miercuri, 2 noiembrie 2016

Cristian Păcurariu – “Soliman Magnificul” al benzii desenate româneşti



Despre Cristian Păcurariu am scris  de mai multe ori, în mod justificat, el fiind  desenatorul a nu mai puţin de  6 albume de benzi desenate, publicate la diverse edituri franceze între 2007-2015.


Cel mai nou dintre acestea, Soliman le Magnifique,  a apărut în Franţa în ianuarie 2015 şi, fapt rarisim, a fost tradus în româneşte de către editura Didactica Publishing House şi lansat în mai 2016, la târgul de carte  Bookfest.
(Mă gândesc că, poate, articolul meu despre acest album, publicat în ziarul Adevărul (aici) în 6 ianuarie 2015 a avut vreun rol în această premieră).


Ceea ce vreau să spun despre ediţia românească a albumului  Soliman Magnificul  este faptul că a fost tipărită impecabil, în aceleaşi condiţii (format,  coperţi cartonate etc) precum ediţia franţuzească,  dar la un preţ mult mai mic:   39 lei faţă de 14,50 euro.
 Aşa încât bedefilii români nu ar trebui să mai întârzie să-l cumpere, pentru că este una dintre apariţiile de excepţie ale anului BD 2016.


Cristian Păcurariu face parte dintre cei 4 muşchetari români - alături de Mircea Arapu, Augustin şi Dan Popescu - agreaţi  la curtea regelui BD din Franţa, dar din păcate, ignoraţi cu obstinenţă de către conducătorii  instituţiilor responsabile cu  promovarea artei şi culturii româneşti peste hotare, care le preferă mediocri sau non valori (precum Sorina Vasilina, Akira Lord, „Al României” Grăjdeanu şi alţii de teapa lor).

Astăzi, Cristian Păcurariu  aniversează 38 de ani.
Îi dorim un sincer „La mulţi Ani!” şi aşteptăm cu plăcere o nouă întâlnire cu el – poate la Târgul de carte Gaudeamus - pentru a ne desena o dedicaţie originală pe albumul Soliman Magnificul


 Notă. Puteţi comanda acum acest album,  de la librăria on-line librarie.net la preţul de 24,11 lei, în loc de 39,00 lei.



2 comentarii:

  1. Deja se afla in biblioteca langa albumul ,, Napoleon ,, aparut la aceeasi editura
    Despre ICR ar fi multe de spus si nu lucruri bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur sa aflu acest lucru. Multi dintre corespondentii mei mi-au scris sau mi-au spus la telefon ca le-au luat, sunt doua albume adevarate, foarte bine desenate si cu subiecte interesante, daca iti place istoria. Si nici macar nu sunt scumpe, raportate nu la pretul francez ci la pretul unei carti noi de la noi...
    Iar daca urmariti ofertele de pe elefant.ro sau librarie.net, de multe ori preturile sunt destul de mult reduse.
    In ceea ce priveste ICR si alte institutii culturale, intr-adevar, sunt multe de spus, unele lucruri bune si altele mai putin bune.
    Problema functionarilor de la aceste institutii este ca sunt total habarnisti - vorbesc strict de domeniul BD - si de aceea usor de dus de nas. Ca sa nu mai pomenesc de nepotism, cumetrenie, gasca etc...
    Dar care institutie din Romania este perfecta?

    RăspundețiȘtergere