marți, 29 martie 2016

Bruxelles, 23 martie 2016: “La vie est belge! »

Geluck - Belgia


Caricaturiştii şi  desenatorii BD belgieni, şi nu doar ei, au răspuns cu desene bombelor umane. Ediţia de a doua zi după atentate a ziarului Le Soir este  plină cu astfel de caricaturi şi desene omagii aduse victimelor, iar revista franţuzească Marianne, singurul hebdomadar politic independent  din Hexagon,   îl pune  pe Tintin pe coperta sa.


De altfel, o bună parte dintre desenele "umoristice" din aceste zile au ca subiect simbolurile Belgiei : drapelul naţional,  Atomium-ul, Manneken Pis,  Tintin (în semn de solidaritate cu victimele graficianul Radu Oltean şi-a schimbat profilul de pe facebook cu portretul lui Tintin). 

 
(c) Plantu - Franţa
(c) Coco - Franţa

(c) Le Hic - Algeria
Pierre Kroll - Belgia
 
(c) Dany - Belgia
Sniper - Belgia
Vladimir Flores - Columbia
Jos van Impe - Belgia
A doua zi după măcel, la intrările în staţiile de metrou şi în gări (cele care nu erau închise) soldaţi înarmaţi până în dinţi şi cu feţele acoperite de cagule verificau bagajele şi buzunarele călătorilor. În faţa principalelor clădiri unde îşi aveau sediul conducătorii Belgiei erau parcate camioane militare şi blindate. Unele dintre marile magazine erau închise, la fel şi multe muzee, iar mulţi funcţionari şi diverşi angajaţi nu au mers la serviciu.
Tineri de toate rasele şi credinţele s-au strâns însă în faţa  Bursei din Bruxelles şi pe treptele acesteia şi au luat atitudine contra extremiştilor musulmani  cu desene şi sloganuri scrise pe asfaltul bulevardului Anspach,  dar şi pe pereţii clădirii Bursei.
Mai multe zile în faţa Bursei au  staţionat numeroase echipe de televiziune  din diverse ţări,  care au transmis în direct multe dintre  mesajele difuzate de acei tineri.
De joi, viaţa şi-a reluat cursul normal la Bruxelles - cu excepţia Aeroportului Zaventem care este inchis şi în prezent iar companiile aeriene îşi organizează zborurile de pe alte aeroporturi din Belgia şi Olanda.
Belgienii au plecat la lucru iar turiştii au continuat să frecventeze muzeele, restaurantele, magazinele.
De exemplu, duminică, Muzeul Train World din cartierul Schaarbeek era plin de vizitatori, deşi cartierul este cunoscut cu o numeroasă populaţie musulmană,  iar teroriştii de la Paris, din noiembrie trecut, s-au ascuns  în acest cartier.

Atentatele de la  Bruxelles vor marca cu siguranţă  conştiinţa belgienilor,  dar ei au ambiţia să-şi continue felul de a trăi!
La vie est belge !

Notă. mai multe desene omagii găsiţie pe site-ul actuabd.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu