duminică, 18 ianuarie 2015

SPIROU nr. 4000!




(c) Dupuis



 A fost odată ca niciodată un  tipograf belgian vizionar,  Jean Dupuis, care a dorit să publice o revistă de benzi desenate pentru nepoţii  săi, copiii şi nepoţii prietenilor, rudelor şi vecinilor săi. La vremea respectivă – anii 30 - Belgia era un fel de sat mai mare!
Dupuis publica de vreo 20 de ani diverse ziare şi reviste, pentru cititori bărbaţi sau femei, dar pentru copii nu prea se găseau  publicaţii autohtone.  Ba, mai mult, Belgia era invadată de banda desenată americană,  prin intermediul importului de reviste franceze care traduceau masiv  material de peste Ocean –  în special Le Journal de Mickey.
Revista va purta numele Spirou, ceea ce în limba valonă înseamnă veveriţă (ştiţi că în Belgia se vorbesc două limbi, valonă şi flamandă)  şi primul său număr va apare pe 21 aprilie 1938.
 
77 de ani mai târziu revista continuă să apară cu aceeaşi regularitate săptămânală - pe 10 decembrie a apărut numărul 4000 !!! -  fiind singura de acest fel care mai există pe piaţă, şi unul dintre secretele longevităţii  sale este faptul  că ea se adresează în egală măsură copiilor şi părinţilor săi.  Cunosc în Belgia familii care sunt abonaţi de trei generaţii la această revistă, şi continuă să o citească şi în prezent,  bunici, părinţi şi copii.
Practic însă,  revista  con tinuă să apară de atâţia ani pentru  că ea a constituit,  şi continuă s-o facă, un adevărat izvor de creaţie artistică, în paginile sale publicând mii de autori de benzi desenate, care au imaginat mii de personaje celebre.
Din păcate, în România de azi, cu excepţia câtorva împătimiţi, nimeni nu citeşte această revistă. Şi nici nu ştiu ce pierd...
Sunt convins că aţi văzut cu toţii filmele cu Ştrumfi, atât cele de desene animate obişnuite cât şi 3D,  dar ştiaţi că piticuţii albaştri s-au născut în paginile revistei Spirou, în 1958, fiind desenaţi de Peyo?  Benzi desenate cu aceste personaje simpatice au apărut în româneşte la editura Mediadocs.
Toată lumea a văzut filmele cu Lucky Luke şi Les Daltons, dar ştiaţi că aceste personaje au fost inventate de Morris, în 1946, înr-un almanah Spirou? În româneşte au fost traduse două albume cu aventurile lui Lucky Luke, Diligenţa (editura Nemira) şi Dalton City (editura Univers).


Unii dintre dvs. au vizionat desenele animate cu Marsupilami, dar cred că nu ştiaţi că acest personaj super simpatic a fost inventat de genialul Franquin, în 1952,  unde în altă parte decât în revista Spirou...
În fine, de curând am revăzut filmul Largo Winch la televizor ... Da, am acasă vreo 12 albume cu aventurile sale în benzi desenate, apărute la editura Dupuis, fiind desenate de Philippe Franq după scenarii de Jean Van Hamme, unul dintre cei mai importanţi scenarişti BD belgieni în viaţă.
Dedicaţie de Philippe Bercovici

Am avut şansa să întâlnesc mai mulţi dintre desenatorii BD de la Spirou şi să primesc dedicaţii desenate de la ei. Pe unii i-am invitat şi la salonul BD de la Constanţa:  Wasterlain, Bercovici, Karo, Jean-Luc Cornette.
Pe Wasterlain l-am întâlnit prima oară la Salonul BD de la Charleroi, în 1993, unde organizasem prima expoziţie BD românească şi luasem cu mine pe autorii care erau confirmaţi şi mi se păreau promiţători şi pentru viitor:  Valentin Tănase, Sorin Anghel, Viorel  Pîrligras, Marian Mirescu şi Valentin Cristescu. Din păcate,  dintre ei nu mai publică astăzi decât Viorel Pîrligras  (în ţară) şi Valentin Tănase (În Belgia – tocmai datorită acelei participări – puteţi citi povestea aici).
Şi stăteam noi la masă, la restaurant, alături de alţi autori francezi şi chiar unul congolez  şi vine cineva şi ne spune: „ Wasterlain este aici”. Noi  îi răspundem miraţi: „ Nu, nu-i aici”. Omul se uită mirat şi ne mai spune încă o dată: „ Wasterlain este aici”. Noi îi spunem  din nou că nu e aici,   la care el ripostează: „ Nu-i aici, e dincolo, ar vrea să ştie dacă  poate să vină la masa voastră,  că e mai multă veselie”. Inutil să vă mai spun cum s-a dublat veselia după ce a venit Wasterlain, mai ales că toată lumea era deja în vervă,  de la berea belgiană şi vinul franţuzesc. 
După vreo 15 ani am organizat vizita altor autori români (Radu Marian, Vali Ivan şi A. Ciubotariu) la redacţia revistei Spirou, aflată într-o suburbie a Charleroi-ului. Acolo am făcut cunoştinţă, printre alţii cu Raoul Cauvin, cel mai mare scenarist comic în viaţă din Belgia, cu Walthery, desenatorul  incitantei stewardese Natacha etc. Printre altele ne-au dus să vizităm depozitul lor cu albume şi am intrat într-o peşteră a lui Ali-Baba, mare cât un stadion  acoperit  şi în care paleţii  cu mii de albume erau manipulati cu motostivuitoarele.
 
Dedicaţie de Raoul Cauvin, cel mai mare scenarist de BD comice din Belgia
Revenind la revistă, ea continuă să apară şi astăzi, publicând câte 50 de pagini dense, pentru doar 2,50 euro pe săptămână. Apar benzi desenate în serial, atât comice cât şi realiste, dar şi scurte povestiri de câte o pagină, cu personaje recurente.
De Paşti, Crăciun, în vacanţa de vară şi la ocazii speciale, cum este aniversarea numărului 4000, revista apare în 100 de pagini de benzi desenate, aproape la acelaşi preţ.

În Spirou apar şi benzi desenate realiste, de aventuri, precum Lady S, sc. şi des. Philippe Aymond

 Vom ajunge vreodată să citim şi noi săptămânal o revistă de benzi desenate cu 50 de pagini cu BD pentru doar 12 lei?  Doar Mihai Ionaşcu, inimosul editor al revistei HAC,  poate răspunde la această întrebare, dar  nu acum, ci peste 20 de ani...
 
Hanna, desene Alain Henriet, sc. Yann



Practic, coperta numărului 4000 din Spirou este una dublă, aşa cum numai cei de la această revistă au ştiinţa de a realiza.
Toate planşele reproduse aici sunt extrase din Spirou nr. 4000 şi sunt (c) Dupuis.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu