marți, 31 ianuarie 2017

duminică, 29 ianuarie 2017

Cine este românul publicat în celebra revistă BD “Spirou”?



 Revista Spirou este cea mai longevivă  (apare fără întrerupere de aproape 80 de ani) şi, probabil, cea mai citită revistă de benzi desenate din Europa (se tipăreşte săptămânal în aprox. 70,000 ex.).
Pentru 2.40 euro propune cititorilor din lumea întreagă  48 de pagini bine garnisite cu benzi desenate, seriale sau  povestiri scurte, informaţii despre BD, postere, jocuri, suplimente etc.

joi, 26 ianuarie 2017

Omagiu fierbinte Tovarăşului Nicolae Ceauşescu, la aniversarea a 99 de primăveri!


Tovarăşul Nicolae Ceauşescu,preşedintele Republicii Socialiste România,  secretarul general al Partidului Comunist Român, conducătorul suprem al forţelor armate,  ar fi aniversat  astăzi frumoasa vârstă de 99 de ani, în aplauzele milioanelor de oameni noi  adunaţi ad-hoc pe stadioane şi pe marile bulevarde din ţară şi, poate, şi de peste hotare!

HERGEOLOGIA


Toată lumea care citeşte acest blog ştie că Hergé a  realizat "doar" 23 (plus 1) albume cu Tintin… E-adevărat, traduse în vreo 100 de limbi şi dialecte şi vândute în aproape 250 de milioane de exemplare!

Ştiaţi însă că există în lume (şi  mai ales în spaţiul francofon) peste 600 de cărţi de exegeză consacrate operei şi vieţii creatorului belgian de benzi desenate?  Biografii, monografii, dicţionare, studii, analize, filozofie, psihanaliză, tratate lingvistice, istorice şi geografice…

duminică, 22 ianuarie 2017

Hergé: “Tintin în Ţara Sovietelor” ( ep. 4 – Cristian Pârvulescu)




Până şi politologul Cristian Pârvulescu a citit albumul Tintin au pays des Soviets şi compară situaţia politică de acum aproape 90 de ani cu cea de astăzi, în paginile  ziarului  Bursa:

Hergé: „Tintin în Ţara Sovietelor” (ep. 3 – Ioan Stanomir)



Trei ani mai târziu, în 2014, scritorul şi politologul Ioan Stanomir scrie şi el minunate pagini despre Tintin, grupate în capitolul „Cărarea pierdută” din volumul Camera Obscură – vis, imaginaţie şi bandă desenată  (editura Cartea Românească): 

sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Hergé: „Tintin în Ţara Sovietelor” (ep. 2 – Angelo Mitchievici)





Tot în 2011, criticul literar şi de cinema Angelo Mitchievici scrie despre Tintin în Ţara Sovietelor încă din  primul capitol al volumului  Umbrele paradisului (editura Humanitas).

vineri, 20 ianuarie 2017

Hergé: “Tintin în Ţara Sovietelor” (ep.1 - Codruţ Constantinescu)




Nemuritorul Tintin a fost creat de marele artist Hergé în 1929. Prima sa aventură, Tintin au Pays des Soviets a apărut în serial, între 10 ianuarie 1929 – 8 mai 1930, în paginile publicaţiei Le Petit Vingtième, suplimentul ziarului Le Vingtième Siècle.
Mai multe personalităţi ale culturii româneşti au citit şi au scris despre această poveste desenată, apărută în album, prima oară, în 1930, într-un tiraj de 10,000 ex.
Încă din anul 2011 scrie criticul literar Codruţ Constantinescu, pe site-ul filme-carti.ro:

miercuri, 18 ianuarie 2017

5 ani, 900 de postări, 300.000 de vizualizări…





Pe 15 februarie 2012, după 24 de ani de publicat articole şi cărţi  despre banda desenată, am decis să intram şi noi în blogosferă, ca să "propovăduim"  cunoaşterea celei de-a noua arte şi pe această cale.

marți, 17 ianuarie 2017

Istoria Benzii Desenate Româneşti – continuarea!




 La aproape 7 ani de la apariţia sa, Istoria Benzii Desenate Româneşti continuă să suscite interesul celor pasionaţi de citit şi de frumos – aici profesoara Lia Faur şi Şerban Axinte, realizatorul emisiunii „Nou în librării” la televiziunea Apollonia TV din Iaşi.
 Ştiaţi însă că există şi o continuare a sa ?

duminică, 15 ianuarie 2017

Maryse Wolinski: “Dragă, mă duc la Charlie”



 Anul trecut a apărut totuşi o carte despre un mare creator de benzi desenate, Georges Wolinski.
La noi, majoritatea celor care au auzit de el,  îl ştiu drept caricaturist şi desenator de presă, dar Wolinski a fost un foarte prolific autor de benzi desenate : a semnat scenariul şi desenele la  aproape 100 de albume, a fost scenaristul seriei Paulette, desenată de un maestru al BD-ului erotic, Pichard,  şi a primit Marele Premiu pentru întreaga operă grafică la Festivalul BD de la Angouleme, în 2005.

vineri, 13 ianuarie 2017

sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Ana Enescu: “Ideologie, propagandă şi manipulare în revistele pentru copii din România”




Este una dintre cele mai interesante cărţi pe care le-am citit la sfârşitul anului trecut. Chiar mă întrebam,  de ce nu s-a aplecat nimeni asupra reflectării realităţii din România socialistă în paginile publicaţiilor din perioada respectivă? Consider că studierea  colecţiilor de ziare şi reviste din timpul socialismului ar  contribui foarte mult la mai buna cunoaştere a regimului politico-social din România anilor 1945-1989.

joi, 5 ianuarie 2017

Adrian Cioroianu – 50 de ani!


Trei muşchetari români pe malul Senei

Toată lumea îl cunoaşte pe profesorul Adrian  Cioroianu, de la televizor, de la emisiunea « 5 minute de istorie ». Dar ştiaţi că  îndrăgitul istoric este un publicist înnăscut şi un scriitor de mare talent ?

duminică, 1 ianuarie 2017

Bun venit, 2017!



Dragi prieteni,
Bine ne-am regăsit în noul an! Vă doresc ca el să fie unul liniştit, fără prea mari bulversări în viaţa noastră (a se vedea politica naţională şi internaţională) şi, mai ales, după cum ne scrie corespondentul nostru Adrian Epure, să avem un 2017 plin de benzi desenate româneşti! »

Mulţumesc şi pe această cale cititorilor şi artiştilor BD care ne-au trimis felicitări. Iată câteva dintre ele: