miercuri, 26 septembrie 2012

Muzeul Benzilor Desenate de la Constanţa





Cea de-a 22-a ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate s-a deschis într-o vineri după amiaza, la sfârşit de septembrie, în somptuosul Muzeu de Artă din Constanţa. Au vorbit la vernisaj  Ileana Meheleanu,  preşedinta Alianţei Franceze din Constanţa, Doina Păuleanu, directoarea Muzeului de Artă,  Jacques Bortuzzo, coordonator al Alianţelor Franceze din România,  Paul Laffont, traducător şi editor,  profesorul Adrian Cioroianu,  în prezenţa unui numeros public şi a multor reprezentanţi ai mass-media.
A se vedea  aici reportajul realizat de televiziunea NTV. 






Cu acest prilej au fost  vernisate  următoarele expoziţii:
- Dim – Sarabandă în golful Aden, planşe originale desenate de Puiu Manu după un scenariu de Marius Leştaru.
- Generaţia “Comics”, pagini extrase din revista cu acelaşi nume, editată de Octav Ungureanu
- Harap Alb continuă – pagini desenate de talentatul Andrei Moldovan, ce urmează să apară în curând, în revista cu acelaşi nume
- Portret “Şerban Andreescu” – pagini din viitoarele sale albume, în curs de apariţie la editura Adenium
- Retrospectiva “Vintilă Mihăescu” – extrase din diferite BD ale sale, apărute  în anii 70 în revista Cutezătorii,  alături de extraordinare  picturi originale pe pânză
- Geneza albumului Saint Amand l`aventurier – the making of al acestui album, creionaje – encraje – culori, realizate de invitatul de onoare al salonului Antonio Cossu, împreună cu asistentul său,  Benoit Fauviaux
- Portret “Alex Talambă”, the making off al celor trei albume ale sale, de la creionaj la planşa finală
- Mini portret  “Eduard Vişan” (care s-a bucurat de mult succes: un fan al său  nu l-a lăsat până nu  i-a oferit una dintre planşele expuse, cu dedicaţia sa). 



Sâmbătă 22 septembrie a fost ziua cea mai plină şi bogată a salonului. De dimineaţă s-au lansat  mai multe noi publicaţii BD româneşti: revista Comics nr 12 ,  albumele Pafnutie Cyborgul al lui Radu Marian, Povestiri stranii al lui Laurenţiu Butuc,  Conjuraţia împotriva confreriei a lui Jup, care a făcut special deplasarea de la Iaşi pentru a-şi lansa în premieră albumul la salon, Dim –Sarabandă în golful Aden, al tandemului Puiu Manu/Marius Leştaru  precum şi a cărţilor BD Mila 23, Elabuga, Sidi Bouzid Kids,  ale lui Alex Talambă. 


Standul librăriei Comicbookcity, pentru prima oară la Constanţa


Imediat după aceea autorii s-au aşezat la masă şi au dat nenumărate dedicaţii pe albumelor lor dar şi pe afişul manifestarii. Cele mai  multe cărţi a semnat Alex Talambă, peste  30 – e-adevărat că el punea la dispoziţia cititorilor trei titluri diferite. 




Activitatea  care a întrunit cel mai mare număr de participanţi, după dedicaţii, a fost masa rotundă Generaţia “Cutezătorii”. Animată de profesorul Adrian Cioroianu, a pus faţă în faţă,  pentru prima oară în România, patru autori care au publicat în paginile ei, Puiu Manu, Vintilă Mihăescu, Radu Marian şi Şerban Andreescu, cu mai multe zeci de pasionaţi de benzi desenate, printre care se aflau şi avocatul Radu Cătăniciu din Piteşti şi inginerul Bogdan Prejoianu din Bucureşti, amândoi câştigători ai concursului BD organizat de revista Cutezătorii în 1980 şi ale căror planşe au apărut în almanahul Cutezătorii ulterior. Intâlnirea a fost una memorabilă, autorii au povestit numeroase anecdote şi informaţii inedite din viaţa revistei, iar profesorul Marius Leştaru a arătat cititorilor câteva exemplare rare din  propria sa colecţie de reviste Cutezătorii  şi a oferit lui Radu Marian, câştigătorul marelui premiu la concursul BD din  1970, un breloc cu … Minitehnicus (din 1972!).
In fine, au fost oferite gratuit participanţilor la  manifestare exemplare din noua revistă Cutezătorii,  publicată de editura Crepuscul din Ploieşti, şi în care apare, în serial, banda desenată Toate pânzele sus!, realizată de Puiu Manu după romanul lui Radu Tudoran. 




În ziua de duminică a fost organizată  o altă masă rotundă, despre  generaţia “Comics”,  un grup numeros de tineri autori (vârsta  medie 30 de ani) care îşi publică creaţiile în paginile acestui fanzin. A continuat şedinţa de dedicaţii iar la finalul salonului au fost oferite, ca de obicei, premiile.
Pentru concursul organizat de Alianţa Franceză au fost premiaţi Diana Necşulescu şi  Felix Ţele, din Bucureşti, Monica Ana-Maria Neacşu din Câmpina.
Asociaţia Bedefililor din România a acordat două premii:
- domnului Vintilă Mihăescu, pentru întreaga sa carieră BD
- domnului Şerban Andreescu, pentru albumul O inimă de broscuţă.
Trofeul “Sandu Florea” – o adevărată hologramă 3D,  a fost acordat, în mod firesc,  lui Alexandru Talambă. Autor a trei albume BD publicate într-un interval de 12 luni, două în România şi unul în Franţa,  acest premiu excepţional îi confirmă lui Tamba statutul de adevărat star al BD-ului românesc.
În fine, în aşteptarea momentului când arhitectul Radu Marian va primi, pentru  contribuţia sa excepţională la modernizarea arhitectonică a  Constanţei, Cheia de Aur a oraşului, Asociaţia Bedefililor şi Alianţa Franceză i-au acordat Brelocul de Argint (căluţul de mare – mascota salonului) la care să agaţe acea cheie. 


Evenimentul BD al anului  a fost bine mediatizat în  presa locala şi naţională. In afară de televiziunile care au relatat de la faţa locului, invitaţii de onoare Antonio Cossu şi Paul Laffont, au fost prezenţi  în studiorile locale ale posturilor  TV Realitatea şi Antena 1. Pe parcursul week-end-ului a scris despre manifestările salonului toată presa locală, Cuget Liber, Telegraf, Mesager de Constanţa,  dar şi unele publicaţii şi situri  naţionale (România Liberă, Lumina, Unica),  Ziarul de Iaşi  sau Cuvântul Libertăţii din Craiova.
Per ansamblu putem spune că a fost o ediţie reuşită, cu mai mulţi autori invitaţi, mai multe expoziţii frumoase, mai multe noi publicaţii BD şi mai ales mai mult public prezent: peste o mie de vizitatori, după cum precizează ziarul Romania liberă.


Şi în acest an organizatorii au reuşit să adune la Constanţa cei mai importanţi creatori de BD din România şi să prezinte vitrina producţiei  actuale de benzi desenate.


Bineînteles, nu au fost prezenţi toţi desenatorii din România, sunt din ce în ce mai mulţi, iar bugetul manifestării nu este elastic. Unii dintre ei, deşi şi-ar fi dorit să vină, nu au reuşit acest lucru, din cauze obiective,  precum Adrian  Barbu din Cluj,  care se pregăteşte să plece la Comicon New York (la invitaţia editorului său american şi fără  sprijinul ICR, care a ales să trimită acolo escroci şi impostori). Alţii  preferă să-şi  organizeze propriile expoziţii, în care ei sunt expozanţi şi tot ei  vizitatori.   De menţionat că  majoritatea organizatorilor au fost întrebaţi de o persoană care s-a prezentat ca ziaristă,   de ce nu au fost prezenţi la salon A. Ciuboatriu şi M. Grăjdeanu. Mult mai simplu ar fi fost ca persoana respectivă, care se pare că era chiar sora lui Mihai, să fi pus această întrebare direct impricinaţilor sau, eventual, să întrebe organizatorii salonului de la Bucureşti de anul trecut, de ce invitata oficială a manifestării BD a fost Sorina Vasilina, o persoană care nu a publicat niciodată benzi desenate, şi nu vreunul dintre cei aproximativ 15-20 de autori BD care trăiesc în Bucureşti, inclusiv M. Grăjdeanu…
Din nefericire, din 2010 mişcarea BD românească s-a scindat, aşa cum se întâmplă cu orice lucru care merge bine în ţara noastră, unii dintre cei promovaţi de salonul de la Constanţa  preferând să folosească impactul mediatic şi interesul suscitat de Istoria BD şi salonul de pe malul mării  în interes propriu, uitând de unde au plecat.
Nu-mi rămâne decât să sper că tinerii autori din generaţia “Comics”, vor învăţa din această lecţie de viaţă şi nu vor proceda la fel. Oricum, în ciuda celor afirmate de unii transfugi pripăşiţi în ţara noastră  şi cozile lor de topor locale, care se bat în piept că ei au inventat BD-ul românesc în anii 2000, banda desenată există în România de peste 100 de ani, cu autori şi opere care ne-au  încântat nu numai copilăria dar chiar şi vârsta actuală (vezi cazul marelui artist şi om Puiu Manu) şi vor  continua s-o facă şi în  viitor.

Dodo Niţă

(fotografii realizate de  Antonio Filipov şi membrii Alianţei Franceze)

2 comentarii:

  1. Regret ca nu am reusit sa ajung la manifestare, circumstantele mele nu au fost tocmai fericite aceste ultime luni fapt ce m-a determinat sa iau o fortata pauza de la BD. Din imagini pare mult mai populat decat cel de anul trecut, ceea ce este de bine. Felicitari organizatorilor si la mai multe editii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Raluca, pagini de ale tale au fost expuse in expozitia colectica a Revistei Comcis deci se poate spune ca o parte din tine a participat :)

    RăspundețiȘtergere