sâmbătă, 24 septembrie 2016

FERGONAUT nr. 3/martie 2003





Următorul număr al revistei a ieşit la 6 luni după precedentul.
Dosarul tematic se intitula “Reîntoarcerea lui Haplea”.


 Apăruse la editura Allfa  un excelent album Haplea la Bucureşti, cu reeditări ale poveştilor desenate publicate  în anii 20 în revista Dimineaţa Copiilor, aşa încât ne-am gândit că un dosar tematic "Haplea" ar fi binevenit.
Dosarul conţinea următoarele articole:  Reîntoarcerea lui Haplea  şi  Haplea la Bucureşti, de Dodo Niţă, Haplea în galeria personajelor româneşti, de Viorel Pîrligras, Haplea a Bucarest, de Maria Tronea.
A doua piesă de rezistenţă a acestui număr, foarte internaţional,  a fost interviul cu Paul Laffont, fost ataşat cultural al Ambasadei Franţei şi co-organizator al Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România vreme de 5 ani. Interviul, realizat de mine, a fost tradus în limba română de profesoara Elena Trăilă, care a semnat şi un articol separat, Monsieur Laffont.
Profesorul universitar George Popescu scrie un foarte interesant articol Bedesofia şi spiritul european – Cioran, personaj de benzi desenate, iar profesorul belgian Roland Francart semnează două articole,  Angouleme 30 – un festival prea belgian?  şi Geographie, Philatelie et Bandes Dessinees.
In fine, arhitectul Cristian Ciomu publică un nou articol de profil, Arhitectura romantică în restaurarea monumentelor în România dar şi o cronică la albumul lui Viorel Pîrligras, Caragiale, proaspăt apărut tot la editura Allfa.
Si acest număr de revistă se încheie cu un nou episod desenat de Viorel, Cine eşti dumneata, domnule Fergonaut? (şi, eventual, cam ce-ai făcut prin ultimii 50 de ani?)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu