luni, 21 octombrie 2013

Radu Oltean – invitat de onoare la Salonul « BD Constanţa 2013 »



 Radu Oltean s-a născut la Bucureşti, pe 7 iulie 1970. A copilărit cu revistele Pif Gadget şi Rahan. Albumul românesc care l-a impresionat cel mai mult a fost În lumea lui Harap Alb,  al lui Sandu Florea. Adolescent, va frecventa Biblioteca franceză unde va citi cu nesaţ albumele cu minunatele peripeţii ale lui Asterix şi Obelix, Iznogoud,  Valerian & Laureline, etc.
Talentat la desen de mic, s-a înscris la Liceul de Artă Nicolae Tonitza. Atunci a ştiut că mai târziu se va face grafician. 


Sub influenţa lecturilor adolescenţei, a început să creeze poveşti în imagini. BDSF-uri horror, naive, dar apreciate de colegi.  La 17 ani  a încercat să adapteze în benzi desenate romanul lui H. G. Wells, "Războiul Lumilor".
În 1997 a absolvit secţia de grafică a Universităţii de Arte din Bucureşti.
 Primele coperţi de cărţi i-au apărut încă din anul trei de facultate. A lucrat şi multă ilustraţie publicitară, diversă ca grafism, de la caricatură la ilustraţie hiper-realistă.
Dar, pentru a-şi face mâna, a ilustrat mai întâi câteva cărţi de poveşti (dintre care, poate, cea mai dragă îi este una cu povestea unui băieţel ajuns în lumea dinozaurilor).
Spre ilustraţia istorică s-a  îndreptat  imediat după ce a terminat facultatea,   atras fiind de istoria medievală a saşilor şi de antichitatea daco-romană. 
Aşa a ajuns la Humanitas, unde va ilustra trei volume de popularizare a istoriei scrise de Neagu Djuvara:
- Cum s-a născut poporul român, 2001, 2002, 2003, 2005, 2007 (ilustraţii împreună cu Simona Bucan)
- Mircea cel Bătran şi luptele cu turcii,  2001, 2003
 - De la Vlad Ţepeş la Dracula Vampirul, 2003, 2005, 2010

            Cele trei volume, scrise pe înţelesul copilor şi mai ales bogat  ilustrate, cu desene realiste şi bine documentate de către Radu Oltean, au constituit o mare bucurie pentru cititori, fiind adevărate best-seller (cam cum au fost Povestirile Istorice scrise de Dumitru Almaş şi frumos ilustrate de Valentin Tănase, apărute în deceniul 8), lucru care explică de ce au apărut numeroase re-editări ale lor.
În paralel, Radu Oltean a colaborat vreme de mai mulţi ani cu revista National Geographic, unde a ilustrat diverse  articole despre animale (mamuţi, urşi de peşteră), geologie (cutremure, muntele de sare) şi istorice (daci, sciţi, Ştefan cel Mare).
Apoi, vreme de alţi  câţiva ani, a desenat mai multe serii de timbre poştale cu animale şi monumente istorice, pentru Romfilatelia. 


Ulterior se va specializa în ilustraţie  istorică mare,  reprodusă pe afişe educaţionale.  A editat astfel planşe cu reconstituiri istorice ale oraşelor medievale  Sibiu, Braşov, Sighişoara, Cluj, Timişoara otomană şi Timişoara austriacă şi mai ales Bucureştiul secolului XIX,  ale numeroase cetăţi dar şi ale trei biserici fortificate săseşti: Prejmer, Biertan şi Harman...



Şi iată că,  în 2013, după o laborioasă documentare vreme de mai mulţi ani, publică la propria editură  volumul Dacia. Războaiele cu romanii. Este pentru prima oară când o carte istorică este ilustrată abundent şi mai ales documentată temeinic, atât din punct de vedere al desenelor cât şi al textului.

Radu Oltean va prezenta acest volum, în calitate de invitat de onoare,  la cea de-a 23-ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România, care se va desfăşura între 25-27 octombrie,  la Muzeul de Artă din Constanţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu