vineri, 28 iulie 2017

Florin Balaban, un caricaturist …luxemburghez


Florin Balaban s-a născut pe 16 august 1968 la Nicoreşti, judeţul Galaţi. În 1995 a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică  şi Sport de la Braşov.
Anul următor s-a stabilit în Marele Ducat de Luxemburg, unde s-a angajat ca antrenor de badminton la un club sportiv local. Trebuie spus aici că, la vârsta de doar 24 de ani,  Florin Balaban a  fost singurul sportiv  român care a participat la concursul de badminton din cadrul  Jocurilor  Olimpice de la Barcelona, în 1992.
În acel an a fost pentru ultima oară când România a participat  la concursul de badminton la vreo olimpiadă, dar Florin Balaban continuă să joace şi azi, pentru clubul luxemburghez BC 82 Bettembourg. 
Vreme de trei ani a fost şi antrenorul echipei naţionale de badminton din Luxembourg.

Compatriotul nostru are însă o a doua pasiune,  datorită căruia este încă şi mai cunoscut în Ducat şi în lume: desenul, mai precis caricatura.
Începând din 1996 el publică zilnic  caricaturi în ziarele Luxemburger Wort, cel mai important cotidian din ţară  şi La Voix du Luxembourg, dar colaborează şi alte publicaţii, precum Courier International.  Deşi autodidact, desenele sale satirice şi portretele caricaturale ale personalităţilor care fac actualitatea mondială au cucerit publicul luxemburghez. În 25 de ani a publicat între10.000 şi 12.000 de caricaturi.


Mai mult decât atât, Florin Balaban a ajuns cu timpul un promotor al artiştilor caricaturişti, organizând din 2012 un Concurs Internaţional de caricaturi şi deschizând, împreună cu soţia sa, un Muzeu particular de caricatură, în oraşul Vianden.



Am avut plăcere să-l întâlnesc pe Florin în anul 2001, la Festivalul Internaţional al Benzii Desenate din Contern, Luxembourg. 



Marian Radu, Florin Balaban şi soţia sa

Aproape ignorat de instituţiile culturale ale României, Florin Balaban este unul din acei români cu care trebuie să ne mândrim, cu atât mai mult cu cât el nu şi-a renegat niciodată rădăcinile româneşti şi a revenit în ţară cu expoziţii de caricatură, la Ploieşti (2010), Braşov (2013)  şi  Sibiu (2017).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu