marți, 10 mai 2016

“Daredevil – Neînfricatul „– un excepţional album marca "Lex Comics „




 Dacă cineva îi spune unui adevărat fan de comics  Ronin, Daredevil: Born Again,  Batman :  The Dark Knight Returns, Sin City ,  300, ce credeţi că i se va răspunde ?

 
Frank Miller, evident !

Frank Miller, care  s-a născut la locul şi la timpul cel mai potrivit pentru a-şi construi extraordinara carieră în lumea benzii desenate americane şi a oferi la milioane de fani entertainment  la puterea a treia !

A creat sau recreat  numeroase personaje de comics şi de film şi domină, doar cu imaginaţia sa extraordinară, peisajul actual al culturii urbane americane şi mondiale, la concurenţă cu un Alan Moore, de exemplu.

Prin 1987 John Romita jr  îi dă telefon lui Frank Miller  şi-i spune :
« Am chef să lucrăm  împreună  la  ceva – ceva baban – ceva care să rupă gura târgului, înţelegi ? »
Frank îi răspunde :
« Aha, şi eu, dar… ăă… HEI, stai aşa puţin.Mi-a venit o idee – m-am tot gândit la o poveste cu Daredevil – trebuia să fie pentru o ecranizare, dar n-a mai ieşit.  E-n genul « Daredevil : Year One » – crezi că te-ar interesa aşa ceva? »
Şase ani mai târziu apărea una dintre cele mai frumoase (mini) serii de aventuri ale lui Daredevil – super-eroul orb.

Daredevil a fost creat în 1964 de inconturnabilul Stan Lee şi desenatorul Bill Everett.
A supravieţuit până în anii 80, sub peniţa şi penelul unor diverşi autori , fără însă să strălucească cu adevărat.
Asta până a apărut în peisaj Frank Miller care, mai întâi, l-a desenat, onorabil,  dar tot fără strălucire, înainte de a a abandona desenul şi de a se ocupa de ce ştie mai bine şi anume să scrie scenarii.


În 1993 a apărut deci mini seria Daredevil - The man without fear la editura Marvel, scrisă de Miller şi desenată de John Romita jr, fiul unui alt creator legendar, John Romita sr.


Frank Miller rescrie povestea lui Matt Murdock, aducând numeroase informaţii  inedite,  care completează biografia  şi explică  personalitatea complexă  personajului. Atmosfera  dark imaginată de Miller, cu influenţe ale filmului noir şi a expresionismului german,  este excepţional pusă în imagini de John Romita jr, care are un desen clar şi eficace, bazat pe multe haşuri (în care pare că se reflectă grafismul unui alt titan al BD-ului american, Will Eisner).


Iată de ce consider că Daredevil – Neînfricatul este mai mult decât un simplu comic book, este mai mult decât un roman grafic, este un adevărat bildungsroman de excepţie, o capodoperă a literaturii desenate.


În ceea ce priveşte albumul propriu zis, el reuneşte toate cele cinci comic-uri dar publică şi coperţile lor, coperţi şi planşe inedite, nefolosite, creionaje, postere şi mai ales scenariul iniţial  scris de Frank Miller, informând astfel cititorul, pentru prima oară într-un comic publicat în româneşte, despre bucătăria internă a creaţiei unei benzi desenate. Un album complet, un must have care nu ar trebui să lipsească din bedeteca niciunui fan  adevărat al benzii desenate.








Niciun comentariu: