marți, 19 septembrie 2017

SuperErou s`cool: " Călătoriile lui Gulliver"


Este a treia oară când citesc - în limba română - o bandă desenată cu nemaipomenitele aventuri ale lui Lemuel Gulliver, dar e prima dată când acestea sunt desenate de un indian şi mai ales e prima dată când autorul – la cererea editorului – desenează toate cele patru călătorii ale celebrului navigator: în împărăţia  Liliputului, în regatul Brobdingnag, pe insula zburătoare Laputa şi în ţara Houyhnhnm-ilor.


Acum aprope 300 de ani, când preotul Jonathan  Swith a publicat  cartea Călătoriile lui Gulliver (Travels into several remote nations of the world) el a imaginat-o ca o feroce satiră socială şi politică, la adresa lumii în care trăia, carte adresată adulţilor şi nicidecum copiilor.
În timp însă, editorii au inclus-o în literatura pentru copii, devenind chiar un titlu de referinţă al acestui tip de literatură, tocmai datorită pitoreştilor personaje imaginate de Swith: pitici (liliputani – cuvântul imaginat de scriitor a intrat în limbajul curent, atât ca substantiv cât şi ca adjectiv), uriaşi, cai raţionali şi filozofi – houyhnhnm-ii  şi yahoo – oamenii primitivi.

Liliput 

Cu toate aceste personaje vă veţi întâlni în cele 70 de pagini ale romanului grafic, desenate realist de artistul  indian.
Naraţiunea grafică este concepută la persoana I. Acest lucru se datorează  faptului că, în 1726, cartea a fost publicată ca fiind scrisă chiar de Lemuel Gulliver şi pentru mai multă credibilitate, a fost publicat un portret realist al autorului fictiv,  iar volumul avea o prefaţă cu datele  biografice ale lui Gulliver.
În fine, mai trebuie menţionat faptul că romanul grafic, ca şi cel original,  poate fi citit în egală măsură de copii şi de adulţi.
Copiii vor fi încântaţi de incredibilele peripeţii ale lui Gulliver, în timp ce adulţii – cei pasionaţi de istorie, cel puţin – vor încerca să identifice ce şi cine se ascunde în spatele descrierilor amănunţite ale ciudatelor popoare utopice  întâlnite de navigator.
Astfel, de exemplu, în duşmănia  dintre împărăţiile Liliput şi Blefuscu  cititorul adult va recunoaşte rivalitatea multiseculară dintre Anglia şi Franţa, iar în politicienii liliputani  încălţaţi cu pantofi cu tocuri înalte şi cei încălţaţi cu pantofi cu tocuri joase  va identifica caricaturile  membrilor  partidelor tradiţionale Tories şi Whigs din Regatul Unit. 
Mai trist este atunci când  Swith descrie caii – houynhnm ca pe nişte fiinţe evoluate, înţelepte,  iar pe oameni – yahoo ca pe nişte fiinţe decăzute, primitive, care nu-şi mai regăsesc locul într-o societate a raţiunii.

După ce copiii dvs. vor termina de lecturat ultima pagină a romanului grafic,  ei vor fi rămas nu doar cu senzaţia că au citit o excelentă bandă desenată dar vor fi aflat – în sfârşit! – de unde vine denumirea  celebrei reţele  mondiale de comunicaţii – YAHOO!


Laputa


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu