marți, 30 decembrie 2014

Timpuri noi, a la Charlie Chaplin


          - Nu vă supărați, domnu, de la ce peron pleacă trenul spre o lume mai bună?

Oare ce viitor îi aşteaptă pe copiii noştri?

luni, 29 decembrie 2014

Şerban Andreescu topeşte zăpada!

O mantie de zăpadă s-a aşternut peste ţară. Este momentul să ne închidem în casă şi să citim la gura focului, legănându-ne într-un fotoliu balansoar,  comorile literar-artistice acumulate peste an.
Cei care nu avem  șemineu,  nu ne rămâne decât să ne încălzim oasele cu....  puterea minţii,  după metoda Şerban Andreescu:


Următorul salon va fi la Sibiu, în aprilie 2015!

duminică, 28 decembrie 2014

Tintin, Noel, Bob de Moor


Am primit de la un prieten belgian  acest magnific desen inedit, pe care îl ofer mai departe, cadou,  tuturor tintinofilililor români.

vineri, 26 decembrie 2014

Felicitări de Crăciun

Mulţumim tuturor colaboratorilor, autori sau cititori, care ne-au trimis urări şi felicitări de Crăciun!
Iată câteva dintre ele:


Alexandra Gold este o foarte talentată graficiană,  despre care vom avea ocazia să vorbim aici.

luni, 22 decembrie 2014

Terente for ever

Nu puteam să las să  treacă anul fără să vă mai delectez cu încă o scurtă BD (un strip), semnată de genialul Terente.

(c) Evz şi Terente

Cei  care îndrăgiţi inimitabilul stil dulce-amar al caricaturistului, puteţi să-l urmăriţi în paginile ziarului Evenimentul Zilei.

"Prâslea cel Voinic" la editura Vellant


Am scris despre acest minunat album, scris şi desenat de către Maria Surducan, la momentul apariţiei sale (aici).

luni, 15 decembrie 2014

Cei trei viteji şi Constantin Brâncoveanu





Anul acesta s-au comemorat 300 de ani de la „moartea de martir” a lui Constantin Brâncoveanu. S-a vorbit destul de mult despre acest lucru, în cadrul a diverse colocvii şi  reuniuni, dar şi la televizor.
Aşa încât editura Carminis din Piteşti, o editură mică, specializată în bibliografia şcolară, dar cu o vechime de 20 de ani, a publicat mini-albumul de benzi desenate Cei trei viteji şi Constantin Brâncoveanu.

sâmbătă, 13 decembrie 2014

Neghiniţă de la Casa Radio




 O altă carte  de benzi desenate pe care am cumpărat-o luna trecută  de la Gaudeamus a fost mini-albumul  Neghiniţă, adaptare în benzi desenate de Alexandru Ciubotariu.

miercuri, 10 decembrie 2014

Salonul European de Bandă Desenată – mega-escrocheria Jumătăţii Pline şi a plagiatorului Ciubotariu




“ N-ai scuze când  taci  într-o societate în care libertatea cuvântului şi a gândirii este garantată ! “
                                                                         Gabriel Liiceanu


Nu aş fi vrut să mai scriu despre această mascaradă intitulată Salonul european de bandă desenată (SEBD) dar la sfârşitul lui noiembrie am fost  la Târgul de Carte Gaudeamus şi nu am putut să nu compar această adevărată sărbătoare a cărţii,  cu mascarada  finanţată de ICR.
Cred că toată lumea care citeşte acest blog a fost măcar odată la Gaudeamus. Sute de edituri, care vând zeci de mii de cărţi (multe  cu preţuri reduse) în prezenţa şi cu dedicaţiile a sute de scriitori şi artişti, dintre cei mai cunoscuţi în România. Acest lucru face ca târgul de carte să fie vizitat de peste o sută de mii de vizitatori şi cumpărători de carte, lucru care, de altfel, creşte şi cifra de afaceri a editorilor.
Toate saloanele şi festivalurile de benzi desenate din Europa sunt nişte mici sau mari Gaudeamus (la Festivalul BD de la Angouleme vin 200,000 de vizitatori în 4 zile !)  Aşa ar trebui să fie şi SEBD…
Ori, de patru ani de zile, ce constată cititorii români de benzi desenate ? 
 

marți, 9 decembrie 2014

Harap-Alb şi Mircea... Arapu


Frecventez încă de la înfiinţarea sa Târgul de carte Gaudeamus.  Dacă ești iubitor de literatură (indiferent dacă e scrisă sau desenată),  ai o plăcere indimenticabilă să te pierzi printre munții de cărți, să te regăsești în compania unor prieteni cititori,  sau scriitori, să primeşti autografe personalizate şi să bei câte o bere în compania lor (sau o cafea,  la cel mai simpatic cafegiu de la noi, "Delicatese"  Florescu, de unde am cumpărat şi ciocolată..."Klaus"). Iar seara,  când pleci din această gigantică peşteră a lui Ali-Baba, să târîi după tine un sac plin de ... comori. 
Şi de această dată am cumpărat mai multe cărţi: SF, BD, precum şi monumentalul volum Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist şi visător, apărută la editura Polirom, sub semnătura lui Mircea Mihăieş. Dar despre această carte  voi scrie când o voi termina de citit.

În schimb, pe blogul revistei HAC am avut plăcerea să scriu despre un albumaş simpatic, pe care l-am achiziţionat de la standul editurii  Casa Radio,  Harap-Alb,  desenat de un alt "arap"... Mircea Arapu.  Frumoasă coincidenţă, nu-i aşa ? O altă coincidenţă este faptul că scenariul  piesei de teatru radiofonic Harap-Alb a fost semnat de un scriitor care a  conceput şi numeroase scenarii de benzi desenate, Vasile Mănuceanu.

duminică, 7 decembrie 2014

Arte, carte şi ... benzi desenate



Ion Lucian Ciucu, Liana Stanciu, Adrian Cioroianu
 Atenţie, benzile desenate creează dependenţă! Iar aceasta se manifestă fără limită de vârstă iar ”bedefilii”, aşa se numesc pasionaţii genului, se întâlnesc la evenimente special dedicate lor. Despre banda desenată în România aflaţi mai multe de la istoricul Adrian Cioroianu, un pasionat declarat al acestei arte.’

vineri, 5 decembrie 2014

Mihai Timoşencu – „Erou din întîmplare”... în Ucraina ?




Pe 8 noiembrie 2014, da, chiar de sfântul Mihail, la galeria de artă a Centrului Cultural „Dzyga” din Lvov, Ucraina, s-a lansat un album de benzi desenate.  Erou din întâmplare a fost adaptat după romanul cu acelaşi titlu de Ivan Franko de către jurnalistul Cyril Horiszny şi desenat de artistul plastic Mihai Timoşencu.  Albumul spune – în 64 de pagini  şi 2000 de exemplare - povestea tragi-comică a unui funcţionăraş prins în vâltoarea revoluţiei de la 1848 din Lvov.

Articolul nostru s-ar fi oprit aici....