luni, 30 septembrie 2019

Festivalul de benzi desenate istorice Braşov 2019

Dragi prieteni, 
organizatorii Festivalului de benzi desenate istorice de la Braşov ne  invită la cea de-a doua ediţie a manifestării lor, între 3-6 octombrie 2019!
Aşteptăm cu plăcere să ne revedem, cu atât mai mult cu cât programul este foarte bogat în evenimente, expoziţiile sunt nu doar inedite, ci de-a dreptul somptuoase şi vor fi prezenţi numeroşi autori de benzi desenate: Puiu Manu, Marius Leştaru, Cristian Păcurariu, Octav Ungureanu, Alexandra Gold, Xenia Pamfil, Ana Maria Lemnaru, Daniel Danil,  Ionuţ Popescu şi alţii.
Pe curând,  la Braşov!

 Programul detaliat al Festivalului îl găsiţi mai jos.

luni, 23 septembrie 2019

Cartea de Artă: Monografia „Puiu Manu” , un articol de Corneliu Stoica



"Dodo Niță, important critic și istoric din domeniul benzii desenate (BD), a noua artă cum este considerată această formă de exprimare scrisă și vizuală, este prezent pe piața cărții cu a doua ediție, revizuită și adăugită, a monografiei consacrată celebrului grafician și realizator de BD Puiu Manu, în vârstă de 91 de ani, cel mai longeviv creator de BD din lume, artist care a fermecat copilăria și adolescența multor generații prin creația sa din revistele, albumele și cărțile pe care le-a ilustrat. Un grafician care în opera sa atât de bogată a abordat o multitudine de teme, de la cele inspirate din realitatea înconjurătoare, până la cele de evocare istorică, de aventuri sau science fiction (SF).

duminică, 22 septembrie 2019

vineri, 20 septembrie 2019

Dialog între bedefili !



Do: „Dragi prieteni, am plăcerea sa va informez ca la anticariatul Ex Libris din Bucureşti găsiţi câteva zeci de titluri de albume BD franco-belgiene, în limba engleză, la un  preţ imbatabil : 16 lei. Albumele au 40-44 pagini, în culori, coperţi suple (necartonate) şi formatul ceva mai mic decât albumele clasice. Sunt noi nouţe. Lectură plăcută!”

miercuri, 18 septembrie 2019

Ocsi Szatmary despre Mitu, un personaj BD românesc din Ungaria socialistă


 Pe 31 august, o cititoare,  doamna Mihaela Bucin,  a postat pe pagina noastră de FB o pagină cu benzi desenate,  punând şi o întrebare:

 


“Benzi desenate din anii 1950, în Vocea tineretului, supliment al gazetei românești din Ungaria. Nu sunt semnate. A auzit cineva de personajul Mițu?”
 După câteva zile, un alt cititor, prieten şi  pasionat bedefil, Ocsi Szatmary, care trăieşte la Budapesta, îi oferă un posibil răspuns: 

duminică, 15 septembrie 2019

Adrian Cioroianu : « Puiu Manu este Polul Nord al prieteniei noastre ! »


 Pe 14 septembrie 1928 s-a  inaugurat unul dintre marile monumente ale ţării noastre:  Crucea Eroilor de pe muntele Caraiman („cea mai înaltă cruce metalică din lume amplasată pe un vârf montan” – Guiness Book, 2014).  Exact în aceeaşi zi s-a născut artistul Puiu Manu, cel mai îndrăgit autor de benzi desenate de la noi. 

joi, 12 septembrie 2019

Puiu Manu - 91 de ani!




Născut pe data de 14 septembrie 1928, maestrul Puiu Manu, cel mai îndrăgit  autor de benzi desenate de la noi,  aniversează poimâine, înconjurat de prieteni şi familie, frumoasa vârstă de 91 de ani.
Tot ce doreaţi să ştiţi despre viaţa şi activitatea artistică a acestui mare artist, dar  nu aveaţi de unde, puteţi acum să aflaţi din  „Monografia Puiu Manu”.

miercuri, 11 septembrie 2019

Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov - 3-6 octombrie 2019




Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov 2019 își propune un demers cultural inovator, păstrând ambiția de a transforma istoria recentă a Europei în tematică de BD.
Oportunitățile deschise de o primă ediție în 2018 și succesul tematicii acesteia - "România 100" reprezintă punctul de plecare pentru realizarea ediției 2019.


Ediția 2019 are ca temă centrală cronologia istorică reprezentată de Centenarul Europei interbelice – Centenarul deschiderii Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919), moment istoric care a consfințit, prin tratatele de pace semnate la finalul conferinței, frontierele noii Europe după terminarea Primului Război Mondial. În plus, oportunitatea abordării istoriei Europei din perioada 1919 - 2019 este considerată deosebit de necesară, în contextul crizei actuale a Uniunii Europene, confruntată cu ascensiunea populismelor și a tendințelor de încălcare a principiilor democratice.


Festivalul cuprinde:

marți, 3 septembrie 2019

Caietele Echinox despre Istoria Benzii Desenate Româneşti



La aproape 10 ani de la apariţia sa,  Istoria Benzii Desenate Româneşti continuă să suscite interesul nu doar al fanilor BD ci şi al cercetătorilor. Felicitări domnului Lionel Roşca pentru articolul său.