miercuri, 26 noiembrie 2014

Salutări din Basmania !



Sâmbătă, 22 noiembrie 2014,  ora 13,00 fix,  la standul editurii Nemira de la Târgul de Carte Gaudeamus s-a deschis o poartă temporală care ne-a permis, vreme de câteva zeci de minute fără sfârşit, să evadăm în minunata lume a Basmaniei.

joi, 20 noiembrie 2014

Basmania ! Bine aţi venit în Basmania !


Sâmbătă, 22 noiembrie, la orele 13,00,  la standul Nemira din cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2014, scriitorul Valentin Nicolau lansează romanul fantasy  "Basmania. Răspântia gândurilor", alături de marele artist Tudor Popa, cel  care a îmbrăcat grafic volumul. 

miercuri, 19 noiembrie 2014

Partidul benzilor desenate prezintă OMUL DE OŢEL




 Nu,  nu este vorba despre Ironman, ci despre un personaj de bandă desenată mai puțin cunoscut. Josef Balejka,  pilotul ceh a cărui viață se poate lesne confunda cu o aventură. Această nouă lucrare grafică a binecunoscutului Adrian Barbu a văzut lumina tiparului în chiar ziua lansării (parcă am mai auzit această frază), sub egida proiectului Relații Ceho-române în bandă desenată. Proiectul a fost inițiat de Ambasada Republicii Cehe la București.

duminică, 16 noiembrie 2014

La mulţi ani, Tudor Popa!





Născut la Bucureşti pe 16 noiembrie 1968 şi absolvent al Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza, Tudor Popa este, în mod cert, cel mai important ilustrator SF din România de după 1990: a desenat peste 100 de coperţi de carte şi revistă la editura Nemira şi a primit numeroase premii la Convenţiile SF. A mai ilustrat revistele String, Dino şi Abracadabra (unde a fost chiar redactor-şef, între 1998-1999).
Pasionat de cea de-a noua artă, a creat câteva benzi desenate unice în genul BDSF românesc, atât ca grafism, cât şi ca subiecte abordate.


luni, 3 noiembrie 2014

Supereroul român de azi

Autor :  Cătălin Badea Gheracostea


« Supereroul de azi este o invenţie americană, ca apa caldă şi chifteaua. Pentru români, asta e o axiomă cu demonstraţie, adică nici nu mai trebuie spus că dacă America n-ar fi fost ce este, din 1989 şi până acum, apa caldă ar fi continuat să nu curgă în ţevile tuturor cartierelor de blocuri gri de pe-aici. De asemenea, mititeii n-ar fi ajuns să sfârîie pe grătarele dintre respectivele blocuri, la ceas de sărbătoare, cum ar fi încheierea campaniei electorale prin chiar exercitarea votului.
Supereroul român, deci, trebuie să fie un produs de import, un rezultat al aculturaţiei. O simplă trecere în revistă a supereroilor (de)scrişi de autori români de literatură sau bandă desenată (dacă acceptaţi ipoteza de start a articolului, trebuie să acceptaţi şi reuniunea Lit-BD pe subiect), ne arată că lucrurile nu stau chiar atât de simplu. « 

duminică, 2 noiembrie 2014

Muzeul Benzii Desenate din România – expo itinerantă la Slatina




După Craiova şi Calafat, expoziţia Muzeul Benzii Desenate din România şi-a continuat  periplul oltean, oprindu-se pentru două  săptămâni la Galeria Artis de la Slatina.

Matty... pe scara autobuzului


Iată un "sport" despre care tinerii din ziua de azi nu mai ştiu nimic.
Practicat în special în cursul anilor 80, de muncitorii şi funcţionarii care mergeau la slujbe, de elevii şi studenţii care mergeau la şcoală, această stare de fapt  reflecta practic dezintegrarea statului socialist, care nu mai putea asigura nici măcar acest simplu serviciu locuitorilor oraşelor româneşti.