duminică, 13 ianuarie 2013

HBO, azi la ora 15.50: Aventurile lui Tintin - Secretul Licornului



Dacă nu aţi văzut acest extraordinar film la cinema, aveţi acum ocazia să-l vedeţi la televizor. Reproducem mai jos simpatica cronică de film scrisă de Ileana Bârsan  şi apărută în revista Bewhere.

 

 

„Animația 3D performance capture a tendemului Steven Spielberg & Peter Jackson este un foarte reușit film de aventuri, pe care îl va gusta generația foarte tânără de spectatori.Cât despre maturii cinefili, el rămâne doar un spectacol vizual lucrat la milimetru și coregrafiat cu minuție.
Poate că pentru fanii benzilor desenate realizate de Hergé, filmul lui Spielberg a  pierdut esența personajului Tintin, care străbătea fiecare dintre aventuri cu candoare și tenacitate, foarte bine susținute de chipul fără vârstă al reporterului, întotdeauna pe fază, pregătit să-și înfrunte pitoreștii inamici.
 Mai mult decât atât, desenul lui Hergé, în stilul ligne claire, fără umbre și profunzimi, lucra în avantajul personajului aflat în mijlocul unor evenimente care, deși inspirate din povești adevărate,  erau atinse de irealitatea sau improbabilul care-i caracterizează și îi creditează, în general, pe eroii de ficțiune.

Ironic și paradoxal, cu ajutorul 3D-ului, modalitatea de redare a profuzimilor cele mai fine și ale detaliilor cele mai complicate, Spielberg &Jackson au reușit să facă un action movie fără reproș, evident în limitele scenariului inspirat și rearanjat din trei dintre volumele desenatorului belgian (The Crab with the Golden Claws, The Secret of the Unicorn și Red Rackham's Treasure).
Astfel,primul film din promisa trilogie debutează cu un omagiu adus lui Hergé, mai precis cu figura lui Tintin în varianta lui originală, după care facem cunoștință cu mai toate personajele importante, de la furiosul și morocănosul Căpitan Haddock, mai mereu plutind în vapori de alcool, până la stimata doamnă Castafiore, fără smarald, de data asta.
 Într-un lung și alambicat șir de dezvăluiri și complicații, Haddock și Tintin se află pe urmele unei corăbii (Licornul) ce a aparținut familiei căpitanului, motiv de confruntări și mistere în drumul către o comoară binemeritată.




Așa cum lui Spielberg i s-a spus după primul Indiana Jones că semănă în spirit cu Tintin (deși nu văzuse niciodată până atunci desenele lui Hergé, acum avem reversul medaliei și constatăm că aventura lui Tintin nu este, în fapt, decât un Indiana Jones pentru copii, mult mai reușit decât ultimul Spielberg, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.
 Chiar dacă Tintin nu este un personaj prea popular în America, notorietatea lui Spielberg, dar și curiozitatea celor mai mulți de a vedea o poveste atât de cuminte, chiar educativă, pe alocuri, ar putea ca filmul să facă încasări subsatnțiale.
Tocmai pentru că Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului nu constituie vreo concurență pentru vreunul dintre Pirații din Caraibe sau vreun Harry Potter, cuplul Tintin & Haddock are șanse să intre în galeria de eroi reevaluați, sigur dacă va fi sprijinit de următoarele episoade. Pentru că, nu-i așa, repetiția este mama învățăturii.”
Regia: Steven Spielberg, Scenariul: Steven Moffat, Edgar Wright, Distributia: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Simon Pegg, Toby Jones, Nick Frost, Durata: 107 minute, Buget: 130,000,000 $.
Ileana Bârsan
Revista Bewhere nr. 3/decembrie 2011

Aş vrea  doar mai adaug câteva cifre culese de pe site-ul cinemagia.ro:
 În ţara noastră, în week-end-ul de premieră, filmul  a fost văzut de 17.025 spectatori , care au plătit 366.879,00 lei.
În total,  filmul a fost vizionat de 50,053 spectatori, care au plătit  1.020.456,00 lei (325.622,84 dolari).
În 2012 a obţinut premiul Globul de Aur pentru Cel mai bun film de animaţie”.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu