miercuri, 31 august 2016

Cuminţenia Pământului şi cuminţenia domnului Jup

Domnul Jup a publicat ieri, în Ziua de Iaşi, un strip emblematic pentru gradul de cultură şi civilizaţie al miliardarilor de carton de la  noi (şi pentru (non) implicarea lor în viaţa societăţii în care au acumulat sacii cu bani). 

luni, 29 august 2016

"În compania lui Barbie şi Scooby"

Reprezentări ale feminităţii şi masculinităţii în revistele pentru copii din România de azi

Studiu de Crina Anton 



Crina Anton este o cititoare a blogului nostru. Ea  a absolvit anul acesta Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii  din Bucureşti,   cu teza de licenţă  În compania lui Barbie şi Scooby - Reprezentări ale feminităţii şi masculinităţii în revistele pentru copii din România de azi (Coordonator ştiinţific: Prof. univ. dr. Cosima Rughiniş).
Cum subiectul ni s-a părut foarte interesant, prezentăm fragmente din teză precum şi întreg cuprinsul lucrării.

marți, 23 august 2016

Victor Antonescu – interviu cu un mare creator de desene animate




Domnul Victor Antonescu, realizatorul  multor şi nemuritoare desene animate, a aniversat pe data de 16 iulie frumoasa vârstă de 80 de ani.

joi, 18 august 2016

Taberele Cutezătorii


Ştiaţi că - din anul 2006 - apare noua revistă Cutezătorii?
Ştiaţi că redacţia organizează de mai mulţi ani tabere tematice?
 Dacă nu ştiaţi, puteţi să aflaţi citind articolul de mai jos.

marți, 16 august 2016

EVENIMENT EDITORIAL : BALADA MĂRII SĂRATE Partea a III-a




Un eseu semnat de arh. Mati Botezatu.



Pe plan mondial asistăm la un adevărat potop al apariţiilor destinate pasionaţilor de bandă desenată. Dinamica anuntării noilor apariţii  BD denotă creşterea etalarii de la o zi la alta a numărului produselor de profil disponibile. Consumatorul este pus în situaţia să ezite la alegerea multitudinii ofertelor aflate în disponibilitate constantă.

sâmbătă, 13 august 2016

Regina şi Mama Mare


Week-end-ul trecut l-am petrecut la Bran, la invitaţia domnului Puiu Manu şi a doamnei Laura Stănescu. Fusesem de mai multe ori la castelul Bran, dar acum a fost prima oară când am vizitat Muzeul Vămii, unde sunt expuse mobilele şi bunurile personale regale, strămutate de la castel. 
Peste drum de muzeu era un tăpşan şi apoi urca abrupt un colţ de munte. Domnul Puiu Manu mi-a arătat, la baza acestuia,  un fel de capelă unde a fost depusă inima reginei Maria, atunci când a fost repatriată din Cadrilater, în 1940.

Pe drumul de întoarcere spre casă, în tren, mi-am adus aminte această întâmplare povestită în copilărie de mama, despre bunica ei. Am pus-o pe hârtie (la modul virtual) şi o povestesc la rândul meu, mai departe.

Jocurile Olimpice în banda desenată europeană şi americană


Sunt numeroase benzile desenate care şi-au ales Jocurile Olimpice  drept subiect,  sau pretext,  pentru aventurile personajelor lor. În cele ce urmează,  vă prezint doar câteva dintre ele:

vineri, 12 august 2016

Jocurile Olimpice: Nadia Comăneci în benzi desenate





Nadia Comăneci, zeeeceeeee!!!!
Cred  că vă mai aduceţi aminte (cei născuţi în anii 60) extraordinara performanţă a adolescentei  de nici 15 ani. Unul din rarele momente în care ne-am simţit cu adevărat români!
Probabil că aţi cumpărat, ca şi mine,  şi cartea lui Ioan Chirilă, Nadia  (s-a vândut în 300,000 exemplare!)

luni, 8 august 2016

Jocurile Olimpice…în benzi desenate


Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne

A început la Rio cea de-a XXXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară.
Fenomen sportiv major al planetei noastre, el a fost reflectat, aşa cum era firesc,  şi în… benzi desenate.
Astfel, între 1990-1994,  a apărut la editura Dargaud, la iniţiativa animatorului BD  Claude Moliterni, L`Aventure Olympique, o serie de  patru albume care reconstituie istoria Jocurilor Olimpice, din Antichitate şi până în 1992,  prin prisma unui tânăr student italian, Mario,  care, pentru teza sa de licenţă,  aleargă în cele 4 colţuri ale lumii şi intervievează foşti campioni olimpici.

miercuri, 3 august 2016