vineri, 17 aprilie 2015

BD SIBIU 2015 - o foto-cronică subiectivă



Deşi aflat doar la cea de-a treia ediţie, Festivalul de benzi desenate de la Sibiu îşi afirmă originalitatea prin profesionalismul organizării şi calitatea expoziţiilor şi a autorilor invitaţi.

desen de Alin Ivan

Au fost prezenţi maestrul Puiu Manu şi puştiul Radu Stoican, profesioniştii (în sensul că trăiesc din BD) Şerban Andreescu şi Octav Ungureanu, entuziaştii Alin Ivan şi Toma Alexandru, Raluca Dragomir, una dintre puţinele dar foarte talentate autoare feminine de benzi desenate de la noi,  Lucian Avornicesei, editorul revistei The Walking Dead.  În fine, am avut plăcerea să-l revăd pe profesionistul Cristian Păcurariu,  care a expus planşe originale din albumele  publicate în Franţa, Soliman le Magnifique şi Assasins


Maestrul Puiu Manu

Radu Stoican
desen de Şerban Andreescu


Talentata Raluca Dragomir
Neobositul Octav Ungureanu

Simpaticii Alin Ivan şi Toma Alexandru

Lucian Avornicesei, un Editor de benzi desenate (cu E majusculă)
Celebrul (deocamdată doar în Franţa) Cristian Păcurariu


Expoziţia "Muzeul Benzii Desenate din România"

Cei mai simpatici autori BD prezenţi la Festivalul de la Sibiu,  şi publicul firesc al oricărei manifestări BD:  cel familial
De asemenea, ca orice festival BD  adevărat din lume, şi cel de la Sibiu este o adevărată vitrină a producţiei româneşti de benzi desenate, producţie din ce în ce mai bogată şi variată.

Premierele absolute ale acestei ediţii au fost:
- mini-albumul Vlady recall (în limba engleză) al lui Alin Ivan (asupra sa voi reveni cu o cronică)
- nr. 9 al revistei The Walking Dead, propus exclusiv fanilor sibieni, cu două zile înainte de a fi difuzat în reţeaua naţională
- nr. 2 al fanzinului clubului Comics Sibiu
- Zbeng şi Zbântui, figurine 3D, minunat modelate de Raluca Dragomir.
Primele figurine BD 3D din România. Obiecte de colecţie de nelipsit, nu doar din vitrina bedefililor dar şi din cea a tuturor iubitorilor de frumos

Altfel, cititorii de benzi desenate au avut (greu) de ales între cele 6 albume ale lui Şerban Andreescu, dintre care două publicate la începutul acestui an, volumul III din Comics.cevamărunt.ro al lui Toma Alexandru, aventurile lui Zobb, extraterestrul de pe afişul Festivalului, desenat de Octav Ungureanu,  albumele maestrului Puiu Manu, revistele HAC, fanzinele Comics, alte albume şi reviste.
Dacă un cititor ar fi dorit să-şi înceapă colecţia de benzi desenate la această ediţie a Festivalului de la Sibiu, ar fi trebuit să vină cu o geantă pe roţi, pentru a încărca în ea doar câte un exemplar din fiecare publicaţie.
De altfel, fanii adevăraţi au venit în număr mare, probabil peste o mie, din Sibiu, bineînţeles, dar şi din Bucureşti, Braşov, Cluj şi Deva.
A venit la întâlnirea cu maestrul Puiu Manu,  Dacian Roz, cel mai mare colecţionar de reviste BD din ţară, probabil unicul proprietar al unei colecţii întregi a revistei Cutezătorii, dar şi Ana-Maria Băsceanu,  fana nr. 1 din Cluj a benzilor desenate.
Dialog interstelar:  Puiu Manu şi Dacian Roz

L-am salutat şi am vorbit şi cu Manuel, unul dintre cei doi editori ai noii reviste BD Abaţia (se va lansa la Comic Con, voi reveni asupra ei).
La Festival au venit,  bineînţeles, şi pasionaţi din străinătate: am cunoscut astfel doi cititori din Germania ai studiului meu Tintin in Romania


Festivalul de la Sibiu organizează şi el un concurs naţional de benzi desenate. La această ediţie au participat 70 de tineri talentati, majoritatea din Constanţa, Deva, Bucureşti, Sibiu, precum şi din alte oraşe. 

La coadă la... premii

Specialitatea Festivalului de la Sibiu sunt „meciurile de desene”. Autorii români şi cei francezi prezenţi s-au întrecut nu atât în desene,  cât mai ales în imaginaţie şi umor, desenând  sub ochii publicului.


În fine, în paralel cu festivalul,  organizatorii manifestării, François Montier şi Asociaţia de prietenie Ille et Villaine, promovează banda desenată prin cursuri de iniţiere în arta benzii desenate, susţinute de autorii francezi prezenţi, Thomas Gosselin şi Jérôme Cazenave, dar şi prin difuzarea benzii desenate în librăriile sibiene.
Astfel, o parte dintre activităţile festivalului s-au organizat în spaţiul noii librării Habitus, şi am fost plăcut impresionat să găsesc pe etajerele librăriei albumele lui Alex Talambă, Şerban Andreescu, Puiu Manu, Octav Ungureanu, sau revista HAC. 
Publicul interesat de BD de la librăria Habitus
Cea de-a treia ediţie a Festivalului BD de la Sibiu a fost din nou una foarte reuşită,  şi invit toţi fanii adevăraţi ai benzii desenate româneşti să-şi rezerve de acum înainte primul week-end din aprilie pentru a veni la Sibiu şi a petrece această sărbătoare a benzii desenate într-un oraş cu adevărat deosebit, unic din toate punctele de vedere, la nivelul ţării noastre şi nu numai.

Tradiţionala fotografie de grup de la închiderea festivalului (nu, nu finisaj) cu autorii invitaţi şi Francois Montier - inima (şi creierul)  manifestării  BD de la Sibiu
 Şi nu am terminat. Pour la bonne bouche,  iată cum arată  doi adevăraţi pasionaţi de benzi desenate, trăind în spiritul festivalului:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu