miercuri, 10 februarie 2016

Scenarist BD – o meserie de senior





 Dacă îl întrebi, profesorul Marius Leştaru  nu recunoaşte că ar fi scenarist de benzi desenate. Asta în ciuda faptului că au apărut deja două albume de benzi desenate, Dim – Sarabandă în Golful  Aden şi Ioniţă Tunsu – un haiduc de Bucureşti care poartă numele său, ca scenarist.

Marius Leştaru este animat de o profundă pasiune pentru istoria poporului nostru, şi a ajuns să scrie scenarii pentru maestrul Puiu Manu din admiraţia totală pentru opera grafică a acestuia, care i-a bucurat, ca la mulţi zeci de mii dintre noi, copilăria.


În ultimii doi ani, profesorul Leştaru şi maestrul Puiu Manu  au purces la o întreprindere artistică cum nu a mai fost niciodată  la noi ( doar la francezi  - Histoire de France en bandes dessines, editura Hachette). 

Constatând, de multe ori din proprie experienţă, că puştii de azi, prea captivaţi de board games  şi facebook, nu mai cunosc istoria ţării în care s-au născut, ei au decis să ilustreze în benzi desenate scurte, de câte două planşe, episoade glorioase din trecutul României, peste care s-a aşternut, din păcate, colbul uitării.

I-au spus seriei, generic, Istoria, cea mai frumoasă poveste în benzi desenate,  inspiraţi de serialul TV şi cartea bunului lor prieten Adrian Cioroianu.

Ceea ce nu ştie însă lumea, dar află acum, este extraordinara muncă pe care o implică realizarea acestor benzi desenate.
Marius Leştaru decide subiectul fiecărui  episod în funcţie de propriile sale cunoştinţe de istorie sedimentate de-a lungul timpului. Odată decis, scenaristul strânge toată documentaţia  pe care o poate găsi pe marginea subiectului respectiv, cumpărând din librării şi anticariate uneori chiar zeci de cărţi sau reviste (Magazin istoric - ce revistă minunată!) legate de acesta. 
Ba mai mult, Marius Leştaru merge în biblioteci şi în muzee pe urmele subiectului ales, ba chiar bate ţara cu maşina mergând – de cele mai multe ori împreună cu domnul Puiu Manu, la locul unde se desfăşoară acţiunea episodului respectiv, de la Adamclisi la Pietroasele şi la… Stăneşti.

Am avut plăcerea şi onoarea să-i însoţesc, într-o frumoasă duminică, în excursia lor de documentare la  biserica Stăneşti din judeţul Vâlcea.

Biserica datează din secolul XIV şi interesul său istoric rezidă în faptul că în interiorul ei a fost înmormântat unul dintre cei mai credincioşi şi apropiaţi căpitani ai lui Mihai Viteazu – Stroe Buzescu. Iar pe mormântul  acestuia este aşezată o placă funerară unică în ţară, datorită micului basorelief ce îl înfăţişează  pe viteazul Buzescu biruindu-l pe duşmanul tătar. 


Povestea acestui monument istoric, Marius Leştaru o ştia din copilărie, de la tatăl său. După 35 de ani, întâlnirea cu maestrul Puiu Manu i-a dat ocazia s-o spună mai departe, prin intermediul celui mai modern mijloc de comunicare – banda desenată.

Stroe Buzescu a fost înmormântat în biserica Stăneşti – ctitorie a familiei sale, în 1602. A fost aşezat în pronaos, chiar în dreptul uşii care se vede în  fotografie albă, în peretele de cărămidă roşie  şi cu această ocazie, familia sa a decis blocarea respectivei uşi şi deschiderea unei altei intrări prin interiorul unui pridvor  construit tot atunci (în alb, în stânga imaginii).


Pe perete, deasupra mormântului,  au fost pictate portretele lui Stroe Buzescu şi a soţiei sale Sima, care este şi ea înmormântată, alături de alţi membri ai familiei,  tot în pronaos. 
 De la preotul care slujeşte în biserica Stăneşti am aflat că sute de ani acolo a fost un schit de călugări şi,  abandonată în timp,  ea a fost readusă la viaţa spirituală a comunităţii prin renovarea din 1937 de către enoriaşii din satul învecinat.
Maestrul Puiu Manu, preotul bisericii, scenaristul Marius Leştaru


Totul despre extraordinarul episod al învingerii vrăjmaşului tătar de către curajosul Stroe Buzescu aflaţi din  naraţiunea grafică a lui Puiu Manu şi Marius Leştaru,  care va apare în revista Cutezătorii, cea mai atractivă şi instructivă revistă pentru copii din zilele noastre.
Mai jos  publicăm în exclusivitate naţională, prima planşă din poveste:  



 Şi nu fu pre voe câinilor de tătari” - a scris doamna Sima pe placa funerară a soţului ei, viteazul Stroe Buzescu. 
Prin serialul lor Istoria, cea mai frumoasă poveste în benzi desenate, Marius Leştaru şi Puiu Manu şi-au propus  să nu facă pe voia celor care ar vrea să facă uitată istoria patriei noastre, de la micşorarea numărului de ore din programa şcolară până la demitizarea eroilor naţionali şi  luarea istoriei în derâdere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu