luni, 29 februarie 2016

Deadpool omoară (şi ) personajele copilăriei noastre


(c) Lex Comics

În 1941, Albert Kanter a inaugurat  - pentru editura Elliot Publishing Company – colecţia “Classic Ilustrated”, cu cele mai cunoscute opere literare adaptate sub formă de benzi desenate. Dându-şi seama de atractivitatea  acestui nou mijloc de comunicare, editorul dorea să popularizeze prin intermediul său « marea literatură ».
Vreme de 20 de ani s-au editat  aproximativ 167 de titluri, adaptări ale celor mai cunoscute romane din literatura clasică, care s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.



Editura Marvel, conştientă de potenţialul acestor naraţiuni grafice, demarează în anul 2007 propria colecţie de adaptări literare, Marvel Illustrated, unde nu retipăreşte comic-urile din anii 50-60 ci realizează noi adaptări. Majoritatea acestora sunt scrise de scenaristul Roy Thomas iar printre desenatori se numără şi compatriotul nostru  Sandu Florea, care trage în tuş planşele desenate de Miguel Angel Sepulveda la lucrarea The Illiad (2008).



Apoi vine Deadpool şi omoară tot. A început  cu contemporanii săi, super-eroii de la Marvel,  dar şi-a dat seama că aceştia nu pot fi eradicaţi pentru că îşi trag inspiraţia din personajele literare clasice. Şi atunci trece din multivers în universurile ideatice (pentru că eroii copilăriei noastre au trăit în epoci diferite) şi începe să toace la ei fără milă, fără remuşcări, dar cu destul de mult umor (negru).

Bineînţeles, pentru că trama ar fi fost altfel prea simplă,  este el însuşi vânat de Sherlock Holmes şi gaşca sa de prieteni (tot super-eroi) care îl urmăreşte în timp cu maşina inventată de H. G. Wells.


În căutarea audienţei, autorii şi artiştii de aiurea (mai ales cei din domeniul benzii desenate) reînvie personajele copilăriei, imaginează noi aventuri ale acestora, le întineresc sau le îmbătrânesc după plac.

Autorii lui Deadpool omoară pur şi simplu,  aceste personaje, prin cele mai inventive şi rafinate mijloace, ştiind însă că noi, cititorii, ştim că eroii copilăriei noastre nu mor niciodată, atâta vreme cât ne gândim la ei.

Desenul albumului este ireproşabil, letrajul şi traducerea albumului sunt impecabile.

În concluzie, Deadpool killustrated este un “must have” pentru fanii comics-ului american.

Albumul se poate comanda pe site-ul editorului Lex Comics (în cazul în care nu-l găsiţi la chioşcurile de presă şi librăriile pe care le frecventaţi de obicei). 


 Întrebare. Care dintre toţi aceşti tineri entuziaşti editori de comics şi benzi desenate de la noi va fi primul care va publica lucrările româno-americanului Sandu Florea, autor nu doar a 410 comic-uri publicate în State ci şi a sute de planşe inedite sau foarte puţin cunoscute (vezi revista Carusel din 2005) ???

3 comentarii:

  1. Dar romano-americanul Sandu Florea nu este ,, autor '' de comicsuri , el lucreaza ca inker , este un asistent nu un autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Distinse cititor anonim.
    Se vede ca nu sunteti un obisnuit al acestui blog, a carui principala caracteristica ne straduim sa fie profesionalismul, si nu amatorismul si parerismul, ca la altii (a se vedea pagina de facebook a sfertodoctilor BBD).
    Se vede de asemenea cat de putin cunoasteti despre opera grafica a lui Sandu Florea.
    De aceea va invit sa treceti in revista cele 406 comic-uri la care a colaborat Sandu Florea sau, daca va e greu, sa cititi monografia Sandu Florea, ca sa aflati la cate publicatii artistul a semnat pe langa desen si scenariul si la cate altele a semnat creionajul inainte de trasul in tus.
    De asemenea, daca ati fi cunoscut lumea comics-ului cu adevarat, ati fi stiut ca inker-ul este la fel de "autor" ca si scenaristul si pencil-erul, lucru dovedit de faptul ca in nenumarate cazuri numele celor trei apare scris cu acelasi corp de litera pe coperta revistei.
    In fine, pentru ca este evident ca sunteti la inceput de drum,in domeniul celei de-a noua arte, va invit sa cititi regulat acest blog, si sa cumparati cartile de exegeza a benzii desenate, din ce in ce mai multe si la noi, si abia apoi va mai astept cu comentarii pe acest blog. Comentarii, si nu pareri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum eu nu mai stau pe Facebook mi se pare greșit să fie băgați membrii grupului în aceeași oală cu mine.

    RăspundețiȘtergere