentru aceasta colectie, care este destul de unitara.
    Pe de alta parte, definitia cea mai simpla a benzii desenate este "o poveste in imagini" ceea ce inseamna ca la o astfel de lucrare nu poate fi separat desenul de text, ci trebuie judecate impreuna. Sunt destule cazuri in care desene slabute sustin naratiuni puternice (vezi Maus sau Persepolis, dintre cele traduse in romaneste).
    De aceea, cu parere de rau, nu pot intocmi un Top 3 al albumelor colectiei editate de HAC!BD.
    Pot insa sa va spun ca, dintre toate, cel mai mult mi-a placut "Cartea Junglei" care, din punct de vedere grafic, se afla in competitie cu desenul animat produs de Disney, si cred ca a facut fata cu brio acestei competitii.

    RăspundețiȘtergere