miercuri, 30 martie 2016

Belgia: metroul şi banda desenată




Studiu de caz:  Charleroi




La începutul anilor 90 la metroul din Bucureşti s-a făcut o schimbare importantă: în locul fiselor de 25 de bani s-au introdus biletele de metrou. Ştiaţi însă că  ele au avut drept model biletele de metrou din Belgia ?


De anul trecut însă, biletele de carton au fost înlocuite în Belgia cu cartelele electronice.
De acum înainte  ele vor rămâne doar piese de colecţie,  aşa cum de colecţie sunt şi biletele de carton pe care au fost reproduse figuri cunoscute de personaje de benzi desenate.

Astăzi vom studia cazul metroului din Charleroi.

Lucky Luke
Charleroi este cel mai mare oraş cu populaţie francofonă (valoni) din Belgia –  peste 200.000 de locuitori. Aici îşi are sediul cea mai mare editură de benzi desenate din Belgia, Dupuis (în comuna suburbană Marcinelle), aici se desfăşoară un mare festival de benzi desenate, în anii 90 internaţional, astăzi doar naţional, şi tot aici se găsesc nu mai puţin de 5  librării de benzi desenate.
Fiind o aglomeraţie urbană de aproape o jumătate de milion de locuitori, dacă luăm în considerare şi comunele învecinate, municipalitatea oraşului a decis să se doteze cu un tramvai-metrou,   a cărui cale de rulare se întinde pe 33 de kilometri şi include 28 de staţii. Prima staţie s-a deschis în 1976, iar cea mai nouă în 2013.
Charleroi fiind un fel de capitală a benzii desenate de expresie franceză,  era firesc ca acest lucru să se reflecte şi în decorul urban.  Astfel,  în Charleroi există mai multe statui impunătoare ale unor personaje de benzi desenate: Marsupilami, Lucky Luke, Spirou şi Fantasio, Boule şi Bill.

Marsupilami
 
Spirou, Fantasio şi Spip
Boule şi Bill

Iar în 1996, două noi deschise staţii de metro au fost decorate tot cu personaje BD.
Astfel, în statia Parc,  pe un peron se găseşte o uriaşă frescă cu personaje desenate de Morris,  precum Lucky Luke, Jolly Jumper, Ran Tan Plan, Kid Bill, Mae West şi cei patru fraţi Dalton, iar pe peronul  opus putem admira o mică bandă desenată cu fraţii Dalton atacând un tren. Toate detaliile din staţie au fost gândite pentru a sugera universul Far-West:  lampadarele sunt sub formă de cactuşi, plante care se regăsesc şi pe cele două fresce murale. 

 Staţia Janson, care se găseşte doar la câţiva kilometri depărtare de clădirea editurii Dupuis, a fost gândită ca un mini-muzeu al benzii desenate. Aici ne putem (re)întâlni cu personaje precum Spirou şi  Fantasio, Sammy, les Schtroumpfs, Gaston Lagaffe, Soda, Sybilinne, Natacha, Toupet…
Era deci absolut  firesc ca biletele de metrou să fie decorate şi ele cu figuri ale acestor personaje, devenind astfel piese de colecţie !




Mai trebuie oare să precizez că, dacă sunteţi cu adevărat bedefili francofoni,  alături de Bruxelles, oraşul Charleroi din Belgia este o destinaţie inconturnabilă ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu