duminică, 29 ianuarie 2017

Cine este românul publicat în celebra revistă BD “Spirou”?



 Revista Spirou este cea mai longevivă  (apare fără întrerupere de aproape 80 de ani) şi, probabil, cea mai citită revistă de benzi desenate din Europa (se tipăreşte săptămânal în aprox. 70,000 ex.).
Pentru 2.40 euro propune cititorilor din lumea întreagă  48 de pagini bine garnisite cu benzi desenate, seriale sau  povestiri scurte, informaţii despre BD, postere, jocuri, suplimente etc.
 Astfel, în nr. 4086 din 3 august 2016 găsim seriale precum Harmony,  la Lumiere de Borneo, excepţională aventură a lui Spirou desenată  magnific de Frank Pe (invitat de onoare la Salonul BD Oradea, în 1999), Les Campbell,  Ralph Azham, serie desenată de Lewis Trondheim (invitat de onoare la Salonul BD Constanţa 2007), povestiri de o pagină precum Tamara,  Les Psy,  Nelson, L`Agent 212, Les Minions (două albume au fost traduse în româneşte în 2016), Dad, Game Over plus 3 pagini de informaţii şi dialog cu cititorii.
Una dintre cele mai vechi rubrici ale revistei este „Carte Blanche” în care redacţia acordă mână liberă unor autori  tineri sau chiar necunoscuţi, singura condiţie fiind calitatea lucrărilor.

De exemplu, Frank Pe, autorul de care vă spuneam mai sus, a debutat în 1973, la vârsta de 17 ani, chiar la această rubrică.  După care, încurajat de editura Dupuis, care editează revista Spirou,  a semnat două serii absolut geniale, Brousaille şi Zoo, indispensabile oricăui bedefil francofon.  

Tot anul trecut, în cadrul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului BD de la Puteaux s-a organizat  concursul de benzi desenate "A chacun sa bulle", organizat pentru copii cu vârste cuprinse între 10-13 ani. 

Ei bine, premiul I a fost câştigat de o puştoaică de origine română, Flavia Puşcaşu, iar premiul a constat în publicarea lucrării sale, desenată de creatorul BD Benoît Feroumont, în revista Spirou. Iar Flavia nu doar a scris scenariul benzii desenate,  ci a şi colorat-o.



Iată, deci,  că primul român publicat de revista Spirou nu a fost unul dintre aceşti înfumuraţi,   care pierd timpul pe facebook lăudându-se  ce desenatori geniali şi frumoşi sunt ei,  ci o puştoaică de doar 12 ani.

Vestea bună însă, există şi o veste bună, este faptul că autorii BD din toată lumea  sunt invitaţi să-şi trimită lucrările, stripuri sau o poveste de o planşă, pe adresa cartesblanches@spirou.com.

Să vedem acum, care dintre autorii români va ridica mănuşa şi va trimite o poveste BD publicabilă la redacţia  Spirou.

2 comentarii:

  1. Eu imi doresc sa citesc o BD desenata de un autor roman sau poate de o autoare - cred ca sunteti cateva desenatoare incredibil de talentate in prezent. trebuie doar gasit un personaj, sau un subiect inedit care sa atraga redactorii revistei.
    de asta am si publciat adresa de contact unde sa trimiteti plansele voastre.
    In anii 2000 am organizat o vizita la redactia Spirou, in Belgia, a unor desenatori BD - Ciubotariu, Vali Ivan, Radu Marian dar, din pacate, nu s-a legat nimic.
    Va astept pe voi, Alexandra, Raluca Dragomir, surorile Surducan, sunt convins ca fiecare in parte aveti un grafism puternic si original.
    E-adevarat, mai trebuie si un gram de noroc...

    RăspundețiȘtergere