miercuri, 30 ianuarie 2013

RADU MARIAN pe Blogue de Banda Desenhada


Blogue de Banda Desenhada a fost înfiinţat în iunie 2012 de doi pasionaţi bedefili portughezi, Carlos Rico şi Luiz Beira. Pentru iniţiaţi, Luiz Beira este un fel de Pierre Pascal al Bd-ului portughez: fondator de saloane BD, editor de reviste şi fanzine, cronicar BD, traducător şi mare colecţionar. De altfel, când a împlinit 70 de ani, el a donat impresionanta sa colecţie de BD (strânsă pe parcursul a 50 de ani) oraşului Viseu, unde se organizează de mai mulţi ani un Festival al Benzii Desenate şi unde am fost invitat să particip şi eu, împreună cu  Radu Marian şi A. Ciubotariu, în 2009.
Dar Luiz Beira promovează BD-ul românesc în ţara sa încă din 1993 şi în special pe Ionuţ Popescu şi Radu Marian, ale căror BD le-a tradus în portugheză.
I-am trimis de Crăciun cel mai nou album al prietenului Marian şi iată ce a scris despre el,  pe blogul BDBD, Luiz Beira:

Festivalul BD de la Angouleme - a 40-a ediţie!


Mâine se deschide cea de-a 40 ediţie a Festivalului Internaţional al Benzii Desenate de la Angouleme, Franţa. Este cea mai mare manifestare de gen din Europa şi una dintre cele mai vechi.
Preşedintele de onoare al acestei ediţii (care a semnat şi afişul) este Jean-Claude Denis, un mare artist BD, invitat  de două ori şi la manifestările BD din România (Constanţa şi Craiova, în 1999 şi 2000).

marți, 29 ianuarie 2013

La mulţi ani, Viorel Pîrligras!



Autoportret (C) Viorel Pîrligras
Viorel Pîrligras s-a născut pe 29 ianuarie 1959 la Tr. Severin. În copilărie se mută, împreună cu  familia, la Craiova, unde trăieşte şi astăzi.
Grafician înnăscut (moştenind  talentul mamei sale, profesoară de desen) Viorel Pîrligras desenează de când se ştie. Nu-i de mirare deci că, deja în  1970,  primeşte o diplomă de merit la primul concurs naţional BD „Aventurile  colegului Minitehnicus”. Iar doi ani mai târziu, la doar 14 ani, câştigă premiul I la concursul BD „Minitehnicus are o idee !”. Planşa premiată, Tunelul timpului va apare - în culori -  în nr.3/ 1973 al revistei Racheta Cutezătorilor, marcând astfel debutul său.

luni, 28 ianuarie 2013

Bibliografia BD: Istoria benzii desenate româneşti



1. Istoria benzii desenate româneşti
    Editura SFVA, Craiova, 1992

Am început să scriu despre banda desenată românească ca reacţie la o frază citită în volumul lui Jean-Bruno Renard, Clefs pour la Bande Dessinée (editura Seghers, 1978) pe care mi-o împrumutase prietena mea franţuzoaică  Colette (devenită, între timp, prietenă a întregii Benzi Desenate Craiovene, în formaţia de atunci – 1983-1984). Autorul, altminteri om serios, profesor universitar, însă  lipsit de o documentare adecvată,  scria în cartea sa, după ce trecea în revistă fenomenul BD pe tot globul pământesc că, citez din memorie, „...în ţările Europei de Est banda desenată practic nu există”!


duminică, 27 ianuarie 2013

Bibliografia benzii desenate româneşti


Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când am publicat primul meu articol despre benzi desenate. Apărea în decembrie 1988, în revista Orion, şi-i datorez în întregime acest lucru lui Viorel Pîrligras. Am povestit despre  debutul meu  în ediţia 2010 a Istoriei BD.
De atunci şi până în prezent am publicat mii de articole,  despre banda desenată în general,  şi BD-ul românesc în special. Am publicat şi mai multe cărţi despre cea de-a noua artă.





sâmbătă, 26 ianuarie 2013

ADRIAN EPURE - comentarii la TOP 10 BD româneşti


Adrian Epure - un bedefil român la Bruxelles



De profesie jurnalist, Adrian Epure a început să citească  benzi desenate la vârsta de cinci ani,  prima revistă BD pe care a ţinut-o în mână fiind  “Carusel”. Multă vreme după aceea a fost un  consumator înrăit de “Mickey Mouse”, “Bamse”, “Dino”, etc. În prezent  colecționează   benzi desenate românești, în special istorice și de aventuri.
Iată cum arată TOP-ul său.


vineri, 25 ianuarie 2013

PAUL STOICA – comentarii la TOP 10 BD din socialism



Paul Stoica, văzut de  Turculeţ

De profesie medic psihiatru,  Paul Stoica  este un colecţionar pasionat de caricaturi, tipărite sau originale. El este animatorul  blogurilor caricaturi-dum-dum, colo-ro, recitim-urzica,  iar   în prezent lucrează la un dicţionar al caricaturiştilor români.
In cele ce urmează vă prezentăm  (cu comentarii)  propriul său TOP 10 BD din socialism.


joi, 24 ianuarie 2013

MARIUS LEŞTARU - comentarii la TOP 10 BD din socialism



Puiu Manu şi Marius Leştaru

Marius Leştaru este cadru didactic la Universitatea din Bucureşti. Cititor pasionat de benzi desenate, el colecţionează de mulţi ani benzi desenate româneşti dar şi cîteva franţuzeşti (revistele Pif Gadget, albumele Asterix).
 Pasiunea sa l-a adus la Salonul BD de la Constanţa, unde l-a cunoscut pe domnul Puiu Manu. Astăzi ei nu sunt doar foarte buni  prieteni, ci şi colaboratori, Marius Leştaru semnând scenariul albumului Dim-Sarabandă în Golful Aden (locul I în TOP 10 al BD-urilor din perioada contemporană!)
 În prezent cei doi prieteni lucrează la un nou album, Aventurile haiducului Ioniţă Tunsu.
Iată cum  justifică Marius Leştaru alegerile sale din  TOP 10 BD din socialism.

miercuri, 23 ianuarie 2013

GABRIEL RUSU - comentarii la TOP 10 BD



Gabriel Rusu este comisar de poliţie şi doctor în ştiinţe istorice. Este un mare colecţionar de benzi desenate, româneşti şi franţuzeşti, fiind el însuşi desenator de BD  realiste, istorice şi de SF. Iată cum  justifică benzile desenate alese de el pentru TOP-ul nostru.

marți, 22 ianuarie 2013

ANA-MARIA BĂSCEANU – comentarii la TOP 10 BD din socialism


Ana-Maria şi doamna Livia Rusz
De profesie psiholog, Ana-Maria Băsceanu este singura femeie dintre cei zece bedefili care au ales benzile desenate din TOP 10, cea mai tânără şi cea mai nouă dintre colecţionarii de BD de la noi. Într-adevăr, de-abia prin 2011  şi-a început colecţia de BD româneşti (până atunci ea strângând cărţi ilustrate, timbre şi bancnote) încurajată fiind, poate, şi de apariţia monografiei Livia Rusz. De atunci şi până astăzi – fără să fie miliardară (sic!)- ea a cumpărat numeroase albume şi reviste din perioada socialistă (Cutezătorii, Arici Pogonici, Napsugar) şi o bună parte din albumele BD apărute după 1989.
Ana-Maria şi-a justificat astfel  alegerile care, după cum o să vedeţi, sunt uşor diferite de rezultatul  final, deşi se referă,  până la urmă, la aceeaşi autori îndrăgiţi de noi toţi.

luni, 21 ianuarie 2013

SANDU FLOREA – comentarii pe marginea TOP 10 BD




Photo by Luigi Novi
“Mă bucur că Harap Alb şi Călugăreni au plăcut juriului. La vremea respectivă,   deşi nu era recunoscută oficial, banda desenată românească a produs în mod regulat  -  vreme de aproape 20-30 de ani -  destule BD la un nivel ridicat (deşi puţine ca număr,  comparativ cu alte ţări).”

Sandu Florea

TOP 10 CELE MAI FRUMOASE BENZI DESENATE ROMÂNEŞTI - partea II





                                   

Inspirat  de TOP 50 al BD-urilor esenţiale  publicat de revista LIRE, m-am adresat la 20 de prieteni bedefili, propunându-le să întocmim împreună un TOP 10 al perioadei socialiste şi un  TOP 10 al perioadei contemporane.
Pentru cel de-al doilea TOP am primit răspunsuri de la 10 pasionaţi,  după cum urmează:
Marius Dodu, Gabriel Rusu, Ana-Maria Băsceanu din Cluj
Marius Leştaru şi Octav Ungureanu din Bucureşti
Paul Stoica şi Dodo Niţă din Craiova
Călin Stoicănescu din Timişoara
Adrian Epure din Galaţi
Costel Curelaru din Italia
Şase dintre ei sunt bedefili colecţionari iar ceilalţi patru  sunt în plus şi autori de BD. 

Iată rezultatele votului:

duminică, 20 ianuarie 2013

JUP în revista Partenaire

"Partenaire" este o publicaţie trimestrială editată de asociaţia "Partenariat Villages Roumains". În ea apar articole despre viaţa economică, socială şi culturală a românilor şi de aceea e firesc să găsim şi articole despre banda desenată românească.
Sunt membru al acestei asociaţii încă de la înfiinţarea ei, acum 7 ani, şi împreună am organizat activităţi pentru promovarea benzii desenate româneşti în Belgia şi a BD-ului franco-belgian în România. 

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Tamba în revista ZOO


Revista ZOO este o publicaţie culturală franceză, specializată pe domeniul benzii desenate. Apare din 2004, de 6 ori pe an, într-un format A4, cu 52-60 de pagini în culori, acoperind actualitatea BD franco-belgiană dar şi comics şi manga. În prezent  este tipărită în 100.000 de exemplare şi difuzată gratuit prin intermediul librăriilor specializate din Franţa şi Belgia.

În nr. 39/aprilie -mai 2012 a apărut o cronică a albumului Sidi Bouzid Kids, desenat de compatriotul nostru, Tamba. De notat că scurtul articol, care subliniază, printre altele, "desenul eficace al Românului Alex Talambă", este semnat de însuşi redactorul şef şi, în acelaşi timp, directorul publicaţiei, Olivier Thierry.

Dodo Niţă & Francois Tetevide



vineri, 18 ianuarie 2013

TOP 10 CELE MAI FRUMOASE BENZI DESENATE ROMÂNEŞTI - partea I





Inspirat  de TOP 50 al BD-urilor esenţiale  publicat de revista LIRE, m-am adresat la 20 de prieteni bedefili, propunându-le să întocmim împreună un TOP 10 BD  ale perioadei socialiste şi un  TOP 10 BD ale perioadei contemporane.
Am primit răspunsuri de la 10 pasionaţi,  după cum urmează:


Marius Dodu, Gabriel Rusu, Ana Maria Băsceanu din Cluj
Marius Lestaru şi Octav Ungureanu din Bucureşti
Adrian Bota din Gherla
Adrian Epure din Galaţi
Călin Stoicănescu din Timişoara
Dodo Niţă din Craiova
Costel Curelaru din Italia
Şase  dintre ei sunt bedefili colecţionari iar ceilalţi patru  sunt în plus şi autori de BD.
De menţionat că Adrian Bota a trimis doar un TOP 5 al BD apărute înainte de 1989, Costel Curelaru şi Adrian Epure câte   un TOP 5 al ambelor perioade, iar Octav Ungureanu un TOP 10 al BD contemporane.
Iată rezultatele votului:


miercuri, 16 ianuarie 2013

Christian Binet par lui-même




"Să mă bată Dumnezeu dacă vă mint"



René Goscinny spunea că, mic fiind, „voia cu tot dinadinsul să-i facă pe oameni să râdă”. Şi a reuşit cu vârf şi-ndesat. La fel şi micuţul său Nicolas.
Am amintit de Goscinny şi de Le Petit Nicolas pentru că, la o primă vedere, în această serie de întâmplări din realitatea imediată şi amuzantă a copiilor se înscrie şi albumul lui Christian Binet, L’Institution (apărut în 1981 şi reeditat în 2010 la Fluide Glacial). Cu menţiunea foarte importantă că avem de-a face cu un album autobiografic, în care autorul tratează cele mai marcante episoade din existenţa sa cu umor. 

marți, 15 ianuarie 2013

Despre Enciclopedia fetelor şi Catel




În decembrie,  Moş Crăciun i-a adus fiicei mele Enciclopedia Fetelor de la editura Nemira.
Scrisă de Sonia Feertchak şi ilustrată de Catel,  cartea este un adevărat best-seller în Franţa, în fiecare an, începând cu 2002,  fiind editată o ediţie nouă, îmbunătăţită şi adusă la zi.
Enciclopedia Fetelor este un adevărat ghid de viaţă, iar în cele 600 de pagini, fetele  între 12 şi 18 ani, dar şi părinţii lor, pot găsi răspunsuri la 350 de întrebări existenţiale,  pe care şi le pot pune la un moment dat, în cursul adolescenţei lor, care, se ştie, este o perioadă mai zbuciumată din existenţa lor.

luni, 14 ianuarie 2013

Adrian Barbu - "Omu` Ploii "





Din periplul clujean nu m-am întors cu mâinile goale ci şi cu această bandă desenată excepţională, Omu  Ploii, oferită de marele artist Adrian Barbu  cititorilor blogului nostru.

duminică, 13 ianuarie 2013

HBO, azi la ora 15.50: Aventurile lui Tintin - Secretul Licornului



Dacă nu aţi văzut acest extraordinar film la cinema, aveţi acum ocazia să-l vedeţi la televizor. Reproducem mai jos simpatica cronică de film scrisă de Ileana Bârsan  şi apărută în revista Bewhere.

 

CLUJ – capitala benzii desenate româneşti?





A trecut anul şi nu am mai apucat să scriu  despre una dintre cele mai frumoase excursii pe care le-am făcut anul trecut în ţară, pe urmele benzii desenate, şi anume la Cluj.
Deşi nu era organizată  nicio manifestare BD, nu mai fusesem de mulţi ani şi prietenii mei clujeni mă tot chemau la ei.
Am ajuns la Cluj  în mini vacanţa de 1 decembrie, şi am petrecut două zile pline de întâlniri deosebite. 

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

GĂZDARU. Puiu GĂZDARU.




 Puiu Găzdaru este caricaturist. De altfel, aşa se şi prezintă pe site-ul său gazdaru.ro.
Dar el foloseşte în mod curent limbajul benzii desenate: baloanele cu text, pentru a arăta clar care din personajele sale vorbeşte, sau chiar împărţirea desenului  în trei casete, atunci când subiectul cere secvenţializarea sa. Aşa cum face, de exemplu, în ciclul de stripuri “Ţara lui Puiu“ publicat în 2009-2010 în ziarul Puterea.
Ba mai mult, chiar a publicat în benzi desenate (pe dimensiunea unei pagini de ziar – format A 3) Aventurile lui Fanaticel, în ziarul sportiv Fanatik (2004-2005).

În cele ce urmează reproducem unul din rarele sale  interviuri,  acordat chiar Jurnalului Naţional, în data de 10 mai 2012. Din interviu aflăm o mulţime de lucruri interesante atât despre  cariera sa, cât şi din culisele redacţiei Jurnalului Naţional.


Felicitări 2013


Continuă să sosească felicitări de la prietenii noştri desenatori francezi şi belgieni. La mulţi ani ducă ce au participat, ca invitaţi de onoare,  la Salonul BD Românesc, ei nu ne-au uitat şi ţinem  în continuare legătura.
Jean-Claude Denis a fost de două ori în România, la saloanele BD de la Constanţa şi Craiova, în 1999 şi 2000. În ultimul week-end al lunii ianuarie va prezida Salonul Internaţional al Benzii Desenate de la Angouleme, al cărui Grand Prix pentru întreaga carieră BD l-a primit anul trecut.

joi, 10 ianuarie 2013

MANDRAGORA: O EDITURĂ ÎŞI FIXEAZĂ REPERELE EVOLUŢIEI



                                           ANTECEDENT: ELABUGA (octombrie 2011)




Am întrezărit încă de la publicarea primului său album de benzi desenate, exprimarea opţiunii asupra orientării editurii MANDRAGORA pe teritoriul atribuit celei de a 9-a arte, în condiţiile în care BD-ul românesc prezintă dificultăţi de atragere şi susţinere largă a publicului către manifestările fenomenului. Cu atât mai mult, atunci când este vorba despre tendinţa detaşării de divertismentul îndreptat spre publicul preadolescent, caracteristică predomintă a domeniului astfel orientat în ultimul timp. Este prilejul remarcării slabei consistenţe sau chiar absenţa în contextul BD-ului autohton a unui anume segment de mult cucerit pe teritoriile europene, americane, asiatice, etc. Concret, facem referire la publicul format din  tineri şi adulţi, zonă a interesului ignorat în mare măsură de preocupările benzilor desenate româneşti. Ruptura descoperită între perioada apariţiei  anticului Pif şi recentele fanzinele în format electronic, exprimate în maniera de abordare în afara tradiţiei consacrate, relevă « arderea » unei perioade de tranziţie, în care nu se regăseşte existenţa consistentă, din păcate, practic nicăieri pe parcursul istoriei BD-ului la noi în ţară. De altfel, producţia albumelor BD se rezumă  la un număr simbolic  de apariţii  şi la tiraje nesemnificative, în comparaţie cu performanţele realizate pe plan mondial.

marți, 8 ianuarie 2013

La mulţi ani, domnule Mihai Sînzianu!




Mihai Sînzianu s-a născut pe 8 ianuarie 1944 la Bucureşti. Absolvent al Institutului de Arte Plastice în 1965, din anul următor începe să  publice grafică în diverse publicaţii literare şi să ilustreze cărţi. Volume de poezie, precum cele ale unor Nichita Stănescu, Ion Vinea,  Darie Novăceanu, sau romane SF precum Luntrea Sublimă de Victor Kernbach şi Farfurii zburătoare de Dumitru M. Ion.  


luni, 7 ianuarie 2013

TERENTE: Poveste (românească) de Crăciun

Pentru că azi e Crăciunul (da, da, e Crăciunul pe rit vechi) vă propun spre lectură şi meditaţie acest strip profund publicat de Şerban Terente în Evenimentul Zilei (pe 25.12.2012).


ANUL BD 2012: AUTORI ROMÂNI PUBLICAŢI ÎN FRANŢA




 Nu puteam să închei panorama anului BD 2012 fără să vorbesc de “stranierii” noştri: desenatorii români care publică în Franţa.


În acest an deci, a apărut la editura First edition volumul al 3-lea (dintr-un total de 12) al seriei L`Histoire de France en BD pour les Nuls, al cărui storyboard este desenat de Dan Popescu.

duminică, 6 ianuarie 2013

ANUL BD 2012: EXEGEZA


"Nicio artă, şi cu atât mai mult banda desenată, nu va fi recunoscută la adevărata sa valoare fără un aparat critic pe măsură" îmi spunea Pierre Pascal. Şi, ca să mă încurajeze în demersul meu de promovare şi susţinere a fenomenului BD în România, mi-a premiat, din partea Asociaţiei  franceze ART 12, Dicţionarul Benzii Desenate din România (ediţia 1996).
Acest lucru m-a motivat şi am  continuat să  public  7-8 cărţi - până în prezent - despre banda desenată românească, din care Istoria BD româneşti în 2 ediţii iar Dicţionarul BD chiar în trei ediţii (una în limba franceză).


ANUL BD 2012: REVISTE ŞI FANZINE

În 2012 a apărut o nouă revistă de benzi desenate, Harap Alb Continuă... şi au continuat să apară fanzinele Comics şi Ah BD.


Harap Alb Continuă.... apare o dată la două luni, într-un tiraj de 10.000 exemplare, şi se anunţă a fi acea revistă BD pe care o aşteptau bedefilii români.


sâmbătă, 5 ianuarie 2013

ANUL BD 2012: TRADUCERI


În acest an au apărut şi mai multe albume de benzi desenate  traduse în româneşte, aparţinând unor diverşi autori şi unor diverse genuri.
Cele mai multe - 4 - au apărut la editura MM Europe, în seria "Aventurile lui Tintin". În prezent sunt publicate în româneşte 17 din totalul de 24. Cred că nu mai e nevoie să le prezint, sunt convins că toţi bedefilii care citesc acest blog au citit măcar o dată în viaţă un album cu aventurile lui Tintin. Vreau doar să adaug atât: despre cele 24 albume Tintin şi creatorul lor Herge s-au scris peste 100 de cărţi de exegeză!

vineri, 4 ianuarie 2013

ANUL BD 2012: AUTORI ROMÂNI

(se dedică lui Viorel P. care, în anul de graţie 2012, încă mai pretinde că nu există bandă desenată românească)



Cel mai prolific autor a fost (şi) în acest an domnul Puiu Manu care, la frumoasa vîrstă de 84 de ani, desenează mai mult şi mai bine  decât majoritatea autorilor BD din România la un loc. Dânsul este desenatorul celor trei albume. Peripeţiile lui Ulise sunt trase în tuş de A. Ciubotaru.Primele două titluri sunt adaptări după piesele radiofonice omonime iar cel de-al treilea  are scenariul scris de profesorul Marius Leştaru.
Conform editorilor, tirajul albumelor de la editura Casa Radio este de 1.000 exemplare, iar cel al albumului Dim, editat de Crepuscul, este de 500 exemplare.

Felicitări de Anul Nou

Continui să primesc felicitări virtuale din partea prietenilor desenatori. Nu mă pot împiedica să nu împart cu dvs. bucuria de a le admira. Prima e sosită din Italia, cea de-a doua din Franţa. Atât de diferite ca subiect şi ca realizare şi totuşi atât de frumoase fiecare în felul său.
Puţini dintre autorii BD români îşi "răsfaţă" cititorii cu astfel de desene originale, deşi majoritatea au bloguri personale.



Desen de Vittorio Giardino


Desen de Francois Corteggiani
Merci pour vos cartes de voeux, chers amis, et a la prochaine.
Dodo Niţă

joi, 3 ianuarie 2013

HAROLD FOSTER

Cititorul nostru Adrian E. din Galaţi a fost cel care l-a observat  pe Harold Foster în stripul omagial desenat de Gianni şi Schultz.Nu a ştiut să ne spună şi titlul revistei româneşti  în care au apărut aventurile lui Prinţ Viteaz, respectiv Covorul Fermecat (semn că nu a citit Istoria BD româneşti) dar tot va primi monografia Sandu Florea, ca premiu pentru viteza de reacţie şi fidelitate.
Îi mulţumim pentru participare şi vă invităm şi pe ceilalţi cititori ai noştri să participaţi activ  la viaţa acestui blog.

miercuri, 2 ianuarie 2013

TOP 35 al celor mai importante benzi desenate !



Aflăm de la colegul nostru Dragoş Cojocaru, care a publicat un articol pe acest subiect în Suplimentul de Cultură, că revista Lire, cea mai citită revistă despre literatură din spaţiul francofon, a publicat un număr hors serie special benzi desenate. În el, printre altele, apare şi un top al celor mai importante 50 de benzi desenate din lume (dar traduse în franceză) în viziunea redactorilor de la Lire.
În cele ce urmează vom trece în revistă primele 35  de BD din acest top,  menţionând, acolo unde este cazul, traducerea lor în româneşte sau informaţii despre autorii respectivi şi opera lor.

marți, 1 ianuarie 2013

BONNEE ANNEE!

Dessin par Mircea ARAPU



Dessin par Marc-Andre Dumonteil