sâmbătă, 1 februarie 2014

Banda desenată românească merge la Angouleme!

Faptul că în aceste zile se desfăşoară la Angouleme cea de-a 41 ediţie a celebrului Festival Internaţional al Benzii Desenate, cel mai mare din Europa, îmi stârneşte amintiri plăcute, despre prima şi singura participare oficială a benzii desenate româneşti la Angouleme.


Îmi doream de mult să realizez acest lucru,  mi se părea o recunoaştere firească a locului BD-ului românesc în cadrul celui european şi apoi speram ca în acest fel autorii BD români să fie stimulaţi .

Participarea românească  la festival a fost  o iniţiativă strict personală, cu ajutorul prietenilor belgieni şi francezi. Deşi am scris Institutului Cultural Român să sprijne această participare, plătind doar drumul autorilor români, fătucile de acolo erau la fel de habarniste ca şi cele care lucrează astăzi la această instituţie, răspunzându-mi cu o tăcere dispreţuitoare atunci, iar astăzi plimbând  prin lume  - pe banii statului  - paraziţi culturali care nu doar nu au  nicio legătură cu banda desenată, dar sunt pornografi şi triviali în manifestările lor aşa zis artistice.

Am propus să participe la expediţia românească următorii desenatori BD:  Valentin Tănase,  Călin Stoicănescu, Alexandru Ciubotariu. Lor li se va adăuga Mircea Arapu, venind de la Paris.
 De ce ei şi nu alţii? Valentin şi Călin erau printre puţinii autori români care aveau   albume BD traduse în franceză, editate de  mici editori din Belgia (Radu Marian de la Constanţa, care este şi el tradus în franceză, nu a putut să meargă la Angouleme în acel an).Alexandru Ciubotariu  desenase jumătate din albumul Alex la Paris, după un scenariu al francezului  Sonny Perseil şi, datorită  entuziasmului şi ambiţiei sale nemăsurate,  mi se părea că el reprezintă un autor de viitor al BD-ului românesc şi făceam tot ce-mi sta în puteri pentru a-l ajuta să promoveze.


Trei  instituţii au contribuit la organizarea participării româneşti la Angouleme:  conducerea Festivalului, care ne va pune la dispoziţie gratuit un spaţiu de expunere chiar în holul din faţa centrului internaţional de presă din clădirea Franquin,  precum şi asociaţiile CRIABD Belgia (din al cărui consiliu de administraţie fac parte de vreo 10 ani) şi  Chretiens Medias  Angouleme,  care au organizat o expoziţie personală Valentin Tănase şi au asigurat cazarea şi masa autorilor români prezenţi la Festival.  
Asociaţia CRIABD a plătit biletul de tren al lui Călin Stoicănescu (Timişoara-Angouleme), Valentin Tănase şi subsemnatul ne-am plătit singuri drumul, iar Ciubi şi-a găsit un sponsor care i-a oferit un bilet de avion Bucureşti-Paris. La Paris am făcut joncţiunea   cu Sonny Perseil, amicul meu francez care a editat albumul Alex la Paris şi am venit împreună, cu trenul,  de la Paris la Angouleme.
Mircea Arapu (care a realizat  un excelent afiş al expoziţiei româneşti la Angouleme) va veni abia sâmbătă la  Festival.
La festival vor mai  veni special ca să se întâlnească cu prietenii şi colaboratorii lor români Jacques Gallien din Belgia, editorul albumului lui Valentin Tănase, precum şi Paul Laffont şi David Fontaine, foşti diplomaţi  francezi în post la Bucureşti, cu sprijinul cărora s-u organizat primele şi poate cele mai frumoase ediţii ale salonului BD românesc.

În continuare vă prezentăm fotografii ale standului şi expoziţiei româneşti la Espace Franquin: 

Dodo, Ciubi, Sonny, Jacques, Valentin, Călin


Mircea Arapu, în faţa planşelor sale


Afişul realizat de Mircea Arapu


Standul cu publicaţii româneşti


Jacques, Valentin şi Sonny împreună cu cititori franceziCiubi a avut întotdeauna lipici la fătuci...
ceea ce explică şi succesul pe care îl are pe lângă duducile de la ICR, MNAC, BNR, Artmark, Galateca etc


...spre deosebire de mine...
 (aici cu Jacqueline Pascal, soţia lui Pierre Pascal, cofondator  al Salonului BD românesc în 1991)
Întâlnire la vârf cu Mircea Arapu, editorul italian Mario Cecchia, Paul Laffont...
 toţi vor fi invitaţi de onoare la viitoarele ediţii ale Salonului BD de la Constanţa
Valentin Tănase a avut o expoziţie personală de pictură cu tematică creştină
în interiorul catedralei din Angouleme
În seara vernisajului am fost invitaţi la masă de sfinţia sa Arhiepiscopul de Angouleme
In ciuda programului încărcat, ne-am făcut timp să vizităm şi expoziţiile din Angouleme,
atât cele din interior cât şi cea permanentă de pe străzile oraşului.
Aici îl recunoaştem pe Călin,  pe strada Herge (al cărui bust apare în planul secund)
Muzicieni deghizaţi în fraţii Dalton pe strada HergeLa Centrul Naţional al Benzii Desenate şi Imaginii am vizitat împreună cu Călin ...


... expoziţia Rahan
Plimbându-ne pe străzile Angouleme-ului,
am putut admira numeroase fresce murale cu personaje din benzi desenate


Fresca Sambre
Fresca Gaston Lagaffe de Franquin
Fresca Lucky Luke, de Morris


Fresca Lucien de Margerin
Amicul Ciubi
...după cum spuneam...


Sonny duelându-se cu Spiderman
În paralel cu colecţia de albume BD, mulţi bedefili colecţionează
şi figurine extrase din universul celei de -a noua arte
Noaptea, bineînţeles că nu dormeam, ci ne amuzam prin barurile BD
 şi visam cu ochii deschişi la viitorul luminos al BD-ului românesc
David Fontaine şi Sonny Perseil, doi francezi simpatici care au iubit atât de mult România...
că s-au căsătorit cu două românce
Roland Francart, fondatorul asociaţiei belgiene CRIABD, în 1985,
 este omul care a făcut pentru promovarea benzii desenate româneşti
 mai mult decât tot Institutul Cultural Român


Ca urmare a expoziţiei româneşti s-au stabilit contacte cu animatori străini care au invitat autorii BD români să participe la alte manifestari BD din Franţa, Belgia, Luxembourg, Italia şi Portugalia, dar şi cu artişti BD francezi care vor veni, ca invitaţi de onoare, la Salonul BD de la Constanţa.

Articol despre prezenţa românească la Festivalul BD de la Angouleme, publicat în revista regională Courrier Francais de Charente

Un grand merci aux amis Roland Francart et  Paul Laffont  pour leur soutien permanent pour la promotion de la BD roumaine!


Afişul oficial al cei de-a 31-a ediţii a Festivalului de la Angouleme,
desenat de Loisel, marele premiu al ediţiei precedente.Niciun comentariu: