sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Primul Salon Naţional al Benzii Desenate - Bucureşti, noiembrie 1991

Afiş desenat de Viorel Pîrligras

Primul Salon Naţional al Benzii Desenate din România, şi din toate ţările ex-comuniste, s-a derulat în week-end-ul 26-27 noiembrie 1991, la Palatul Copiilor din Bucureşti.

Organizat de asociaţia SFVA din Craiova, în colaborare şi sub îndrumarea lui Pierre Pascal, el avea drept scop reunirea a cât mai mulţi autori BD din ţară, care să se cunoască între ei şi, eventual, să stabilească viitoare colaborări.
A fost o iniţiativă exclusiv privată, Palatul Copiilor asigurând doar spaţiul expoziţional.




A fost prima oară când se expuneau benzi desenate într-o expoziţie publică şi într-un număr atât de mare. Prima oară când erau prezentate publicului planşele unor autori plecaţi din ţară, precum Mircea Arapu (Franţa)  sau Ovidiu Hondru (SUA). În plus de autorii nominalizaţi în program, Şerban Andreescu a venit cu un frumos panou cu planşe din benzile desenate de el însuşi, Nobilescu, Adrian Niculescu şi Eugen Bercean, toţi publicaţi de editura EVA din Bucureşti.

Directorul Palatului Copiilor

Pierre Pascal şi Norbert Dodille, directorul Institutului Francez

În dreapta mea Ion Hobana, în stânga N. Nobilescu şi Constantin Jurcuţ
În stânga fotografiei, Valentin Cristescu

Bogdan Prejoianu şi Nicu Spireanu schimbând cărţi de vizită
Albin Stănescu şi Şerban Andreescu 


Pierre Pascal prezentând panorama BD europene
Mircea Liviu Goga, reporter la Radio Craiova, a fost prezent la salonul BD şi în 1991, şi în 2015. Cu excepţia lui C. Jurcuţ şi al lui B. Prejoianu, toţi ceilalţi participanţi din fotografie sunt craioveni, veniţi să ne susţină la organizarea salonului. 
Radu Cleţiu şi Călin Stoicănescu din Timişoara, discută  -sub privirea binevoitoare  a lui Valentin Tănase (în picioare)-  despre a doua ediţie a salonului BD,  care va avea loc în oraşul de pe Bega în anul următor
Şerban Andreescu urmăreşte discuţiile veteranilor N. Nobilescu, Iuliu Raţiu, Burschi şi Puiu Manu


Victor Trifan bea Pepsi (pe vremea aceea nu se inventase Coca-Cola la noi) şi desenează... urmărit cu atenţie de Bogdan Prejoianu
Iată ce desena Victor Trifan în timpul discuţiilor !

Au mai fost prezenţi, dar lipsesc din fotografii, Mugurel Dionisie de la Iaşi, Viorel  Pîrligras şi Marian  Mirescu de la Craiova, Sorin Anghel, Pompiliu Dumitrescu şi Cristian Ionescu, un mare colecţionar de SF şi BD din Bucureşti (cred că fotograful oficial al salonului  le-a înmânat pozele direct lor). 

Din păcate, datorită faptului că organizatorii bucureşteni nu au  făcut niciun fel de publicitate, deşi primiseră sute de afişe, tipărite la Craiova şi în Franţa de Pierre Pascal, nu a venit public aproape de loc, iar manifestarea a semănat  mai mult cu un cenaclu literar decât cu un salon de artă.


 Această primă ediţie a avut totuşi numeroase rezultate ulteriore.  Radu Cleţiu de la Timişoara va edita un supliment de benzi desenate al ziarului Renaşterea Bănăţeană, eu voi edita suplimentul Mini Azi, şi în ambele vor publica  majoritatea autorilor prezenţi la salon iar ulterior numeroşi alţi tineri autori, atraşi către BD de concursul naţional organizat de salon.
La Craiova se vor edita primele ediţii ale Istoriei  Benzii Desenate româneşti şi Dicţionarului autorilor de BD din România . Se vor stabili numeroase contacte internaţionale, în special în Franţa şi Belgia, aşa încât numeroşi autori BD vor avea şansa să participe la Saloane BD din acele ţări, dar şi din Italia, Ungaria, Serbia, Polonia, Cehia etc.

În final, cred că ar fi interesant de văzut ce au devenit astăzi autorii prezenţi la Salon în 1991.
N. Nobilescu, Burschi, Pompiliu Dumitrescu, Mugurel Dionisie, Iuliu Raţiu şi Ion Hobana ne-au părăsit. Constantin Jurcuţ a emigrat mai întâi în Ungaria iar azi locuieşte la Londra, unde lucrează ca grafic designer.  Valentin Tănase este un artist de prim rang al României, dar publică benzi desenate mai mult în revista clubului belgian Morgan. Ceilalţi autori fie nu mai publică deloc,  fie publică prin fanzine locale. 


Singurii autori care publică şi astăzi, şi trăiesc din benzi desenate şi din ilustraţie, sunt maestrul Puiu Manu şi Şerban Andreescu. Acesta din urmă este cu adevărat un model de urmat pentru noua generaţie. El a ştiut întotdeauna să îmbine cerinţele editorilor cu propriile sale exigenţe şi iată, din peniţa sa (astăzi stiloul electronic)  a crescut doi copii, s-a mutat într-o vilă cochetă de la marginea Bucureştiului şi-şi schimbă maşina la fiecare cinci ani. Asta şi pentru că a muncit foarte mult,  12-14 ore pe zi,  şi nu a pierdut timpul pe facebook, cum fac alţii.
Într-un fel, şi salonul BD din 1991 a reprezentat  o predare de ştafetă, între revistele pentru copii de stat (care vor sucomba toate în 1996) şi cele private (care însă nu vor supravieţui niciuna până astăzi), între autorii născuţi înainte de 1950 şi cei născuţi după această dată.

Doar maestrul Puiu Manu nu a predat ştafeta şi continuă să ne bucure sufletele cu minunate benzi desenate. Urmăriţi acest blog în continuare, anul viitor vom anunţa apariţia a două noi albume BD semnate Puiu Manu!

Notă. Fotografiile au fost realizate de prietenul Florian Munteanu, astăzi devenit un numede referinţă  în domeniu, cu zeci de mii de lucrări în portofoliu şi cu mai multe albume fotografice  publicate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu