“Unde citim benzi desenate?” va fi o rubrică permanentă a blogului nostru. Ea se dedică cârcotaşilor care, în anul de graţie 2012, încă mai pretind că nu există benzi desenate în România (sau că ele sunt foarte slabe, în comparaţie cu, de exemplu, “Travesti” sau “Stigmata”).
Începem cu revista Luminiţa, editată din octombrie 2009 de către editura Crepuscul din Ploieşti, şi având ca public ţintă copiii cu vârste cuprinse între 4-7 ani. Revista apare lunar, cu excepţia vacanţei de vară, are 36 de pagini în culori, în care sunt publicate poveşti, poezii, jocuri, informaţii diverse, o rubrică permanentă despre cinema (incluzând un poster) şi… benzi desenate.
In fiecare număr găsim câte 4 planşe BD, în serial, semnate de Valentin Cristescu şi Serban Andreescu, ambii veterani ai BD-ului românesc de după 1990.
Valentin desenează peripeţiile unui bufon simpatic, sub titlul generic de “Poveştile lui Jester” iar Şerban adaptează în benzi desenate nemuritoarele povestiri ale lui Ion Creangă: “Prostia omenească”, anul trecut, şi “Punguţa cu doi bani”, în prezent.
Exemplificăm cu câte o planşă desenată de fiecare dintre cei doi autori şi, după cum se poate vedea, aceste drăguţe BD pot fi citite la orice vârstă, cu condiţia să avem aplecare spre frumos.
Pentru mai multe informaţii (şi eventuale abonamente), accesaţi site-ul redacţiei, www.cutezatorii.ro
Valentin Cristescu |
Serban Andreescu |
(va urma)
Elabuga e destul de mișto. Și Revista Comics a început să pedaleze. Să nu uităm de Urban Comics. Nu știu de asemenea cârcotași cum descrieți.
RăspundețiȘtergereOricum, poate fi comparat publicul celor din revista Lumița cu cei care-l citesc pe Baudoin sau Mattotti?
Dar aceste reviste, Cutezatorii si Luminita, se gasesc si la chioscurile de ziare? Potrivit site-ul cutezatorii.ro, comenzile se fac la directorii zonali sau la redactie.
RăspundețiȘtergereDeci intrebarea mea este: ce reviste cu BD exista pana la urma pe rafturile chioscurilor de ziare, in afara de Donald Duck?
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereReformulez intrebarea Anutei: Ce reviste BD pentru adulti{adolescenti} exista pina la urma pe rafturile chioscurilor de ziare? BD-ul pentru copii merita toata stima, dar......!
RăspundețiȘtergereReviste BD pentru adulţi nu (mai) există - din aceleaşi motive pentru care nu există nici reviste de SF, de exemplu. O revistă de BD pentru tineret a fost Rahan (cine a cumpărat toate cele 55 de numere?)In prezent singurele reviste pentru copii şi tineret care se găsesc în - aproape toate - chioşcurile de la noi sunt Spiderman şi Garfield.
RăspundețiȘtergereÎnsă cel mai târziu luna viitoare veţi avea o mare surpriză în acest domeniu.
Găsiţi totuşi (pe site-ul comics.ro) atât revista Comics cât şi vreo 10-15 cărţi BD pentru tineret şi chiar adulţi.
Unul din motivele pentru care am deschis acest blog este exact acela de a informa de existenţa a numeroase publicaţii cu BD în ţara noastră.
Din păcate, datorită aşa-zisei economii de piaţă în care trăim de 22 de ani, nici presa şi nici cartea în general nu mai sunt difuzate pe căile obişnuite (chioşcuri, librării, anticariate ) ci din ce în ce mai mult prin mediul on-line. Să sperăm că nu vom asista în timpul vieţii noastre la dispariţia definitivă a cărţii şi revistei din punct de vedere fizic.
Luminiţa, Cutezătorii şi Pipo se vând prin şcoli, nu la chioşcuri. Formula e mult mai simplă pentru că se elimină mafia distribuitorilor, iar revistele ajung fix la cine trebuie. O verigă în minus înseamnă şi o cheltuială în minus. Să nu uităm ca un distribuitor percepe cam 30% din costul revistei.
RăspundețiȘtergere