marți, 6 decembrie 2016

Marcel Gotlib – încă un gigant al umorului desenat intră în nemurire!




Noi, pifofilii români, îl cunoaştem pe Gotlib datorită căţelului său filozof, Gai-Luron.
În realitate însă, Marcel Gotlib a creat o întreagă pleiadă de personaje, a fost fondatorul a două reviste şi a rămas în memoria cititorilor săi drept un umorist fără pereche!


Marcel Gotlib s-a născut la Paris, pe 14 iulie 1934. Părinţii săi erau evrei maghiari refugiaţi în Franţa. Tatăl său, Ervin Gottlieb, născut în comuna Ceica din actualul judeţ Bihor, nu a avut însă noroc nici în Franţa, fiind deportat la Buchenwald, de unde nu s-a mai întors.
Micul Marcel a fost crescut de o familie adoptivă de fermieri şi-şi va găsi refugiul din actualitatea dureroasă în… desen.
După eliberarea Franţei, va urma liceul, va lucra mai mulţi ani ca şi contabil,  şi va lua lecţii de desen la seral. Ulterior va  desena cărţi de colorat şi va ilustra poveşti până în 1962, când propune  revistei Vaillant seria de benzi desenate Nanar, Jujube et Piette.  În cadrul acesteia, se va naşte, în 1964, celebrul Gai-Luron. 


Gotlib însă doreşte să se adreseze unor cititori mai maturi, pe care să-i  amuze cu umorul său caustic. Aşa că, în paralel cu Gai-Luron în Vaillant, le Jurnal de PIF, publică  în  paginile revistei Pilote  seriile Les Dingodossiers şi La Rubrique-a-brac, scrie scenariul la seria Cinémastock desenată de Alexis şi mai ales, îl imaginează pe Superdupont, o caricatură de super-erou a la française. 


În revista Rock & Folk desenează peripeţiile lui Hamster Jovial, un mic cercetaş foarte interesat de…sex, în 1971.


După revoluţia din mai 1968, moravurile franceze se destind şi artiştii nu mai respectă niciun fel de tabu.
Gotlib, împreună cu amicul său  şi coleg de redacţie la Vaillant, Nikita Mandrika, şi frumoasa dar caustica desenatoare Claire Bretecher, înfiinţează în 1972 revista Echo des Savanes, în paginile căreia cititori deveniţi adulţi ai revistelor Pif, Spirou, Tintin sau Pilote, găsesc povestiri pentru vârsta lor, acoperind o tematică vastă, de la umor scabros la pornografie.



În 1975, alături de un alt prieten, Jacques Diament, Gotlib înfiinţează prima revistă de benzi desenate umoristice, Fluide Glacial, al cărei prim număr va apare pe data de …1 aprilie (sic !). 


În paginile sale Gotlib va publica numeroase benzi desenate, dar mai ales va relua aventurile lui Gai-Luron, pe care îl îmbracă cu o pereche de chiloţi, pentru a-i ascunde… organele sexuale…


După ce boala nu-i va mai permite să deseneze, Gotlib va semna multă vreme  editorialul lunar al revistei.

În 1991 Marcel Gotlib va primi Marele Premiu al Festivalului Internaţional al Benzii Desenate de la Angouleme, pentru întreaga sa operă.

Când am putut să circul liber prin  Europa, după căderea Cortinei de Fier, unul dintre scopurile mele a fost să-i întâlnesc pe mari creatori BD francezi care mi-au fermecat copilăria. Alături de Tabary, Greg, Louis Cance, Corteggiani, Cheret, am avut onoarea să-l cunosc  şi pe Gotlib, un om mititel, dar cu un suflet uriaş, rezervat şi neaşteptat de  modest, cum nu te-ai fi aşteptat de la un om cu talentul său.  

Acum, Marcel Gotlib a emigrat şi el în paradisul autorilor BD şi, probabil, împreună cu prietenii săi  Tabary şi Greg, beau whiskey, joacă poker  şi se amuză de năzdrăvăniile lor pe pământ.


Notă. Cei interesaţi de albumele lui Gotlib pot să ne scrie pe adresa blogului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu