luni, 24 februarie 2014

"Istoria în imagini" - Colocviile Facultăţii de Istorie din Bucureşti





 Facultatea de Istorie,  din cadrul Universităţii din Bucureşti, vă invită într-o călătorie în istoria benzii desenate româneşti împreună cu  Maestrul Puiu Manu,  prin intermediul unei expoziţii şi a unui colocviu.

duminică, 23 februarie 2014

Polemicile ICR : BD clasic vs BD modern ?




Bandă desenată (?) de Sorina Vasilina, promovată de curatorul escroc Ciubotariu drept reprezentativă pentru BD-ul românesc. Ca atare, Sorina Vasilina este singura invitată de onoare a falsului Salon European al Benzii Desenate de la Bucureşti şi plimbată de ICR, pe banii contribuabilului român, la Viena şi Berlin
La articolul nostru „Marele Jaf  de la Institutul Cultural Român” din 26 ianuarie 2014 un cititor semi-anonim (semnează Valentin C.) a postat un foarte interesant comentariu. Pentru a nu scăpa neobservat de către cititorii noştri, îl reproducem aici sub formă de articol:

marți, 18 februarie 2014

« Ne vom întoarce în Muribecca » – întâlnire cu scriitorul Sebastian A. Corn







Vineri,  21 februarie 2014,  la orele 18.00, scriitorul Sebastian A. Corn dă întâlnire fanilor săi, şi tuturor cititorilor de SF, la Centrul Cultural Calderon (strada Jean Louis Calderon nr. 39) pentru a le propune spre lectură  cel mai nou roman, Ne vom întoarce în Muribecca.

sâmbătă, 15 februarie 2014

Doi ani şi 100.000 de vizualizări



Puiu Manu - faţa zâmbitoare a BD-ului românesc


Astăzi se împlinesc exact doi ani de când am deschis acest blog : 15 februarie 2012.















MATTY for ever

Ne luăm rămas bun de la zăpadă cu acest desen umoristic al genialului şi nemuritorului (adevărat) artist român Matty.



Mulţumiri lui Marius, care ne înseninează fiecare zori de zi, nouă, prietenilor săi privilegiaţi,  cu "una pe zi". De Matty.

vineri, 14 februarie 2014

Marian Coman despre proiectele editurii HAC BD



În revista SF on-line ARGOS, din decembrie 2013, am găsit un interesant interviu cu scriitorul SF şi scenaristul seriei BD Harap Alb continuă, Marian  Coman,  din care am spicuit pentru dvs. intrebările şi răspunsurile cu privire la colaborarea autorului cu revista HAC.
Merită însă citit întreg interviul, în paginile revistei Argos care, aşa cum ştiţi, esta una dintre preferatele noastre. 




miercuri, 12 februarie 2014

Plan editorial 2014: „Tintin şi Los Picaros”, „Afacerea Turnesol”, de Hergé





Editura MM Europe aparţine unui om de afaceri francez stabilit în România, dl André Szacvary.  Catalogul său editorial este constituit în exclusivitate din colecţia celor 24 de albume cu Aventurile lui Tintin, imaginate şi desenate de genialul  artist belgian Hergé.

Plan editorial 2014: “Abu Hasan “ de I.L. Caragiale, desene Şerban Andreescu





Tot editura Adenium din Iaşi anunţă apariţia în acest an al unui al doilea album desenat de Şerban Andreescu, după un alt mare clasic al literaturii române:  Ion Luca Caragiale. 

marți, 11 februarie 2014

Plan editorial 2014 : « Poveşti » de Ion Creangă, desenate de Şerban Andreescu




Aşa cum a promis, în 2014 Şerban Andreescu îşi va răsfăţa cititorii cu adaptarea în benzi desenate a Poveştilor lui Ion Creangă, după ce anul trecut a publicat Amintiri din copilărie.  

duminică, 9 februarie 2014

Lunga noapte a batjocoririi benzii desenate româneşti de către ICR Berlin




"Benzi desenate" de impostorul Akira Lord
Aşa cum probabil nu aţi aflat din presă,  în data de 31 ianuarie 2014,  Institutul Cultural Român de la Berlin, condus de doamna Cristina Hoffman,   a dat o lovitură gravă de imagine celei de-a noua arte româneşti şi (încă)  una bugetului statului.
7 paraziţi culturali, „Ciubotariu Alexandru,  Sorina Vazelina, Cristian Dârstar (Akira), Laurenţiu Alexandrescu (Irlo), Nicu Duță (Kitră), Mihai Marcu (Mistik) » (am citat din comunicatul de presă al ICR Berlin), au mâncat, au băut şi s-au distrat pe banii contribuabilului român, mâzgălind pereţii prestigiosului imobil care adăposteşte ICR.


sâmbătă, 8 februarie 2014

Eveniment BD: „Foire de Nuit” de Maria Surducan



 
(c) Maria Surducan

Pe data de 13 februarie curent  va apare în  cele mai bune librării din Franţa şi Belgia (şi mai ales în reţeaua atotcuprinzătoare FNAC)  banda desenată Foire de Nuit (Târgul de noapte) scrisă şi desenată de Maria Surducan.

vineri, 7 februarie 2014

Câte ceva despre cărţile copilăriei: « Zâna florilor de gheaţă »






 « Mai zilele trecute, când ninsoarea era în toi, am fost atins de aripa unui fulg de nea. Am tresărit şi m-am bucurat că sunt băgat în seamă chiar dacă din greşeală, ştiam că oricare fulg de zăpadă poate spune o poveste. Un secret: nu urechea este importantă atunci când fulgul îşi deapănă povestea ci ştiinţa de a citi o hartă cristalizată în şase colţuri, căci da! fulgul de nea este harta care îţi arată drumul spre un tărâm feeric. Nu-i ştiinţă la îndemâna oricui pentru că de obicei harta se ţine în mână, iar mâna are căldura ei… dacă vrei s-o simţi ia pe cineva drag de mână, e! dar asta-i altă poveste, să revenim… or fulgului de zăpadă îi este frică de căldură şi se face nevăzut. »

joi, 6 februarie 2014

Colo-ro despre un mare grafician: Pompiliu Dumitrescu



 
(c) secvente.ro
« Prin prisma activităţii, despre Pompiliu Dumitrescu se poate spune că a fost un artist euforic şi un meşteşugar inepuizabil. Miile de caricaturi şi de ilustraţii risipite în publicaţiile a peste 30 de ani de activitate (1965-1998), sutele de  coperte şi ilustraţii de carte, numeroase afişe de filme au exprimat armonios vivacitatea unui grafician căzut fatal pe planşeta de lucru care-i domina viaţa. »
Paul Stoica

sâmbătă, 1 februarie 2014

Banda desenată românească merge la Angouleme!





Faptul că în aceste zile se desfăşoară la Angouleme cea de-a 41 ediţie a celebrului Festival Internaţional al Benzii Desenate, cel mai mare din Europa, îmi stârneşte amintiri plăcute, despre prima şi singura participare oficială a benzii desenate româneşti la Angouleme.