marți, 3 iunie 2014

Muzică, benzi desenate şi francofonie la AF Craiova




Sâmbătă, 31 mai 2014, a avut loc la sediul Alianţei Franceze din Craiova un colocviu consacrat francofoniei. Invitaţi  de onoare au fost  Paul Laffont, fost ataşat cultural francez şi fondatorul Alianţei Franceze din România în 1991, profesorii Adrian Cioroianu, Ion Manolescu, Marius Leştaru de la Universitatea din Bucureşti precum şi maestrul Puiu Manu.




Paul Laffont, Puiu Manu, Elena Trăilă

Profesorul Adrian Cioroianu
 
Profesorul Ion Manolescu
Profesorul Florea Firan

Laurenţiu Cătălin Zoran
 Dânşii au dialogat despre francofonie, sub toate aspectele sale, cu foşti profesori şi elevi de la Liceul de Filologie-Istorie din localitate, precum dl Florea Firan, fost director al liceului şi actual editor al revistei culturale Scrisul Românesc,  doamna Ortansa Dumitrescu, fost inspector şcolar, Maria-Mihaela Sârbu, Laurenţiu Cătălin Zoran etc.  Întâlnirea a fost moderată de doamna Elena Trăilă, fostă profesoară la liceul menţionat, actualmente  preşedinte a Alianţei Franceze din Craiova.
În asistenţă i-am remarcat pe poeţii Lia Faur şi Ion Maria.





 Clou-ul manifestării l-a constituit  spectacolul de sunet şi imagini Balada lui Corto, realizat de arhitectul Cristian Ciomu.

Cristian Ciomu

Iată ce a declarat domnia sa :
« Sunt aproape 20 ani de la dispariţia lui Hugo Pratt.  Prin firea mea nu doresc să ţin evidenţa la astfel de evenimente, dar subconştientul, sau destinul lucrează, pentru că am fost invitat să reiau un eseu pe care l-am denumit “baladă ” dedicată legendarului marinar Corto Maltese , eroul de benzi desenate care a fascinat o generaţie întreagă de adolescenţi prin anii ‘70, dar continuă s-o facă şi astăzi.
Acest proiect s-a materializat prima oară pe 5 octombrie 1996, la Salonul Internaţional al Benzii Desenate, organizat  la Teatrul Naţional din Craiova - la un an de la dispariţia maestrului Pratt -şi l-am reluat apoi în aceeaşi locaţie pe 28 octombrie 2000, cu ocazia unei alte ediţii a salonului,  când se împlineau 5 ani . Mi-am propus să compun o muzică pe care să o interpretez “live” şi care să însoţească o proiecţie de diapozitive, o succesiune de imagini cu lucrări – acuarele şi fotografii cu şi despre lumea extraordinară a lui Corto Maltese.
În 2005, la malul Mării Negre, am rescris balada, cu sonorităţi de jazz şi ritmuri exotice, în care picură ceva din melosul nostru românesc, pentru că Hugo Pratt va trăi mereu în sufletul meu,  împletindu-se cu tot ceea ce există acolo, adunat într-o jumătate de veac . 
Acum, în 2014, la Alliance Francaise din Craiova, voi relua live acest omagiu muzical,  însoţit de imagini din viaţa şi opera lui Hugo Pratt alias Corto Maltese.
 »



Bogdan Păpuşe şi Puiu Manu
« Balada lui Corto Maltese este ceva deosebit, o îmbinare unică pentru mine. Nu am mai văzut o asemenea prezentare până acum. Cred că ar merita ca domnul Ciomu să o imprime pe suport digital.

Reîntâlnirea cu domnul Puiu Manu m-a uns pe suflet. Este greu de descris în cuvinte ceea ce simt când sunt aproape de dumnealui.

Să îl cunosc pe Marius Leştaru a fost iarăşi un privilegiu şi o încântare. Să îl ascult cum povesteşte despre scrierea scenariului  albumului Ioniţă Tunsu şi despre micile detalii ascunse, pentru "cunoscători",  a fost un adevărat deliciu.
Să îl văd în realitate pe domnul Adrian Cioroianu a fost emoţionant.
De la toţi invitaţii de azi am simţit multă pasiune pentru ceea ce fac. A fost o atmosferă foarte frumoasă,  care m-a umplut de energie. »

Bogdan Păpuşe, vizitator (şi foto reporter)


Foto de grup:  invitaţi şi participanţi, adunaţi laolaltă de pasiunea pentru francofonie şi benzi desenate

Un comentariu: