miercuri, 17 februarie 2016

4 ani, 693 de postări, 229.029 accesări!



Ce zboară timpul,  dragi prieteni cititori!
Au trecut deja 4 ani de când am iniţiat acest blog,  pentru a informa corect şi cuprinzător despre  scena efervescentă a benzii desenate româneşti. Mi-ar plăcea să cred că blogul a devenit un ghid de referinţă atunci când cititorii doresc să cumpere noutăţile BD româneşti.
 În mod evident, blogul nu ar fi putut exista fără colaboratorii şi corespondenţii noştri, cărora le mulţumesc şi pe această cale:
Ana-Maria de la Cluj
Daniel de la Alba Iulia
Mati de la  Iaşi
Adrian de la Bucureşti
Costel din Italia
Adrian  de la Paris

În patru ani au fost publicate 693 de articole, vizionate în total de 229.029 ori.
Împărţind numărul de vizionări la numărul de articole, şi apoi pe ţări, ar rezulta că avem aproximativ 228 cititori  din România,  25 din Statele Unite,  14 din Franţa, 10 din Rusia, 9 din Germania, 7 din Italia, 6 din Ucraina, 2 din Moldova, 2 din  Belgia etc. În realitate nu fiecare cititor citeşte fiecare articol (aşa cum se va vedea mai jos)  deci sunt mai mulţi de 300 cititori, dar,  dintre aceştia, 220-250 citesc zilnic articolele noastre.

În mod evident, cele mai multe accesări vin de pe google şi de pe facebook, dar şi de pe blogurile unor autori BD:  costelbd.blogspot.it, revista-comics.blogspot.ro, alextamba.blogspot.ro, sorin-anghel.blogspot.ro etc.

Am putut remarca cu bucurie că cititorii noştri nu sunt doar fideli ci şi cultivaţi, adevăraţi bedefili, care comentează unele articole, participă la concursuri (Daniel Cristea) şi cumpără benzile desenate semnalate de noi pe blog. Printre cititorii noştri se numără, de anul trecut, profesorii Adrian Cioroianu şi Liviu Antonesei (ştim acest lucru pentru că ambii au comentat unele articole).

Iată cele mai accesate articole:

10 - Artmark – o nouă escrocherie  marca Muzeul Ciubotariu – 602 vizionări

   9 - Rahan şi pariul nostalgiei – 603 vizionări

   8- Misteriosul Terente - 653 vizionări

  7 - Poveste de Crăciun: Legenda adevărată a Ştrumfilor – 655 vizionări

 6 - Abaţia – o nouă stea în galaxia benzii desenate – 693 vizionări

5 - Livia Rusz – colecţia completă de albume  769  vizionări

4 - Caragiale în benzi desenate  - 778 vizionări

3 - Paul Stoica – comentarii la TOP 10 BD din socialism  - 778 vizionări

2 - TOP 10 cele mai frumoase benzi desenate româneşti -  880 vizionări

1 - Mihai Timoşencu – invitat de onoare la Salonul BD Constanţa 2013 – 931 vizionări

Mi se pare interesant de realizat şi urmărit acest TOP pentru că el indică foarte bine punctele de interes ale celor aproximativ 300 de cititori fideli ai blogului nostru (de-a lungul timpului, pentru că  articolele din TOP  diferă de la un an la altul).

M-am bucurat foarte mult să constat că în TOP a intrat eseul lui Cătălin Buzoianu, pe atunci un tânăr student din Bucureşti, Rahan şi pariul nostalgiei.
Un nou articol din TOP a fost şi Abaţia – o nouă stea în galaxia benzii desenate, despre o nouă revistă românească de BD. Din păcate, revista s-a dovedit a fi mai mult o stea căzătoare, ea oprindu-se după 4 numere. Să sperăm că doar temporar.

Nu ştiu care este vârsta medie a cititorilor noştri,  dar văd că ei îndrăgesc benzile desenate oldies but goldies.  Colecţia completă a albumelor Liviei Rusz, TOP 10 cele mai frumoase benzi desenate româneşti şi comentariile doctorului Paul Stoica la acest top, Rahan, Ştrumfii, sunt valori sigure şi perene  ale benzii desenate româneşti şi europene.

Un scurt comentariu vizavi de articolul despre licitaţia BD de la Artmark. Unii prieteni cititori mi-au reproşat  cele câteva articole „negative” de pe acest blog.  Că nu şi-ar avea locul pe acest blog şi în  general, în lumea gentilă şi delicată a benzii desenate. Din păcate lumea benzii desenate reflectă, şi la propriu şi la figurat (ca orice altă formă de exprimare artistică) lumea în care trăim.  Dau un exemplu aleatoriu, şi atrag atenţia asupra scării la care fac această comparaţie : mă îndoiesc că prietenii lui Picasso i-au reproşat acestuia tabloul Guernica, în care denunţă atrocităţile nazismului, şi i-au recomandat să deseneze doar lucruri drăguţe.
Ca şi dvs., stimaţi cititori, trăiesc în  România  şi suferim solidar  datorită furturilor, escrocheriilor  şi nelegiuirilor perpetuate vreme de 25 de ani de « şmecheri ».
E foarte uşor să dăm vina pe stat, guvern, partide şi biserică, la general,  într-un cor cacofonic al lamentaţiilor,  dar cred că este mult mai corect să depistăm răul acolo unde se produce el şi să arătăm cu degetul adevăraţii vinovaţi.
Au fost unii care chiar m-au acuzat de calomnie dar eu, având şi studii superioare de drept, am fost în permanenţă atent cu afirmaţiile mele şi toate se bazează pe argumente reale, verificabile,  şi pe documente autentice, emise de autorităţile în drept.
Datorită faptul că urmăresc fenomenul BD de la noi de peste 25 de ani, datorită faptului că am pus umărul la perpetuarea şi consolidarea acestuia, în România şi în străinătate, datorită şi faptului că îi cunosc personal pe impricinaţi,  afirm în deplină cunoştinţă de cauză că A. Ciubotariu este un impostor agramat, iar Jumătatea Plină o bandă de escroci, toţi specializaţi în parazitarea instituţiilor publice. Datorită acestor "competenţe",  persoanele de mai sus au încasat câte un miliard de lei, de la ICR şi AFCN, prin înşelăciune şi escrocherie (dar şi cu complicitatea funcţionarilor de la instituţiile respective),  aşa cum am demonstrat cu documente chiar pe acest blog.
Ori aceşti bani nu au căzut din cer,  ci provin chiar din taxele şi impozitele pe care le plătiţi şi dvs. la stat.
Dacă vreunul dintre dumneavoastră merge cu autobuzul, vede un pickpocket în acţiune  şi nu intervine, ba întoarce privirea,  este o  chestiune de educaţie şi de opţiune personală. Eu unul nu voi face aşa ceva niciodată şi voi semnala întotdeauna când Pisicul Pătat şi Jumătatea Plină, sau alţii,   vor mai fura bani de la stat sau planşe originale de la autori.

Pentru că asta a făcut A. Ciubotariu, sub pretextul că organizează expoziţii BD a cerut planşe la autori şi nu le-a mai înapoiat până astăzi,  ba chiar le vinde/schimbă în interes personal. Aşa cum a scris cu mânuţa lui de "proiect de artist" pe site-ul său (aici)  pentru sigla "Muzeul BD" a dat agenţiei de publicitate care i-a făcut-o o planşă originală de Burschi,  iar planşele lui Ary Murnu pe care le-a vândut la licitaţia de la Artmark le-a schimbat cu un anticar căruia i-a oferit planşe originale desenate de Puiu Manu (dacă Pisica Pătrată era  un artist atât de mare precum se laudă, ar fi dat la schimb propriile sale planşe şi desene).

În ceea ce priveşte Jumătatea Plină, instituţiile culturale şi editurile păgubite (Corint, Art) şi-au dat seama  cu ce fel de escroci au de a face şi le-au tăiat fondurile,  sau i-au dat afară  din spaţiul pe care îl ocupau ilegal.  Dar ei nu se vor opri până nu ajung la locul care li se cuvine de drept. Nu le mai dă AFCN bani direct, îi iau indirect, prin intermediul  acoliţilor lor de la Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură,  alţi paraziţi culturali care încasează zeci de mii de euro de la AFCN ca să organizeze un aşa zis concurs « Cele mai frumoase cărţi din România » în care Jumătatea Plină când face parte din juriu, când câştigă premii, şi asta în fiecare an. Pentru cei care intraţi prima oară pe acest blog, veţi găsi justificări (inclusiv documente)  în alte postări la aceeaşi adresă.

Aşa încât, stimaţi cititori, eu rămân  până la capăt fidel crezului  domnului Gabriel Liiceanu :
N-ai scuze când  taci  într-o societate în care libertatea cuvântului şi a gândirii este garantată !
  
Revenim la TOP şi constatăm cu bucurie că pe primul loc rămâne  Mihai Timoşencu. 
Tot ce doriţi  să ştiţi despre acest incredibil de talentat  artist româno-ucrainian şi nu aţi citit deja pe acest blog,  veţi găsi în interviul apărut în revista TFB nr. 5 apărută pe 15 ianuarie 2016. Dacă nu aţi cumpărat deja revista pentru BD-urile sale,  atunci merită s-o luaţi pentru interesantul interviu cu Mihai Timoşencu care, de altfel, semnează şi coperta acestui număr. 

La final, vă mulţumesc, dragi cititori,  pentru interes, pentru mesajele pe care ni le-aţi trimis, sub formă de comentarii sau mesaje  private,  şi vă asigur că ne vom strădui şi  în continuare să vă informăm corect şi cu pasiune  asupra universului în plină expansiune al BD-ului românesc.

Un comentariu:

  1. La multi ani si la cat mai multe postari! Sper sa vin si eu cu mai multe vesti din Cluj-Napoca, asta insemnand sa aiba loc mai multe evenimente BD. :)

    RăspundețiȘtergere