luni, 6 iunie 2016

Revanşa BD-ului European





                                                  


  „Spun un lucru, şi nu de azi, de ieri, nici nu sunt singurul care afirmă asta:
                                                      banda desenată în sistemul vechi, „nostalgic”, nu a prins în zilele
                                                          noastre pe piaţa românească. „
                                                                                       Viorel Pîrligras, 4 noiembrie 2011(1)


The Walking Dead, Prometheus, Deadpool, Thor, Ironman, Spiderman… Din 2014 super-eroii americani au invadat piaţa românească de benzi desenate, cucerind din ce în ce mai mulţi fani.  Singurii  care rezistau invaziei erau Rahan şi Tintin, doi eroi "obişnuiţi" ai BD-ului european.

Dar iată că,  în acest an, banda desenată de tip european îşi ia revanşa şi, din martie până acum,  au apărut 13 albume desenate de autori francezi, belgieni, italieni...şi americani.

Din acest punct de vedere ediţia 2016 a târgului de carte Bookfest a fost cea mai bogată în benzi desenate, ever.

Iată-le, în ordinea editurilor lor: 
Editura Didactica Publishing House

Desenele  acestui album au fost realizate de Cristian Păcurariu care devine astfel primul autor BD român al cărui album franţuzesc a fost tradus în limba română. 






Editura Art (cu imprintul Arthur



Această carte nu este propriu zis o bandă desenată dar,  pentru că autorii lor, Goscinny şi Sempe,  reuşesc să îmbine într-o manieră strălucită desenul cu textul, totţi criticii  şi istoricii BD francezi o clasează alături de benzile  desenate.


 
Roman grafic de Richard McGuire


Roman grafic de Alison Bechdel


Editura Litera 









                                                            Editura Cartea Copiilor


Fără îndoială, unul dintre evenimentele anului BD 2016 este apariţia acestui album extraordinar, desenat de maestrul Hugo Pratt. Tradus în româneşte de Mircea Mihăieş, cu o prefaţă de Ioan Stanomir, doi fani incurabili ai lui Hugo Pratt, a fost editat în condiţii impecabile de către editura Cartea Copiilor.

Voi reveni cu cronici asupra unora dintre aceste albume dar, dacă nu aveţi bani să le cumpăraţi pe toate,  atunci luaţi măcar Balada Mării Sărate.  Nu veţi regreta. Este un album atât de dens şi de fascinant încât eu unul îl recitesc cu aceeaşi plăcere, o dată la  doi-trei ani (ediţia franceză, bineînţeles, pe care am citit-o prima oară în 1985!).



Am fost curios şi am consultat şi catalogul Târgului de carte Bookfest,  ediţia 2016. Din cele  aproximativ 100 de edituri participante, mai mult de 10% şi-au trecut ca « domeniu de editare »  cărţile de benzi desenate :  
 Adenium, Art,  Cartea Copiilor, Casa Radio, Didactica Publishing House, Flamingo, Integral, MM Europe, Niculescu, Rao, Trei, Vellant.

Aviz amatorilor, atât cititori cât şi autori BD în căutare de edituri !

De asemenea, următorii distribuitori de carte/librari au anunţat că difuzează şi benzi desenate:
Books Express, Librarie.net, Okian, Prior Media Grup, Stand Agenţie Difuzare Carte. 




(1)La nici un un după această afirmaţie ritoasă apărea revista de benzi desenate HAC (22 de numere deja) şi banda desenată îşi începea creşterea exponenţială de la an la an şi în ţara noastră.
Sentinţa de mai sus arată cum nu se poate mai bine că Viorel Pîrligras, deşi a fost  un promiţător autor BD, nu a fost şi un vizionar.
Această lipsă de viziune,  plus numeroase frustrări şi invidii "artistice",  explică de ce nici el,  nici Marian Mirescu, un alt promiţător desenator BD al anilor 80,  nu au mai primit nici  un ban pe BD-urile lor,  după anii 90 (când îi publicam eu în Mini Azi, şi încasau bani lunar), în timp ce alde Grăjdeanu, Akira Lord, Căpitanul Pxxx, Sorina Vasilina, încasează milioane (vechi, bineînţeles) de pe urma mâzgălelilor lor intitulate mincinos  benzi desenate. E-adevărat, nu încasează din vânzarea BD-urilor lor, pe care nu le cumpără nimeni, poate doar amicii de pahar, ci de la AFCN, Muzeul Municipiului Bucureşti, CEZ Vânzare, ca urmare a unor escrocherii … culturale.
Aş fi preferat însă de o mie de ori ca aceşti bani să fi ajuns la Viorel Pîrligras, Marian Mirescu, Radu Gavrilescu, etc,  care- în schimb - ne-ar fi delectat cu frumoasele lor benzi desenate.
Dar aşa se scrie istoria, de către învingători, şi nu de către luzări…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu