joi, 31 mai 2018

„Elena a României, regina-mamă, regina suferinţei şi a speranţei”, de Adrian Cioroianu & Alexandru Groza


 Cei patru regi şi  cele 4 regine ale României au avut cu toţii vieţi tumultoase, dar parcă nicinul nu a avut un destin aşa de zbuciumat precum Elena.

miercuri, 23 mai 2018

WATCHMEN



Aproape că nu-mi vine să cred când văd noua strategie editorială a editurii ART care a hotărât,  în sfârşit,  să publice capodopere ale celei de-a noua arte:  în luna mai a tipărit romanul graFic V de la Vendetta, pe care l-a lansat la Comic Con, profitând de prezenţa desenatorului David Lloyd,  iar pentru Târgul de carte Bookfest anunţă Watchmen şi un al doilea titlu din seria Asterix şi Obelix, Asterix şi Cosorul de Aur.

marți, 22 mai 2018

Nicolae Marinescu, editorul primului Dicţionar al benzii desenate din România!




Zilele trecute  domnul Nicolae Marinescu, directorul editurii Aius şi al revistei Mozaicul,  a fost propus de TVR Craiova drept una din cele 100 de personalităţi reprezentative ale oraşului nostru pentru proiectul „România 100”.
Sunt foarte mândru de această propunere, în general pentru că, într-adevăr,  profesorul Marinescu este un nume inconturnabil al peisajului cultural oltenesc şi  românesc de după 1989, dar şi, în particular, pentru că domnia sa a fost primul meu editor.  

luni, 21 mai 2018

Tony Wolf (1930-2018)







Sub pseudonimul Tony Wolf, pronunţat cu evlavie de mai multe generaţii de cititori,   se ascunde  de fapt italianul Antonio Lupatelli.

vineri, 18 mai 2018

V de la Vendetta

În acest week-end se lansează la Comic Con romanul grafic "V de la Vendetta", în prezenţa desenatorului David Lloyd, care va acorda autografe.

joi, 17 mai 2018

Asterix şi cosorul de aur



 Axterix et la serpe d`Or  este a doua aventură a celebrilor Asterix şi Obelix. 


miercuri, 16 mai 2018

Alexandra Gold revine!



Atunci când a debutat pe mica scenă a benzii desenate româneşti, publicând în revistele on-line Comics şi Nautilus, nimic nu anunţa ambiţia  artistică a acestei tinere  autoare. 

joi, 3 mai 2018

Maestrul benzii desenate românești, Puiu Manu, sărbătorit la Craiova printr-o expoziție retrospectivă




„Pe 14 septembrie a.c. va împlini 90 de ani, însă… e doar o cifră pentru maestrul benzii desenate românești, Puiu Manu! „Mă simt ca la 40!”, mărturisește, după o viață în care – așa cum cu candoare i-a spus cineva – a „legănat copilăria” atâtor generații. Căci este nu numai cel mai longeviv creator de bandă desenată din lume, ci şi unul dintre cei prolifici, cei mai cunoscuţi şi cei mai îndrăgiţi de publicul de toate vârstele. Și astăzi stă zilnic la masa de lucru, colaborează la reviste de profil și, împreună cu doi scenariști, care îi sunt și buni prieteni, Marius Leștaru și Adrian Cioroianu, publică album după album. „Am avut aceste două pasiuni – banda desenată și sportul – și tot ce am făcut am făcut bine, la nivel de performanță”, a afirmat Puiu Manu la Craiova, unde, în urmă cu câteva zile, i s-a deschis prima expoziție retrospectivă. O mai puteți vizita până la sfârșitul lunii – la Galeria ARTA a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Craiova. 

miercuri, 2 mai 2018

Week-end în Sildavia



De la stânga la dreapta  : E.S. Thomas Baekelandt, doamna Baekelandt, Elena Trăilă, preşedinta AF, Roland Francart, Philippe  De Muelenaere

S-a încheiat recent cea de-a treia ediţie a Colocviului Internaţional "România Francofonă".
Invitaţii şi publicul s-au bucurat de un cadru special,  galeria de artă a Alianţei Franceze fiind transformată, prin intermediul afişelor, hărţilor  şi obiectelor expuse (albume, DVD, cărţi) într-o adevărată ambasadă a Sildaviei la Craiova.