miercuri, 18 decembrie 2013

Scrisoare către cititorii albumului "Ioniţă Tunsu"






Bună ziua!

Sunt Marius Leştaru, autorul ideii transpunerii aventurilor vestitului haiduc într-un scenariu de bandă desenată pentru albumul cu titlul “Ioniţă Tunsu – un haiduc de Bucureşti”.

Doresc să-mi exprim câteva gânduri legate de lucrarea respectivă, de descoperirea, uimirea, mândria şi tristeţea legată de soarta lui Ioniţă Tunsu care a trăit o parte din zbuciumata lui viaţă chiar pe locurile pe unde noi călcăm astăzi.




Acest album este născut din dragostea pentru eroii noştri uitaţi. Faptele acestora au ajuns în zilele noastre fie îngropate în uitare, fie neverosimile, fie banale.

Cum mi-a venit ideea albumului Ioniţă Tunsu?
Simplu: citind şi fiind impresionat. Apoi povestind mai departe.

Cititul bine orientat duce la dezvoltarea educaţiei şi poate fi folosit ca lumina unei lanterne prin bezna ignoranţei. A fi impresionat poate veni de la plecarea urechii la poveştile cu eroi de demult, pe care zidurile vechi şi locurile bătătorite de veacuri le mai şoptesc, încă, celor ce au răbdare să asculte. Întotdeauna am fost uimit şi fascinat de descoperirile din spatele unor lucruri care aparent nu-ţi spun mare lucru. Dacă însă sapi mai adânc, poţi descoperi adevărate comori. Mai ales legate de istoria noastră. Şi mai ales dacă se întâmplă ca acele evenimente să se fi petrecut în aceleaşi locuri unde trăim noi astăzi.

Povestea haiducului uitat şi trădat pe podul de la Grozăveşti, adică chiar lângă casa dlui Manu a fost suficientă ca să declanşeze setea de aventură şi inspiraţie a maestrului.



În lumea de acum, atât de copleşitoare din punct de vedere al informaţei, este foarte dificil să mai atragi atenţia cu ceva care ar putea să fie „interesant”. Trăim într-o lume în care maşinăriile ne copleşesc, unde confortul vizuinei care ne înconjoară ne deformează corpurile şi stress-ul urban ne suprasolicită nervii.

Prin acest album, am încercat să aduc o idee nouă, în care faptele reale săvârşite de haiducul Ioniţă Tunsu chiar prin locurile pe unde calcă Bucureştenii pot fi împletite cu o poveste istorică care să trezească interesul.

Am dorit să nu reiau personaje şi evenimente cunoscute, cărţi deja citite şi filme deja văzute.

Lucrând la scenariu timp de un an de zile, am încercat să mă apropii cât mai mult de diferite surse istorice, preferându-le firesc pe cele mai spectaculoase, dar simţind în acelaşi timp o mare răspundere faţă de Ioniţă şi camarazii săi.

O răspundere la fel de mare a fost trăită deasemenea şi lângă migăloasa muncă depusă cu atâta dragoste de dl Manu pentru amintirea lui Ioniţă. Dar nimic nu s-a comparat cu clipele fericite petrecute alături de dânsul „disecând” scenariul sau cu bucuria şi privilegiul de a-mi imagina ceva ce poate prinde viaţă prin peniţa fermecată a dlui Manu.



Din punctul de vedere al autorilor, scopul principal urmărit în creaţia acestui album a fost acela de aducere aminte. Este un protest împotriva uitării, un omagiu adus lui Ionită Tunsu.

Deasemenea, a fost dorinţa de a prezenta o istorie mândră, nu terfelită de unii contemporani care de dragul senzaţionalului îl consideră pe Eminescu un poet mediocru, pe Bălcescu un nimeni, pe Mihai Viteazul doar un aventurier fără o ţintă politică, pe Avram Iancu un mediocru nebun, sau pe haiduci doar nişte tâlhari ordinari. Dacă alte ţări pot, noi de ce nu avem voie să ne mândrim cu trecutul nostru?

În încheiere, doresc să mulţumesc celor care au ajutat la conceperea acestui album, minunatelor noastre gazde din seara lansării de la librăria Anthony Frost, întotdeauna calde, primitoare şi înţelegătoare, editurii HAC care a avut răbdarea şi curajul necesar să publice acest album şi a depus tot efortul ca aventurile lui Ioniţă sa ajungă în cât mai bune condiţii în braţele dumneavoastră. 
Dar în special doresc să mulţumesc celor cărora le este cu adevărat dedicată această lucrare. Publicului larg.

Cred că Ioniţă  ar fi fost încântat să ştie că după aproape 200 de ani, dumneavoastră, cititorii acestui album,  vă mai aduceţi aminte de el şi de faptele sale deoarece,  aşa cum am menţionat şi pe ultima copertă a albumului, “pedeapsa cea mai grea pe care haiducii o pot primi pentru faptele şi îndrăzneala lor este uitarea”.

Vă mulţumesc, lectură plăcută!
Marius Leştaru 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu