Între 20 iunie -22 iulie 2012, Institutul Francez organizează la Sala Dalles din Bucureşti o expoziţie cu acest titlu.
Cu această ocazie au fost invitaţi să participe trei autori ai revistei Pif Gadget: Jacques Kamb, Mircea Arapu şi Jean-Pierre Dirick.
Artist cu convingeri de stânga, el a colaborat încă din anii 50, la publicaţii precum L'Humanité (1958-1965), La Vie Ouvrière (1952-1991), France Nouvelle (1957-1974) sau La Vie Du Rail (1967).
Prima sa serie BD este “Le Mousquetaire Pardaran”, care a apărut în revista L'Humanité Dimanche din 1960 până în 1963. Apoi se mută la Vaillant unde imaginează aventurile lui “Zor et Mlouf'”(1965-1969, scenarii de Jean Sanitas), “Couik” (1969-1973), “Zup” (1973-1988) şi “Dicentim” (1973-1988). Zeci de ani a desenat numeroase jocuri pentru rubrica respectivă a revistei. În 1988 a desenat şi aventurile lui Hercule, în paginile publicaţiei Hercule Poche. A scris scenarii pentru aventurile fantomei Arthur, desenate de Mircea Arapu şi a creat personajul cowboy-ului Teddy Ted, împreună cu desenatorul Francisco Hidalgo (care semna Yves Roy), pe care însă l-a predat după doar trei episoade tandemului Gerald Forton/Roger Lecureux.
În 2004, Dicentim şi Couik revin cu noi aventuri în paginile revistei Pif Gadget (formula lunară), până la sfârşitul acesteia, în 2008. În prezent benzile desenate de Kamb fac obiectul unor reeditări de către mici editori ce mizează pe nostalgia cititorilor săi.
Ca o curiozitate, semnalăm că Jacques Kamb este unchiul cunoscutului filozof francez Denis Kambouchner, invitat în 2001 de Institutul Francez să ţină o preelegere la Şcoala de vară de la Teşcani, organizată de New Europe College.
Mircea Arapu s-a născut la Bucureşti pe 8 noiembrie 1955. Pasionat de benzi desenate şi talentat la desen, participă în 1970 la concursul BD “Aventurile colegului Minitehnicus” organizat de revistele Cutezătorii şi Pif Gadget şi obţine o diplomă de merit. Încurajat de acest succes, decide: se va face autor de benzi desenate! Din păcate proiectele sale sunt refuzate de revista Cutezătorii şi de editura Stadion. Dezamăgit, dar nu descurajat, în decembrie 1978 pleacă la Paris, hotărât să-şi împlinească visul.
În 1980 editează prima revistă de BD româneşti în limba franceză, Peur, în numărul său unic publicând, alături de BD-urile sale, Zuzz, Chuck, Merveilleuse Soirée, pe cele ale prietenilor Traian Marinescu, Valentin Tănase şi Sorin Anghel şi doar câteva luni mai târziu îi apare şi un album erotic, Le Parfum qui rend fou, sc. Robert Merodack, la editura Dominique Leroy..
În “mica” lume a benzii desenate franţuzeşti Peur atrage atenţia asupra sa şi, drept consecinţă, anul următor Mircea Arapu este invitat de onoare la Festivalul BD de la Angouleme, unde participă cu o expoziţie de planşe originale, iar în Histoire Mondiale de la Bande Dessinée, coordonată de Claude Moliterni şi publicată de ed. Piere Horay, semnează primul articol în limba franceză despre banda desenată românească.
In 1982 Mircea Arapu îşi vede, în sfârşit, visul împlinit: în nr. 695 din Pif Gadget apare primul episod din Arthur le fantome desenat de el pe scenariul lui Raymond Maric (preluând personajele lui Jean Cezard). Vor urma alte 35 de episoade, vreme de 5 ani. Între 1986-1987 mai desenează trei episoade din seria Pif et Hercule şi alte trei din Placid et Muzo (pe diverse scenarii), numeroase coperţi si pagini de prezentare a gadget-ului.
Dar bucuria nu este de lungă durată. Pif Gadget traversează o perioadă financiară foarte dificilă şi renunţă la mulţi dintre colaboratorii săi. După ce alte proiecte ale sale, propuse revistei Mickey sau editurii Dargaud capotează, Mircea Arapu se refugiază în domeniul publicităţii, unde va lucra între 1988-2004 şi va folosi limbajul BD ori de câte ori va avea ocazia.
În 1993 colaborează, ca asistent al desenatorului Christian Godard, la realizarea albumului Le cocon du desert, din seria “Martin Milan” iar în 2005 colorează pe calculator un alt album al lui Godard, Il était une fois le Tuyeti, din seria “La Jungle en folie”. Tot în acest an reia colaborarea cu Pif Gadget, revenind la dragostea sa dintotdeauna. În afară de tehnoredactare, Mircea Arapu publică aici desene, benzi desenate şi semnează patru coperţi, până la sfârşitul lui 2008, când revista PIF dă faliment din nou.
Impreună cu alţi desenatori din România, Mircea Arapu participă la Saloanele BD de la Charleroi (Belgia, 1993), Angouleme (Franţa, 2004 – unde desenează afişul expoziţiei româneşti) şi Bruxelles (Belgia, 2007).
În 2008 este invitat de onoare la Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România, “BD Constanţa”, o ediţie specială „Pif en Roumanie”, organizată cu ocazia aniversării a 60 de ani de la naşterea celebrului personaj Pif le chien, alături de François Corteggiani, redactor şef, Herlé şi Marc Wasterlain, desenatori ai revistei dar şi de cunoscuţii pifofili români Ion Manolescu, scriitor, Radu Marian şi Cristian Ciomu, arhitecţi.
Cele 35 de povestiri desenate cu aventurile fantomei Arthur, au fost editate de Taupinambour, în 2010.
Celelalte povestiri, cu “Pif et Hercule”, “Placid et Muzo”, etc, se regăsesc în paginile albumului monografic “Quand je serais grand, je ferai Pif”, album ce se va lansa în cadrul expoziţiei de la sala Dalles.
Jean-Pierre Dirick
După ce a colaborat la mai multe alte reviste de benzi desenate şi mai ales la Tintin, Dirick, desenator şi scenarist, l-a creat în 1980, pentru Pif Gadget, pe detectivul Tim, care va dezlega, în fiecare săptămână, câte o enigmă desenată, vreme de zece ani (o re-editare parţială a acestor enigme a apărut în 2006, sub forma unui album, Mes années PIF, la editura Coffre à BD). Un episode din enigmele lui Tim va fi tradus în româneşte şi va apare în revista Universul Copiilor în 1991.
În 1986 îl inventează pe Doctorul Psy, un psihanalist al starurilor de televiziune şi showbiz. Au apărut 5 volume de caricaturi, printre care : La Psychanalyse de l’Histoire de France, La Psychanalyse de la télévision, La Psychanalyse du Show-Biz.
În 1991, la cererea Societăţii de Protecţie a Animalelor creează seria L’inspecteur Klebs, în care inversează rolul şi locul oamenilor şi câinilor în societate, pentru a explica mai bine copiilor problemele protecţiei animalelor. În fiecare album este explicată astfel câte o problemă de protecţie a animalelor şi a naturii. Până acum au apărut şase albume : Le voleur d’humains (1991), Peau d’hommes (1992), Traficafrique (1998), Pittboull (2002), Le mystère Egyptchien (2005), Malbouffe (2007). Editate de Arcimboldo Global Communication în colaborare cu Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative, albumele seriei L’inspecteur Klebs au fost traduse în mai multe limbi, italiană, cehă, slovacă, croată, germană şi difuzate în 10 ţări.
La Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România, « BD Constanţa 2009 », a fost lansată traducerea în limba română a primului album din serie, Hoţul de oameni, în prezenta autorului, editorului şi a traducătoarei, Iuliana Ierugan. De menţionat că Dirick a desenat afişul manifestării, afiş apreciat de bedefilii români.
Jean-Pierre Dirick este iniţiatorul expoziţiei “Pif în România: un erou al epocii de aur”.
Dodo Niţă
Pune si un program, pe zile. Io ma intorn din concediu pe 1... Oare mai prind ceva?
RăspundețiȘtergere