marți, 9 aprilie 2013

Ochii Sibiului aţintiţi asupra benzii desenate




Fantomiţa Arthur la Sibiu - colaj de Mircea Arapu
Aşa cum am anunţat, în week-end-ul trecut a avut loc la Sibiu prima ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din localitate.
După Bucureşti, Constanţa, Craiova, Iaşi, Braşov, Oradea, Timişoara, sosise vremea ca şi Sibiul, capitală europeană a culturii în urmă cu câţiva ani, să se deschidă celei de-a noua arte.
Povestea a început anul trecut la... Constanţa, când  François Montier, un tânăr francez, animator cultural la Asociaţia Ille et Vilaine - Sibiu”  şi  pasionat de benzi desenate, a vizitat Salonul BD găzduit de Muzeul de Artă. Se pare că ceea ce a văzut la Constanţa i-a plăcut pentru că, în  toamna aceluiaşi an, a organizat la sediul asociaţiei respective o expoziţie despre celebra revistă BD franceză Pilote  (a se vedea aici relatarea corespondentului nostru Daniel Cristea) iar acum,  în aprilie, primul  salon BD sibian.


Manifestarea a fost găzduită – cu braţele deschise – de către Biblioteca Astra. Câteva sute de vizitatori, în special copii dar şi tineri şi  adulţi, au venit la întâlnirea cu doi tineri autori francezi, Nicolas Julliard şi Aubry Poitrin, dar şi cu doi autori profesionişti români (unii dintre puţinii de la noi care reuşesc să  trăiască din benzi desenate) Şerban Andreescu şi Adrian Barbu. Cei doi autori români au dat zeci de autografe pe albumele Inimă de Broscuţă şi Urban Comics – made in Cluj. A fost lansat chiar şi cel mai nou număr al publicaţiei Glorioasa Fanzină – un număr special „snoave”.



Publicul a putut admira expoziţii de desene şi planşe ale autorilor deja citaţi...

Planşe de Şerban Andreescu (stânga) şi Adrian Barbu (dreapta)

... dar şi o expoziţie de facsimile după planşele cu aventurile fantomiţei Arthur desenate în anii 60 de Michel- Paul Giroud (fiul lui Eu. Gire) pentru publicaţia Arthur Poche a editurii Vaillant.


Expoziţia de planşe facsimile cu Arthur le fantome desenat de Michel-Paul Giroud

Pentru tinerii talentaţi la desen, artiştii prezenţi au susţinut în fiecare zi ateliere de iniţiere.
Atelierul de desen al lui Adrian Barbu

 În fine, momentele  cele mai gustate de public au fost aşa-zisele meciuri de desene, în care cei patru artişti oaspeţi, cărora li s-a adăugat ad-hoc o tânără speranţă locală, talentatul Răzvan Cârstea, au desenat sub ochii publicului, pe teme date.

Şerban Andreescu la lucru
Dacă primul meci a avut loc chiar în incinta salonului, cel de-al doilea s-a ţinut  la cafeneaua artistică Atrium, în faţa unui public non-bedefil dar care a apreciat – cu  aplauze prelungite  – prestaţia artistică a celor patru plus unu artişti.
Iau o pauză de la relatare, pentru a face puţină publicitate gratuită (dar binemeritată) cafenelei Atrium, primul piano-bar în care am intrat vreodată în România. Am petrecut o seară cu totul deosebită aici,  în compania unor (noi şi vechi) prieteni speciali, asistând la meciul de desene şi ascultând muzica de acompaniament a pianistului Laci Hunyadi. Totul într-o atmosferă agreabilă, creată de clientela aparte a cafenelei,  compusă în special din tineri şi turişti.
O adresă indispensabilă atunci când ajungeţi la Sibiu: Atrium Cafe, Casa Luxemburg din Piaţa Mică, lângă Podul Mincinoşilor.
Revenind la  Salon, cine credeţi că şi-a făcut apariţia la manifestare, venind  tocmai de la Cluj? Fanul BD nr. 1 din România, Ana-Maria B. A venit, şi-a umplut rucsacul cu albume şi reviste, unele cu dedicaţii personalizate, a vizitat expoziţiile şi a făcut fotografii şi s-a întors în aceeaşi zi acasă, nu înainte de a vizita centrul medieval al oraşului  şi chiar grădina zoologică.
Ei, dacă ar exista măcar o sută de bedefili ca Ana-Maria, alta ar fi soarta bedeului românesc!
Salonul s-a terminat într-o notă optimistă, cu asigurări ferme de continuitate. În afară de faptul că el a permis un prim-contact al publicului sibian cu banda desenată, cred că meritul major al manifestării a fost relevarea câtorva tineri localnici talentaţi la desen şi pasionaţi de BD, care ar putea fonda un club al benzilor desenate, găzduit eventual de Maison Ille et Vilaine.

Primul din stânga este Francois Montier, organizatorul Salonului BD de la Sibiu
Aşa că, bedefili din toată ţara, notaţi-vă în agendă participarea – anul viitor – la a doua ediţie a Salonului BD de la Sibiu!

Mai multe despre autorii invitaţi la salon puteţi citi în Jurnalul Bibliotecii Astra.
Organizatorii manifestării au fost: Asociaţia de Prietenie “Ille et Vilaine – Sibiu”, Biblioteca Astra, Institutul Cultural Francez, Lectoratul Francez din Sibiu, ABDR.
Afişul a fost  inspirat desenat de Adrian Barbu, născut la Sibiu exact în urmă cu 49 de ani şi, privindu-l cu atenţie,  veţi înţelege şi jocul de cuvinte din titlul acestui articol.

Fotografii de Ana-Maria Băsceanu





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu