miercuri, 31 ianuarie 2018

O româncă printre câştigătorii concursului internaţional Medibang`s Art din Japonia


În cursul lunii noiembrie 2017 site-ul Medibang`s Art din Japonia a organizat un concurs internaţional de ilustraţii. S-au primit lucrări de la peste 1000 de participanţi şi, dintre aceştia, au fost aleşi 10 câştigători. Printre ei s-a numărat bucureşteanca  Ioana Niţulescu (cu desenul de mai sus). Ori, Ioana, aşa cum poate vă aduceţi aminte unii dintre dvs., a debutat pe blogul nostru în data de 8 martie 2017, cu o bandă desenată în stil manga.

marți, 30 ianuarie 2018

TOP 15 BD FRANCO-BELGIENE PE ANUL 2017




Dl. Adrian Cioroianu ne trimite de la Paris TOP-ul celor mai bine vândute  albume BD franco-belgiene în 2017.
Ce concluzii am putea trage din acest top ?

luni, 29 ianuarie 2018

Ion Manolescu : « Eu încă mai cred în lumi ideale; nu mi-aş dori, pentru nimic în lume, altă meserie. Ziua, la facultate; noaptea, pe calculator, la roman – iată profilul vieţii duble perfecte. »



Ion Manolescu este unul dintre scriitorii contemporani pe care îi îndrăgesc cel mai mult – i-am citit absolut toate cărţile (şi am şi scris despre unele dintre ele). În plus,  mă mândresc cu prietenia sa, care datează din tumultoşii ani 90.
În nr. 907 al revistei Observator Cultural găsiţi  un excelent interviu  acordat Laurei Dumitrescu de către profesorul Ion Manolescu. Mai jos găsiţi câteva spicuiri din interviu, care ne interesează în calitate de bedefili.

vineri, 26 ianuarie 2018

Premiile ABDR pentru anul BD 2017



În aceste zile se desfăşoară la Angoulême (Franţa) cea de-a 45-a ediţie a  Festivalului Internaţional al Benzii Desenate, în cadrul căruia vor fi decernate premiile  anului BD 2017 pentru spaţiul editorial francofon.
 Angoulême-ul românesc nu mai există, s-a oprit la cea de-a 25-a ediţie, dar un grup de bedefili  entuziaşti a hotărât să continue să decerneze premiile ABDR pentru cele mai bune creaţii literar-artistice ale fiecărui an.
 Juriul, prezidat de profesorul şi diplomatul Adrian Cioroianu,  s-a reunit la sfârşitul anului  trecut şi a decis  următoarele premii pentru cele mai bune creaţii ale anului 2017:

joi, 25 ianuarie 2018

Scriitori români de SF – serie de timbre poştale



machetă realizată de Marian Truţă

 Plecând de la o idee a prietenului Marian Truţă, şi anume aceea ca Romfilatelia să emită o serie de timbre dedicate clasicilor literaturii SF româneşti, m-am gândit să văd ce s-a făcut în lume pe acest subiect.

miercuri, 24 ianuarie 2018

6 ani, 1111 postări, 367.500 vizualizări…



Acum 30 de ani publicam primul meu articol despre banda desenată românească, în revista Orion. Era primul  articol care apărea la noi, despre  autorii BD români, şi cred că a fost şi una dintre cărămizile importante de la fundamentul promovării celei de-a noua arte din  România.
De-atunci până astăzi am publicat mii de articole în numeroase fanzine, reviste şi ziare de la noi, evident fără a le epuiza pe toate. De exemplu, anul trecut am înregistrat două premiere personale, am semnat  articole  în ziarul România Liberă şi în revista Dacia Literară de la Iaşi.
Din 2014  susţin o rubrică permanentă, Lumi bidimensionale (botezată astfel de profesorul Adrian Cioroianu)  în revista de cultură Scrisul Românesc din Craiova.
Acum 6  ani, mai precis pe 15 februarie 2012, intram şi eu în lumea blogosferei şi,  pentru că am ajuns la cea de-a 1111-a postare,  m-am gândit  să realizez un top al celor mai citite articole de pe blog, respectiv cele care au depăşit 1000 de lecturări.
 Topul se prezintă astfel:

marți, 23 ianuarie 2018

vineri, 19 ianuarie 2018

Mabel Lucie Attwell: “Alice în Ţara Minunilor”



Acum exact 60 de ani, în plin regim comunist, apărea în librăriile de la noi o carte foarte frumoasă, absolut neaşteptată (nu era doar “capitalistă”,   dar nici măcar nu era  moralizatoare):  “Alice în Ţara Minunilor” de Lewis Caroll. Cartea era frumoasă şi la propriu şi la figurat, pentru că reproducea  (în condiţiile tipografice de atunci) minunatele  ilustraţii realizate de Mabel Lucie Attwell.

joi, 18 ianuarie 2018

Concursul de ilustraţie „Protogenes 2018”

ARGUMENT
"Odinioară ilustraţia (de carte şi nu numai) se desfăşura într-un cadru modest, cauzat şi de limitele tehnice şi tehnologice.
În ultimii ani, datorită vouă, tinerilor, orizontul ilustraţiei este larg deschis.
Interactivitatea şi interdisciplinaritatea creativă se fac simţite prin lucrări din ce în ce mai curajoase (greu de anticipat în anii grei de tristă amintire ai realismului socialist).
Iată o motivaţie foarte bună pentru a da frâu liber imaginaţiei în cel de-al V-lea periplu artistic al manifestării PROTOGENES.
În această nouă ediţie venim cu ceva modificări în regulament (sperăm că bune) la nivel de organizare.
Concursul nostru se adresează copiilor şi tinerilor (artişti cu experienţă sau aflaţi la început de drum).
Noi căutăm inventivitatea, talentul şi pregătirea, elemente care în spaţiul românesc se găsesc din belşug.
Nu ezitaţi! Poate fi primul pas…

miercuri, 17 ianuarie 2018

Daniel Danil: "Jertfa lui Avraam"



Anul  trecut prezentam pe blogul nostru un nou şi talentat creator de benzi desenate :  Daniel Danil (a se vedea aici).
Domnia sa ne-a trimis spre publicare o nouă lucrare de-a sa, de această dată abordând tematica creştină.
Daniel Danil este unul dintre rarii autori BD români care mai abordează registrul realist în creaţiile sale şi o face atât de bine. Să sperăm că va fi în  curând descoperit de un adevărat editor, publicat şi (răs)plătit pentru excelentele sale povestiri grafice. 

sâmbătă, 13 ianuarie 2018

Editura Art: “Wonder Woman”



 Prima aparitie a anului BD 2018 este anunţată de editura Art:   Wonder Woman.

joi, 11 ianuarie 2018

Tintin şi colecţionita


Cam aşa arată biblioteca unui tintinofil român: 

miercuri, 10 ianuarie 2018

luni, 8 ianuarie 2018

Street Art - BD, cu Florin Radu


Prietenul nostru Florin Radu, autor BD şi pictor de biserici, a realizat la o terasă din centrul Craiovei o mică frescă murală sub formă de bandă desenată.
Pentru cititorii blogului nostru, el a trimis aceste imagini, cu  diverse etape ale realizării frescei.

duminică, 7 ianuarie 2018

Colecţii şi colecţionari: exemplul francez




Ieri v-am prezentat, în detaliu, colecţia de  albume franţuzeşti a unui colecţionar ieşean.
Astăzi, pentru că tot am primit această felicitare specială, vă prezint colecţia unui bedefil francez.

sâmbătă, 6 ianuarie 2018

Colecţii şi colecţionari




 Luna ianuarie este, de obicei, una neprielnică apariţiei unor noi titluri de cărţi sau benzi desenate. Aşa încât vă propun, în perioada următoare, să vorbim despre colecţii şi colecţionari.
 Primul colecţionar din viaţa mea, l-am cunoscut prin 1984-1985:  Viorel Pîrligras. Îşi ţinea colecţia într-o valiză de lemn, sub pat. Când a desfăcut valiza, mi-au ieşit ochii din cap, ca în desene animate:  

marți, 2 ianuarie 2018

Bun venit, 2018!

desen de Marc-Andre Dumonteuil (i-aţi recunoscut pe Corto şi Rasputin?)
Nu ştiu dvs. ce aţi primit cadou zilele acestea de sărbătoare, eu am primit multe... felicitări.
Ca de obicei, împart bucuria primirea lor cu cititorii fideli ai blogului BDR: