miercuri, 5 octombrie 2022

Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov – ediția a V-a


Invitați de onoare din Europa

(preluare de pe pagina FB a festivalului)


 ALBANIA

Muzeul Național al Albaniei este partener în cadrul proiectului " Can for Balkans" și pe 13-16 octombrie îl avem ca invitat special în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov pe Dorian Koci, directorul general, un mai vechi prieten al Muzeului  Judetean de Istorie Brasov și partener în alte proiecte europene.



Nascut in Durres, Albania, Oltsen Gripshi este artist, eseist, critic istoric si de arta. A studiat la Academia de Arte G. B. Cignaroli din Verona ai are un Master in "Ilustratie, estetica si critica de arta in iconografie" in cadrul Facultatii de Stiinte Educationale, Universitatea din Padua, Italia. El considera ca "Arta contemporana reprezinta adevaratul geniu al societatii mileniului 3 si abunda de subintelesuri filozofice."




 BELGIA

Maximilien Van de Wiele este ilustrator si autor de benzi desenate din Belgia si se descrie ca fiind Post-Apunker, Slave of Industry si storyteller al Speed-Metalverse. El a castigat o mentiune in cadrul concursului international CAN for Balkans cu lucrarea "Tuzla" si este invitat in cadrul Festivalului de Benzi Desenate Istorice de la Brasov.





BULGARIA

Bulgaria este țară invitată la Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice de la Brașov și avem ocazia să cunoaștem câțiva dintre cei mai buni autori bulgari de benzi desenate!

 Rumen Chaushev este din Sofia și între 1983 și 1992 a lucrat la revista-cult de benzi desenate "Curcubeu - povești în imagini" și a publicat albumul "Secretul din adâncuri". Este coautor al mai multor albume de benzi desenate și este unul din cei 13 autori bulgari publicați în ediția dedicată Bulgariei a albumului Vekovnici. Este membru fondator al Asociației pentru Renașterea Benzilor Desenate în Bulgaria și, ca membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Bulgaria, a organizat multe expoziții și evenimente, promovând benzile desenate în Bulgaria și în Balcani.

 


Autorul bulgar Peter Stanimirov conduce secția de benzi desenate a Uniunii Artiștilor Plastici din Bulgaria și a publicat benzi desenate în revista Daga (Curcubeul) editată de Pleiad Publishing House. În 2017 a pictat 300 de ilustrații pentru "The Ring of the Nibelung" iar in 2018 a publicat romanul grafic cu același nume pentru editura Kibea Publishing. A semnat sute de coperți și ilustrații pentru carti de copii, este autorul "COMICS - first ten steps", "Seven Urban Sins", "The day when our mom went up to the sky" si "Neotera". Peter Stanimirov locuiește in Sofia, Bulgaria - țară invitată în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice de la Brasov.



 

FRANȚA

 Franța este țară invitată special, iar Institut français de Roumanie à Bucarest este partener al ediției cu numărul 5 a Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice de la Brașov, așa că ne bucurăm să îl avem alături de noi pe Romain Dutter, autorul romanului grafic “Goodbye Ceaușescu”. Marcat de imaginile cuplului de dictatori transmise în lumea întreagă în decembrie 1989, Romain a vizitat de mai multe ori România, încercând să cunoască mai bine țara, istoria ei și oamenii. Ce a ieșit puteți citi în “Goodbye Ceaușescu”! Romanul grafic va putea fi cumpărat la festival, iar după prezentare, veți avea ocazia de a primi și autograful autorului!




 Gael Henry ilustratorul romanului grafic "L'ours de Ceausescu", în care scenaristul Aurélien Ducoudray descrie absurditatea regimului dictatorial, este invitat pe 13-16 octombrie la Festivalul International de Benzi Desenate Istorice Brasov. Albumul a fost publicat anul acesta de editura STEINKIS din Franța și va fi disponibil în cadrul Festivalului.




 

 MACEDONIA

Aleksandra Andreeva organizeaza evenimente culturale pentru municipalitatea din Veles, Macedonia si are ca pasiuni arta, poezia si teatrul de papusi. Este coordonatorul proiectului CAN for Balkans din partea Macedoniei si incepand cu acest an, alaturi de Vane Trajkov, organizeaza Festivalul de Benzi Desenate si Tabara de Benzi Desenate din Veles.



Slavica Kupenkova a câștigat mențiunea din partea Macedoniei în cadrul concursului internațional de benzi desenate CAN for Balkans și este invitată a Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov. Slavica este chiar din Skopje, capitala Macedoniei și este o ilustratoare autodidactă care și-a perfecționat stilul prin cursuri și tutoriale. A participat la multe ateliere și festivaluri de benzi desenate, pictează pereți și a publicat un volum de poezii "Magic Wheels" pe care tot ea l-a și ilustrat. Publică benzi desenate și ilustrații în mai multe reviste și publicații pentru copii iar în 2021, în cadrul Festivalului de Benzi Desenate din Veles, Macedonia a luat premiul pentru cel mai bun debut în bandă desenată iar in 2022 a participat la Tabăra de Benzi Desenate organizată de Comic Center of Macedonia.

 


Vane Trajkov este fondatorul Comic Center of Macedonia partener in cadrul CAN for Balkans.partener in cadrul CAN for Balkans. Este autor de benzi desenate si scenarist dar si organizatorul Festivalului de Benzi Desenate din Veles, Macedonia, ajuns la editia nr 19 si al Taberei de Benzi Desenate din acelasi oras. Are o colectie de peste 6.000 de titluri de benzi desenate si spera ca ele sa reprezinte baza pentru un Muzeu al Benzii Desenate in Macedonia.




 

SERBIA

Kosta Milovanović este castigatorul Premiului Al Doilea in cadrul concursului international de benzi desenate istorice CAN for Balkans cu lucrarea "And the three friends are...". Kosta s-a nascut in 1971 in Belgrad, Serbia, unde a si absolvit Facultatea de Arte, sectia Pictura in 1999. El este art director la Innovative Software Company, presedintele Asociatiei Artistilor Vizuali MOST din Obrenovac si a publicat numeroase ilustratii si benzi desenate in "Textbook Publishing Institute", "Politics", "Creative Center", "Laguna", "Nolit", "Bigz", "Prvo slova", Literary Club. Obrenovac" iar in 2007 a castigat premiul "Neven" pentru cea mai buna carte ilustrata pentru copii.




Scenaristul Marjan Milanov, invitat in cadrul festivalului, imparte premiul 3 de la concursul CAN for Balkans cu Srdjan Todorovic, impreuna semnand banda desenata "The wind". Marjan Milanov s-a nascut in 1978 si locuieste in Nis, Serbia unde lucreaza ca profesor de limba engleza si in acelasi timp exploreaza si promoveaza istoria locala. Este pasionat de benzi desenate si s-a implicat in organizarea mai multor evenimente si expozitii cum ar fi The Comic book and movie nights (2012/2013), NIFEST (2014), Striporama (2016/2017). Publica articole si recenzii in reviste ca Pressing, Strip Pressing si Gradina. De asemenea el este autorul seriei de benzi desenate "Redza" (The Redhead) iar in 2015 a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu de benzi desenate in cadrul Festivalului de Benzi Desenate SKC din Belgrad, Serbia.




DRAGAN STOKIĆ RAJAČKI este nascut in 1951 in Negotin, Serbia si dupa Scoala de Arta "Đorđe Krstić" din Nis a lucrat la seria Tarzan pentru editura Forum Dnevnik din Novisad iar seria sa "Buja" a fost publicata in revista germana Gespenster Geschichten. Este fondatorul si contribuitor permanent al revistei "Val Strip", a publicat benzi desenate in "Ex", "Arsenal", "Parabellum" (Bosnia si Herzegovina), "Eon"si multe altele. A semnat sau colaborat in realizarea multor albume de benzi desenate, cel mai recent fiind "Zapis" (2021). Impreuna cu Slobodan Jovanović Bobica au fondat scoala de benzi desenate din Zaječar iar in 2018 a primit placa memoriala "Nikola Mitrović Kokan" pentru contributia sa la dezvoltarea benzii desenate din Serbia.





Aleksander Stamencovic este project manager in domeniul cultural si al industriilor creative, implicat in multe proiecte locale si nationale in Serbia dar si internationale, unul dintre ele fiind CAN for Balkans unde coordoneaza participarea Serbiei.





Invitat in cadrul festivalului este si Marko Stojanovic - unul dintre cei 3 coordonatori ai Masterclass-ului de Benzi Desenate Istorice, el este unul dintre cei mai cunoscuti scenaristi, critici si traducatori de benzi desenate din Serbia, profesor si directorul scolii de benzi desenate LESKOVAČKA ŠKOLA STRIPA 'Nikola Mitrović Kokan' si directorul Festivalului de Benzi Desenate din Leskovac, Serbia punctul de intalnire an de an al tinerilor autori din Balcani si nu numai. Marko a tradus in sarba Hellboy, Hardboiled, Raptors si Sky Doll, a scris foarte multe scenarii pentru proiecte de banda desenata in Serbia, cel mai recent fiind "Do pakla i nazad" (To Hell and Back), album publicat cu ocazia comemorarii a 100 de ani de la Primul Razboi Mondial si este autorul seriei Vekovnici (Vesnicii) tradusa si in romana de Marian Mirescu si Dragan Predic. Marko Stojanovic lucreaza pentru editura Delcourt din Franta la seria Croix Sanglante, alaturi de desenatorii Dražen Kovačević si Dan Ianos si colorist Desimir Miljić si pentru editura Aftershock din USA.






Castigatorul locului 3 la concursul international de benzi desenate CAN for Balkans si invitat in cadrul festivalului, Srdjan Todorovic s-a nascut in 1966 in Zajecar, Serbia, unde lucreaza si azi ca pictor. De benzi desenate s-a apucat in 2013 si a colaborat la proiecte ca "To the hell and back" de Marko Stojanovic si "The secret of the old water mill" dupa cartea lui Milos Petkovic si impreuna, cei doi l-au creat pe Super Misko - supereroul mascota al unui binecunoscut brand de bere din Serbia.





Nascut in 1985, Aljosa Tomic a fost fascinat de mic de pop-culture, seriale tv si mai ales benzi desenate. A inceput sa lucreze ca si colorist in 2006 pentru Twisted Gate Entertainment in timp ce inca studia Arte la Novisad. De atunci autorul sarb a lucrat pentru Dark Horse, Markosia, Delcourt si alte mari edituri. Proiectele sale au castigat multe premii cum ar fi Marele Premiu la Festivalul de Benzi Desenate din Veles, Macedonia in 2015 si premiul pentru cea mai buna grafica la Festivalul International de Benzi Desenate din Belgrad in 2016.



Niciun comentariu: