marți, 29 noiembrie 2016

miercuri, 23 noiembrie 2016

TOP 15 AL CELOR MAI VANDUTE BENZI DESENATE FRANCEZE



 Revista franceză L`Express publică în mod regulat un top al celor mai bine vîndute benzi desenate din Franţa.
Domnul Adrian Cioroianu ne-a trimis de la Paris topul de astăzi:


Noi am adăugat coperţile acestor albume şi câteva comentarii cu privire la unele dintre ele.

marți, 22 noiembrie 2016

Noii industriaşi, creativii



 Scopul acestui volum este de a aduce laolaltă preocupări teoretice şi practice ale sectorului creativ, ale politicilor şi managementului culturale”, scrie în prefaţa sa Oana Năsui, iniţiatoarea acestui proiect.

marți, 15 noiembrie 2016

joi, 10 noiembrie 2016

"Pinocchio" - benzi desenate de Şerban Andreescu (editura Aramis)



 Mi-era teamă că trece toamna şi nu vom avea nici o noutate în domeniul benzii desenate româneşti.
Spre comparaţie, în Franţa şi Belgia, toamna – care la ei se întinde până la Crăciun – apar două treimi din producţia editorială BD a anului în curs.
La noi, după explozia de benzi desenate, traduse sau româneşti, de la Bookfest,  au dat faliment doi din cei trei  editori BD români şi astfel, din 6-7 reviste pe care cititorii le puteau cumpăra pe data de 15 ale fiecărei luni, a rămas doar una – HAC! (voi reveni cu o analiză asupra subiectului).

miercuri, 9 noiembrie 2016

Augustin Popescu desenează Elfi



Elfes este o serie de benzi desenate heroic fantasy desenată  publicată de editura Soleil şi ajunsă deja la tomul nr. 15.
În acest volum, intitulat Negru precum sângele, elful negru Gaw`in  şi iubita sa Dyfeline părăsesc ţinutul Scarande la bordul unei corăbii. Pe drum, însă, sunt atacaţi de o flotă de  barbari din Nord, sunt luaţi prizonieri şi siliţi să se înroleze în armata  necromantei Lah`  saa.
Scenariul acestui episod captivant, scris de Marc Hadrien, este desenat de compatriotul nostru Augustin Popescu, după un story board de  Stephane Crety.
Albumul – şi  întreaga serie – este un must have pentru toţi fanii de heroic fantasy şi dovada cea mai bună a popularităţii sale este faptul că  saga a ajuns la volumul 15. 

miercuri, 2 noiembrie 2016

Cristian Păcurariu – “Soliman Magnificul” al benzii desenate româneşti



Despre Cristian Păcurariu am scris  de mai multe ori, în mod justificat, el fiind  desenatorul a nu mai puţin de  6 albume de benzi desenate, publicate la diverse edituri franceze între 2007-2015.