marți, 31 mai 2016

“Clasicii literaturii în benzi desenate”- un eseu de Mati Botezatu




Diminuarea interesului pentru parcurgerea textelor tipărite.
Iniţiere în literatură.
Imperativul resuscitării deprinderii lecturii.
Familiarizarea cu operele clasice prin transpunere în benzi desenate.

marți, 17 mai 2016

"România Francofonă" - colocviu internaţional organizat de Alianţa Franceză din Craiova



In perioada 20-21 mai 2016, cu ocazia aniversării  a 26 de ani  de la înfiinţarea sa,  Alianţa Franceză din Craiova organizează  un colocviu internaţional având ca scop  punerea în evidenţă a  interferenţelor culturale franco-belgo-româneşti de-a lungul ultimului secol.

luni, 16 mai 2016

Cea mai frumoasă carte românească apărută în anul 2015: "Povestiri istorice" (editura Agora)




În acel gri şi trist deceniu opt al secolului trecut, o carte a venit să coloreze universul copilăriei unei întregi generaţii de copii:   Povestiri istorice, scrise de Dumitru Almaş.
Practic au apărut trei volume cu aceste povestiri, la Editura Didactică şi Pedagogică, în 1982, 1984 şi 1987 şi ceea ce le  diferenţia de numeroase alte cărţi de popularizare a istoriei din deceniiile precedente,  sunt  minunatele  haine grafice în care a îmbrăcat artistul Valentin Tănase povestirile lui Dumitru Almaş.

miercuri, 11 mai 2016

"Micul Prinţ", din nou în benzi desenate





Corespondenta noastră de la Cluj, Ana-Maria, ne semnalează apariţia a două noi albume de benzi desenate. Ele fac parte dintr-o serie intitulată „Micul Prinţ, Noi aventuri după capodopera lui Antoine de Saint Exupery”:

luni, 9 mai 2016

vineri, 6 mai 2016

Mircea Opriţă –membru al Clubului Nemuritorilor



 Ştiu că mulţi  dintre cei care urmăriţi acest blog sunteţi nu doar bedefili ci şi fani SF. Aşa că am certitudinea că aţi citit cel puţin unul dintre volumele de proză SF ale maestrului Mircea Opriţă, precum   Semnul Licornului, Figurine de ceară, Argonautica, Călătorie în Capricia,  etc.
Ştiaţi însă că domnia sa este foarte interesat de lumea în care trăim şi a publicat numeroase articole rezultate în urma acestor observaţii?
 În  timp  a adunat aceste articole între coperţile unor volume, iar cel mai recent dintre ele este Clubul Nemuritorilor  (editura Şcoala Ardeleană, 2016).

miercuri, 4 mai 2016

Părerea lui Terente

(c) Evenimentul Zilei
Nu mai postasem de mult o mini-BD a genialului Terente. Iată una,  nou nouţă... de  sezon.

marți, 3 mai 2016

Valentin Tănase pe coperta revistei Miscellany




Miscellany este revista clubului britanic de posesori de automobile Morgan, Morgan Sports Car Club (4.500 de membri!!). Primul număr a fost tipărit în 1951 (pe atunci se numea „Motoring & Morgans”). În prezent apare lunar şi are 48 de pagini în culori.

luni, 2 mai 2016

Valentin Tănase - "talentos da nossa Europa"




Blogul portughez “Blogue de banda desenhada”, animat de un mare critic  şi istoric BD  din Portugalia, Luiz Beira, are şi o rubrică « Talentos da nossa Europa », în care aduce în atenţia publicului lusofon pe unii dintre cei mai talentaţi autori BD din Europa.
 Pe 29 aprilie a scris şi despre  Valentin Tănase: