vineri, 12 februarie 2016

André Szacvary – 80 de ani şi 20 de albume “Tintin” traduse în româneşte !





 Cred că era pe la sfârşitul anului 2005, când domnul Daniel Sotiaux, directorul delegaţiei Wallonie Bruxelles  la Bucureşti,  mi-a făcut cunoştinţă cu domnul André Szacvary, un om de afaceri francez  stabilit în România, unde înfiinţase  editura MM Europe.
Am simpatizat instantaneu cu domnia sa, după ce mi-a spus că vrea să publice aventurile lui Tintin în româneşte.  
Zis şi făcut, în anul următor, mai precis pe 16 februarie 2006 – Anul Francofoniei în România, la Institutul Francez din Bucureşti  s-au lansat primele titluri în româneşte, Ţigările Faraonului şi  Lotusul Albastru.
La lansare au vorbit  editorul André Szacvary, Hervé Bolot, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Daniel Sotiaux directorul delegaţiei Wallonie Bruxelles, Delia Mucică de la Ministerul Culturii şi subsemnatul, în calitate de autor al studiului Tintin en  Roumanie.

Delia Mucică, André Szacvary, Daniel Sotiaux

E.S. Hervé Bolot, Delia Mucică,  Daniel Sotiaux

Dodo Niţă,  André Szacvary, Daniel Sotiaux
 
Cu această ocazie s-a vernisat şi o expoziţie de afişe, figurine, ediţii rare  ale albumelor  Tintin dar şi cărţi de exegeză a operei hergeene, din colecţiile domnului Szacvary şi a mea. 




Fotografii de Felix Munteanu
În următorii 10 ani, editura MM Europe a tradus  şi publicat în limba română 20 din cele 24 albume Tintin (cinci fiind traduse de către subsemnatul).
 Cel mai recent,   Tintin şi Los Picaros, a fost lansat anul trecut la Târgul Gaudeamus,  în prezenţa ambasadorului Belgiei la Bucureşti, domnul Thomas Baekelandt,  şi a mea.

Albumele au apărut într-o  foarte bună prezentare grafică, similară celei franţuzeşti, ele fiind  tipărite chiar în Hexagon la început iar ulterior în Ungaria, la aceeaşi tipografie care tipăreşte albumele Tintin în limba maghiară.  Tirajul mediu este de 2.000 exemplare pe album.
De remarcat că Aventurile lui Tintin este singura serie de bandă desenată din România care a apărut sub « Înaltul patronaj al Ministerului Culturii şi Cultelor”.

Tintin este unul dintre cele mai cunoscute personaje BD din lume, albumele cu aventurile sale fiind traduse în peste 50 de limbi şi dialecte  şi tipărite în aproape 200 milioane de exemplare. Pare a fi o serie BD pentru copii, dar nu este doar pentru copii,  ci şi pentru părinţii acestora, datorită măiestriei lui  Hergé de a crea mai multe niveluri de lectură în naraţiunile sale grafice. Drept dovadă stau şi cele 400 de volume de exegeză a operei hergeene, mai multe decât cele despre oricare scriitor şi artist din lume.

Hergé este un monument al benzii desenate europeene şi mondiale şi orice colecţie de benzi desenate ar trebui să înceapă cu albumele lui Tintin.

Revenind la André Szacvary, domnia sa s-a născut pe 12 februarie 1936 şi deci astăzi împlineşte exact 80 de ani. Îi urăm un sincer “La Mulţi Ani!”  şi la cât  mai multe bucurii editoriale, pe care să le împartă cu cititorii săi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu