vineri, 28 decembrie 2018

Anul BD 2018: Divizia stranierilor





 Și în acest an mai mulţi autori BD români au publicat albume de benzi desenate în spaţiul francofon (Franţa, Belgia). Ei trăiesc în România, la Buzău, Cluj, Timişoara, lucrează după scenarii semnate de autori francezi şi-şi trimit planşele la edituri  prin intermediul  internetului.

miercuri, 26 decembrie 2018

Felicitări, felicitări...

Şerban Andreescu
Ca în fiecare an prietenii noştri, desenatori, editori, cititori, ne trimit  frumoase felicitări personalizate.  Ca de obicei, împărţim bucuria primirii lor, cu dumneavoastră, cei mai frumoşi, cei mai inteligenţi şi cei mai cultivaţi cititori şi cititoare!

marți, 18 decembrie 2018

Peanuts în limba română



Editura Art (colecţia Grafic)  anunţă publicarea  în limba română a integralei stripurilor şi benzilor desenate cu celebrul căţel Snoopy,  Charlie Brown şi prietenii lor, imaginate  de Charles Schultz:

joi, 13 decembrie 2018

Anul BD 2018: „Corto Maltese. Departe, tot mai departe”




În opinia mea, şi nu doar a mea,  şi în acest an cea mai bună apariţie  BD străină tradusă în româneşte este noul album din seria "Corto Maltese". În cele ce urmează puteţi citi argumentele d-lui Mati Botezatu:

marți, 11 decembrie 2018

Cezar Pârlog: "Ce mult te-am iubit!"


Personajul narator al acestui volum iubeşte femeile. Frumoase, urâte, croitorese, complexate, frustrate şi mai ales... măritate.  Pe toate le iubeşte. Iar după ce le termină de iubit, scrie despre ele. Prozele sale sunt  atât de scurte încât par nişte SMS-uri mai lungi.  Poate chiar le scrie pe telefon, în autobuz, în drum spre job, şi le trimite vitoarelor sale iubite?

luni, 10 decembrie 2018

Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima





"Gata ?" "Da !" "Biletele ?" "Este." "Trompeta ?" "Bineînţeles." "Talanga ?" "Atââât." "Imnul cum merge ?" "Leii aprigi ai Băniei, iar se-avîntă la balon ! Alb-albastru să triumfe, mândrul nostru fanion ! Hai Craiova ! Universitatea ! Vrem gloria, victoria !" "Îmi place, da' cu strigăturile cum staţi ?" "Ştiinţa, Craiova ! Joacă şi vei câştiga !" "Iliuţă a-l nostru e ! Cel mai bun din R.S.R.!" "Ştiinţa, orice-ar fi ! Noi mereu te vom iubi !" "Bravos popor ! Dar steagul ?" "Tocmai el să lipsească ?! " "Dar ce-i asta ?! Coada i se deşurubează la mijloc ? Ia, ce-i înăuntru ? Coniac, îîîm ?? Să vă fie ruşine cinci minute ! " "Gata, au trecut !" "Atunci să purcedem spre stadion, fetelor !"

marți, 4 decembrie 2018

BILIBIN – un gigant rus al ilustraţiei de carte !




""Noaptea când sclipea ghețarul", un vers rătăcit din poetica lui Boris Pasternak, poate să definească limpid arta lui Ivan Bilibin (1876-1942), cel mai influent ilustrator din arealul european al secolului XX.

luni, 3 decembrie 2018

Anul BD 2018 : « Poptropica » , editura Arthur



Luna decembrie este una a cadourilor şi una a bilanţurilor. Aşa încât în perioada următoare vom trece în revistă albumele BD  - foarte puţine - apărute în acest an.
După ce în 2017 editura Arthur publicase  primul album din seria « Poptropica », Misterul hărţii,  anul acesta a continuat cu un al doilea volum, Expediţia dispărută. Corespondenta noastră Anamaria B. ne semnalează această cronică apărută pe pagina de facebook « Recenzii de cărţi » :

luni, 26 noiembrie 2018

Peter Sís: Un altfel de Robinson






Peter SÍS
ROBINSON
Ed.Cartea Copiilor / 2018
Traducere Florin BICAN




marți, 20 noiembrie 2018

Top 10 citate ale regretatului tată al benzilor desenate Stan Lee


Dl. Jup este singurul autor BD român care a adus un omagiu grafic genialului Stan Lee


"Unul dintre pilonii industriei benzilor desenate, Stan Lee, a plecat din viață la vârsta de 95 de ani, pe 12 noiembrie 2018.
Iată zece dintre cele mai frumoase și inspiraționale citate ale tatălui universului Marvel.

luni, 19 noiembrie 2018

Zakariel (seria «Les Maîtres Inquisiteurs ») - un nou album desenat de Augustin Popescu



Zilele acestea a intrat în librăriile de  benzi desenate din Hexagon (dar şi Belgia, Elveţia şi Luxembourg) cel de-a 11-lea titlu al magnificei serii heroic-fantasy «Les Maîtres Inquisiteurs »). Seria este scenarizată de profesionistul Nicolas Jarry şi desenată de mai mulţi autori, printre care şi Augustin Popescu (volumele 3 şi 11 din serie).

joi, 15 noiembrie 2018

« Vacanţa lui Nor» – lansare de excepţie la Cluj



Marţi, 13 noiembrie, am avut norocul şi bucuria să le fiu alături surorilor Surducan, Ileana şi Maria, la prezentarea celui mai nou album de benzi desenate al lor, “Vacanţa lui Nor”, la librăria Book Corner Librarium, din Cluj-Napoca.  

marți, 13 noiembrie 2018

„Un centenar și mai multe teme pentru acasă” – volum coordonat de profesorul Adrian Cioroianu


„În lumea militarilor de carieră există o vorbă: «Amatorii discută mai ales despre strategie, dar profesioniştii sunt mult mai atenţi la logistică». Încerc, în acest volum, să pun în discuţie atît perioada de dinainte de 1918 (pentru a înţelege cum s-a ajuns la Marea Unire), cît şi pe cea de după, către noi. Volumul a plecat dintr-o simplă constatare: am avut revelaţia, pe care probabil şi alţi români au avut-o înaintea mea, că la noi nu strategii lipsesc, ci responsabilii cu logistica. Românii, de cel puţin o sută de ani, au un apetit real de a vorbi despre viitor, dar planurile au fost cel mai adesea programe politice de partid. Drept urmare, am avut partide care au arătat constant un viitor mai bun decît prezentul (de genul: «să dăm drept de vot tuturor românilor», «să dăm pămînt tuturor românilor», «să căutăm luminiţa de la capătul tunelului» etc., spuse într-o formă sau alta), iar dictaturile mai lungi sau mai scurte prin care am trecut ne-au semnalat că viitorul este la un sacrificiu sau două distanţă şi că este incomparabil mai bun decît trecutul şi prezentul la un loc. Deşi nu epuizează lista domeniilor care s-ar preta unei analize centenare, acest tom acoperă o sferă amplă – de la armată la şcoală, de la arhive istorice la planificare strategică, de la benzi desenate la practica guvernării.” (Adrian Cioroianu)

marți, 30 octombrie 2018

Corto Maltese : « Departe. Tot mai departe »!



A apărut cel mai aşteptat album BD al anului, Departe. Tot mai departe, al treilea volum  din aventurile lui Corto Maltese.

luni, 29 octombrie 2018

"NICU RUSSU - ARTA NEMURITOARE"



Pe data de 15 octombrie curent s-a deschis  la ICR Tel Aviv expoziţia "Nicu Russu – O Artă Nemuritoare".

vineri, 28 septembrie 2018

Livia Rusz - 88 de ani!



Azi, doamna Livia Rusz, cea mai cunoscută şi îndrăgită ilustratoare pentru copii, aniversează frumoasa vârstă de 88 de ani.

luni, 24 septembrie 2018

Pif în limba maghiară



Unii pifofili neconsolaţi de dispariţia revistei îndrăgite de ei, după ce şi-au completat colecţia în limba franceză, cumpără acum revista maghiară Kockas. Printre ei şi prietenul nostru de la Cluj, Gabriel Rusu, profesor de istorie la Universitatea Babeş-Bolyai şi autor de benzi desenate.

vineri, 21 septembrie 2018

François Corteggiani - 65 de ani!

desen de Motti
François Corteggiani este unul dintre cei mai mari autori de benzi desenate din Franţa. 

luni, 17 septembrie 2018

Puiu Manu la aniversare!

Sâmbătă, 15 septembrie, mai multe zeci de persoane, rude (fetele şi nepoţii) şi prieteni (artişti, scriitori, editori, fani), majoritatea bucureşteni dar şi câţiva sosiţi de la Ploieşti şi Craiova,  l-am aniversat pe maestrul Puiu Manu în grădina casei sale din Bucureşti.

vineri, 14 septembrie 2018

Puiu Manu - 90 de ani!




Astăzi, Puiu Manu, marele maestru al benzii desenate româneşti, aniversează frumoasa vârstă de 90 de ani!
Cu această ocazie am publicat în România Liberă de week-end un articol despre cariera sa de ilustrator de cărţi, care acoperă 55 de ani !

joi, 13 septembrie 2018

Timbre poştale cu gust de ciocolată !



Filatelia este regina pasiunilor şi am scris  pe acest blog despre una dintre multiplele mele colecţii : timbrele cu personaje de benzi desenate (sau realizate de autori BD). Evident, mai strâng timbre şi cu alte tematici...
 Inspirat de amicul Marian Truţă, care a scris pe pagina sa de facebook despre  timbre poştale cu miros de ciocolată, emise de Poşta Elveţiană, vreau să vă povestesc şi eu despre timbrele belgiene cu gust de ciocolată, la a căror lansare am fost de faţă.

sâmbătă, 18 august 2018

Benzi desenate la editura ART



Editura Art a preluat  locul lăsat liber de editura HAC!BD (să sperăm că şi segmentul de piaţă) şi a devenit cea mai importantă editură de benzi desenate de la noi.
A început cu stângul, la sfaturile otrăvite ale pornografilor de la Jumătatea plină, cu o aşa zisă colecţie de romane grafice (asta într-o ţară în care lumea de-abia ştie ce sunt benzile desenate) din care majoritatea titlurilor sunt ciudăţenii adresate unor ciudaţi sau unor cititori sătui de BD-ul clasic, ceea ce nu este cazul la noi.
Anul trecut, în sfârşit, poate şi la iniţiativa unui nou redactor, editura îşi reglează tirul şi începe să publice în sfârşit capodopere ale celei de-a noua arte sau albume care pot şi merită fi citite atât de copii cât şi de părinţii lor. Ele sunt grupate sub forma a două  colecţii: “Grafic” şi “Mini Grafic”.
Aşa încât, la Târgul de carte Bookfest, editura Art prezintă  7 noi titluri (doar traduceri, deocamdată, să sperăm că, la un moment dat, va întinde mâna şi autorilor români, atât clasici (Puiu Manu, Valentin Tănase, Sandu Florea, Albin Stănescu etc) cât şi contemporani (Tamba, surorile Surducan, Alexandra Gold, Octav Ungureanu etc.).
Iată cele 7 noi albume de benzi desenate apărute la editura  Art în prima jumătate a anului 2018:

vineri, 17 august 2018

Modernism.ro: Documentarele artelor grafice şi BD

Modernism.ro este o revistă online de promovare a culturii contemporane românești, lansată în 2009, care susține, promovează și expune artiști români contemporani, creativi români, evenimente culturale de anvergură, proiecte bilaterale și internaționale din toate domeniile culturii contemporane, cu accent pe artele vizuale.

marți, 14 august 2018

Jurnalul Annei Frank în benzi desenate



                   
Deşi Livia Botea, directoarea editurii Humanitas, citea benzi desenate în copilărie (a se vedea declaraţia sa din revista timişoreană Orizont nr. 6/2018, unde spunea că lectura  PIF şi Aventurile lui Rahan, pentru că le citea fratele meu şi eu voiam acum să citesc ce citeau cei mari”) iar Gabriel Liiceanu, patronul editurii,  se minuna la televizor de puştii francezi care citeau benzi desenate aşezaţi pe jos, la librăriile FNAC) a durat, iată, 28 de ani  până când cunoscuta editură să publice un album de benzi desenate.

joi, 9 august 2018

Blogue Banda Desenhada despre Sandu Florea



New Challengers

„Muito embora Puiu Manu seja o invejável decano, com 90 anos e sempre activo e valoroso, dos desenhistas romenos, Sandu Florea é, sem dúvida, o mais famoso, não só na sua Roménia como também no estrangeiro, mormente nos Estados Unidos da América.”

miercuri, 8 august 2018

400.000 de vizualizări!



Dragi prieteni cititori,

Cu ultima postare am depăşit cifra de 400.000 vizualizări!
Pentru amatorii de statistici, asta înseamnă o medie de 341 vizualizări a fiecărui articol. Evident, unele postări  nu au atins 100 de vizualizări, în timp ce următoarele 10 au depăşit o mie:

joi, 5 iulie 2018

Misterioasa întâlnire de la Bolta Rece







          La Junimea se păstra dictonul:
Intră cine poate, rămâne cine vrea!
La Bolta Rece e consemnul
Intră cine vrea, rămâne cine bea!
                                        

miercuri, 4 iulie 2018

Sărbătoarea Ştrumfilor - Jurnalul unei pasionate de benzi desenate



Dragă jurnalule,

Este  26 iunie2018 , ora 00:45.
Știu, probabil la ora aceasta trebuia să fiu în pat. Să dorm. Sau… poate nu. În mod normal la ora asta desenez sau  citesc.
Dar nu și azi. Azi, acum, am decis să scriu. 

marți, 3 iulie 2018

Sokal la Bucureşti - Jurnalul unei pasionate de benzi desenate




Dragă jurnalule,

Ştii că am plecat dezamăgită şi tristă de la « cel mai mare festival BD din România şi din lume » -  aşa cum îl numesc organizatorii săi - cel de la  Sibiu. Printre numeroasele motive ale supărării mele a fost şi faptul că nu am putut să particip la întâlnirea cu marele artist belgian Sokal. 
 Dar Delegația Valonia-Bruxelles ne-a făcut bucuria, nouă, bucureştenilor, să organizeze o întâlnire cu Sokal şi în Bucureşti, la ARCUB.

miercuri, 20 iunie 2018

O şuţă de caricaturi – album de Aurelian Iulius Şuţă – „Şai”


L-am cunoscut pe  Şai (marii caricaturişti folosesc  mai întotdeauna un nom de plume – vezi  PIM, MIB etc.)  la Craiova, unde vine destul de des în ultimii ani, participând la Salonul Internaţional de caricatură sau cu expoziţii personale.

luni, 18 iunie 2018

Revista belgiană Gabriel consacră un număr special benzii desenate româneşti

Nr. 82/trimestrul II 2018 al revistei Gabriel editată de asociaţia belgiană CRIABD, al cărei scop este promovarea benzii desenate creştine, este unul în întregime consacrat BD-ul românesc.

duminică, 17 iunie 2018

Festivalul BD de la Sibiu - Jurnalul unei vizitatoare


Sorina, cititoare şi colecţionară de benzi desenate din Bucureşti, s-a dus la "Festivalul" BD de la Sibiu, cu sacul, ca la pomul lăudat. Cum s-a întors, puteţi citi aici:

vineri, 15 iunie 2018

Florica şi Jean-Louis Courriol în vizită la Craiova



Florica  şi  Jean-Louis Courriol sunt doi dintre cei mai prolifici şi apreciaţi traducători  ai literaturii române în limba franceză, şi asta nu de azi de ieri,  ci dinainte de 1989.

joi, 14 iunie 2018

ZAIAFET: Istoria Benzii Desenate Româneşti


 Întotdeauna mi-am închipuit  că scriitorii cărora li se adaptează romanele sub formă de filme sunt nişte oameni fericiţi... Zilele trecute am aflat  cu adevărat ce simt ei.
La interval de o zi, doi prieteni, Răzvan B. şi Ion M. mi-au semnalat  că pe canalul de you tube „Zaiafet” vlogărul Horia  Sârghi  a făcut un film foarte drăguţ despre cartea mea, Istoria Benzii Desenate Româneşti.
Şi nu doar eu am  aflat despre filmuleţul documentar, ci şi alţi 44.500 de internauţi!
Dacă şi acum mai există cineva care să nu fi auzit de Istoria BD româneşti, atunci persoana respectivă nu are nicio scuză.

Puteţi vedea filmuleţul aici:

miercuri, 13 iunie 2018

Povestiri din Clocociov – fotoreportajul lansării


 8 iunie 2018 a fost o zi frumoasă din viaţa mea.  Au venit la lansarea volumului meu de proză câteva zeci de cititori olteni, prieteni, colegi, veri şi verişoare, nu doar din Craiova ci şi din Slatina (Clocociov e un cartier din Slatina), Caracal şi chiar din Franţa.
Tinerii elevi Eduard Niţulescu şi Ştefania Tofan  au făcut mai multe fotografii pe care am bucuria să le savurez împreună cu dvs., dragi prieteni.

luni, 4 iunie 2018

BD’or: ASTERIX, VITEAZUL GAL




arh. Mati BOTEZATU
AMPLU EVENIMENT EDITORIAL
BDor:
René GOSCINNY / Albert UDERZO
seria ASTERIX, VITEAZUL GAL / vol.1
editura Arthur / GRAFIC / 2017

Legendarul album Une aventure d’ASTÉRIX, LE GAULOIS a fost lansat în 1961 de editura DARGAUD. Între timp s-au scurs 57 de ani de la apariţia pe piaţa europeană şi apoi mondială. Teritoriile cucerite au suportat un succes mondial fulminant. Între timp seria a adunat 27 de volume şi cu acest prilej amintim doar performanţa amplificării preţului estimat al fiecăruia dintre primele trei volume originale. Astăzi BEDETHEQUE certifică depăşirea cotaţiei 1000 euro. Comparativ, cele mai recente lansări au preţul cuprins între 30 şi 50 euros.  Între timp seria a fost asimilată de nenumărate edituri situate în multe state, de pe toate continentele, iar tirajul ajunge la ordinul milioanelor exemplare. Reuşita benzii desenate determină decizia extinderii reţetei comerciale prin ecranizarea unor episoade din Aventurile lui Asterix în producţii cinematografice de desene animate şi transpunerea unor episoade în filme cu actori celebri.
  

sâmbătă, 2 iunie 2018

România Liberă are o rubrică săptămânală despre benzi desenate!



Dragi prieteni, cititori de benzi desenate.
Acum îmi dau seama că nu am anunţat pe blog că, de aproape  două luni,  am o rubrică săptămânală în cotidianul România Liberă (ediţia de week-end, care apare vineri şi o găsiţi la chioşc până duminică) despre benzi desenate şi despre literatura ilustrată pentru copii în general.
O să găsiţi acolo dosare tematice, portrete de personaje şi de autori BD, cronici de carte ilustrată şi de benzi desenate.
 Astfel, în nr. din 1 iunie, am scris despre romanele lui Jules Verne adaptate în benzi desenate de graficienii români. Aceste adaptări constituie o excelentă modalitate de familiarizare a copiilor cu opera marelui scriitor francez,  iar pentru bedefili o colecţie drăguţă de albume, majoritatea dintre ele cu dedicaţii desenate de autorii  respectivi.
 În numerele precedente am semnat articole despre

joi, 31 mai 2018

„Elena a României, regina-mamă, regina suferinţei şi a speranţei”, de Adrian Cioroianu & Alexandru Groza


 Cei patru regi şi  cele 4 regine ale României au avut cu toţii vieţi tumultoase, dar parcă nicinul nu a avut un destin aşa de zbuciumat precum Elena.

miercuri, 23 mai 2018

WATCHMEN



Aproape că nu-mi vine să cred când văd noua strategie editorială a editurii ART care a hotărât,  în sfârşit,  să publice capodopere ale celei de-a noua arte:  în luna mai a tipărit romanul graFic V de la Vendetta, pe care l-a lansat la Comic Con, profitând de prezenţa desenatorului David Lloyd,  iar pentru Târgul de carte Bookfest anunţă Watchmen şi un al doilea titlu din seria Asterix şi Obelix, Asterix şi Cosorul de Aur.