luni, 26 august 2013

Adrian ANDRONIC 1939-2013





           
Adrian Andronic a fost unul dintre cei mai talentaţi şi  prolifici caricaturişti şi graficieni din România. Născut pe 10 februarie 1939 la Bucureşti, a  publicat  prima sa caricatură la doar 17 ani,  în ziarul Scânteia Tineretului, după care îi găsim semnătura în mai toată presa centrală şi mai ales în revista de satiră şi umor Urzica.


A fost student  al Institutului de Arhitectură Ion Mincu, din Bucureşti, fiind  coleg cu Sandu Florea. Acesta îşi aminteşte despre el (în paginile monografiei Sandu Florea, editura Crepuscul, 2012):
     « În aceastã atmosferã  am pãşit pe porţile Institutului în 1965. Îmi amintesc cã,  în holul de la intrare,  o mulţime de studenţi se înghesuiau în fata unui panou uriaş şi se amuzau copios. Panoul era plin ochi cu caricaturi ce ilustrau evenimentele zilei din viaţa studenţilor şi a profesorilor. Desenele erau semnate de studentul din anul cinci Adrian Andronic, care devenise deja cunoscut prin caricaturile sale din Urzica, ce se bucurau de un succes monstru printre studenţi şi profesori »
După 1989 se afirmă ca un redutabil „critic grafic” al actualităţii politice. În cariera sa a publicat cinci albume de caricaturi (incluzând Reportaj din iad în 1990 la editura Humanitas şi Haz de necaz, în 2006, la editura Historia) dar  şi peste 80 de cărţi de colorat. Detaliu emoţionant, în unele din aceste cărţi apar ca personaje chiar copiii săi: Jucăriile Roxanei, Poveţe pentru Cătălin etc.
Cătălin este reputatul comentator politic Dan Andronic, din 2011 acţionar majoritar şi director general al cotidianului Evenimentul Zilei.
În paralel cu caricatura şi grafica de carte, a creat şi câteva simpatice personaje de benzi desenate:
           1964 - Tică, Rică şi piraţii, epopee eroi-comică ce va constitui nucleul operei BD a autorului (stripuri în revista Urzica)
           1969 - Mus-a-Fir de pe planeta albastră, sc. Rodica Tott, în revista Luminiţa
           1974 - Corabia de gheaţă, album, ed. Ion Creangă (Tică, Rică şi…extraterestrul Mus-a-Fir)


           1990 - Mia şi Fasolică, stripuri în revista pentru copii Mihaela
           1991 - Ursul păcălit de vulpe, supliment al revistei Scaiul (adaptare după Ion Creangă)
           1992 - Tică, Rică şi piraţii, în suplimentul Cotidianul Copiilor, editat de ziarul Cotidianul
                   - Aventurile lui Goe, stripuri pe teme economico-sociale în ziarul Universul Bucureştilor
          1994 - D-ale lui Bilă, stripuri în săptămânalul economic şi financiar Capital.
          2000-2002 -  Bobârnacele lui Bilă, stripuri în ziarul România Liberă  (în 2000 zilnice, între 2001-2002 săptămânale).
In iunie 2011  redacţia  Evenimentul Zilei editează, ca supliment la ziar, o colecţie de 4 broşuri cu benzi desenate pentru copii semnate de Adrian Andronic:  "Corabia de gheaţă", "Aventuri în Africa", "Misterul din insulă" şi "Prietenii animalelor", în care Mus  (extraterestrul "musafir de pe altă planetă“), este ghidul a doi puşti, Biţă şi Todiţă, într-o extraordinară  călătorie  în jurul pământului.


Din 2011 publica zilnic  Chestiunea Zilei,  serial de stripuri politi-comice în ziarul Evenimentul Zilei.


Adrian Andronic s-a stins din viaţă pe pe 24 august 2013, la vârsta de 74 de ani.

Un articol cuprinzător şi documentat despre opera grafică a lui Adrian Andronic a scris doctorul Paul Stoica pe blogul colo-ro.blogspot.ro. De notat şi faptul că, din luna martie a acestui an, graficianul este prezent şi în Lambiek comiclopedia cea mai mare enciclopedie on-line din lume, cu peste 12.000 de artişti recenzaţi.

Dodo Niţă

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu