duminică, 28 aprilie 2013

Despre „Istoria BD româneşti” pe www.cititorsf.ro.





Dintotdeauna banda desenată a mers mână în mână cu literatura SF, probabil şi datorită statutului lor de para-literaturi, dar mai ales graţie faptului că, de cele mai multe ori, ele au aceeaşi cititori.
O interesantă cronică a Istoriei Benzii Desenate Româneşti a postat Bogdan Lascu, în data de 24 aprilie, pe www.cititorsf.ro, ducând însă analiza sa în zilele noastre, cu referiri la noile publicaţii Harap Alb continuă..., Comics, BDC etc...

vineri, 26 aprilie 2013

Costel, invitat de onoare la Salonul Benzii Desenate de la Godega (Italia)




Între 27-28 aprilie  se va derula în Italia cea de-a 6-a ediţie a  manifestării Godega Fumetti.
Alături de Giancarlo Alessandrini, Athos Careghi şi alţi 10 desenatori BD italieni, a fost invitat şi va fi prezent la salon şi compatriotul nostru Costel Curelaru.

miercuri, 24 aprilie 2013

CHIPĂRUŞ de la Moldova





Întotdeauna mi-am dorit să ştiu dacă  există bandă desenată şi în Moldova de dincolo de Prut. Şi iată că astăzi am aflat, datorită unei prietene din Suedia, care mi-a trimis această revistă de caricaturi şi umor din Chişinău.

duminică, 21 aprilie 2013

“La vie romanesque de Marga Stefǎnescu, doyenne mondiale des auteurs de BD”



Marga Ştefănescu la vârsta la care publica BD


Aşa se intitulează articolul apărut astăzi, pe www.actuaBD.com. Vă invit să-l citiţi, mai ales ca am postat acolo planşe, desene şi fotografii inedite.
ActuaBD este cel mai important portal de informaţii despre banda desenată, din spaţiul francofon, cu 100.000 de cititori unici pe lună (din care 185 români,  majoritatea din Bucureşti – conform celor comunicate de responsabilii site-ului).
ActuaBD este site-ul indispensabil pentru cei ce doresc să se ţină la curent cu actualitatea benzii desenate francofone.

joi, 18 aprilie 2013

Margareta Ştefănescu-Ciurdăreanu: o creatoare de benzi desenate ajunsă la vârstă centenară



Năzdrăvăniile lui Rică, BD de Marga Ştefănescu


        " Pe doamna Margareta Ştefănescu-Ciurdăreanu, ilustratoare de carte şi creatoare de benzi desenate, am cunoscut-o în ziua de 12 ianuarie 1979. Funcţionam atunci ca profesor la Şcoala Generală Nr. 29 din Galaţi, coordonam apariţia revistei şcolare „Petale de lumină”, conduceam un cenaclu literar de copii cu aceeaşi denumire şi aflând de la regretatul profesor şi istoric literar Dumitru D. Şoitu că poetul simbolist Eugeniu Ştefănescu-Est, în vârstă la acea dată de 98 de ani, trăieşte în oraşul nostru la fiica sa, ne-am gândit să-i facem o vizită. Am luat legătura telefonic, am stabilit ziua şi ora întâlnirii şi însoţit de un grup de elevi redactori la revista amintită şi membri ai cenaclului, de profesoara de limba franceză Cornelia Ungureanu şi prozatorul Apostol Gurău, în ziua fixată am ajuns în apartamentul familiei Ciurdăreanu, aflat în Blocul C-2 din preajma Bisericii Fortificate „Precista” (soţul doamnei era medicul endocrinolog Ionel Ciurdăreanu). Acele momente petrecute în compania poetului, a ginerelui şi a fiicei sale le-am evocat mult mai târziu într-un articol publicat în revista online „Luceafărul Românesc” şi inclus mai apoi în cartea „Interferenţe” (Editura Sinteze, Galaţi, 2009).


miercuri, 17 aprilie 2013

Gălăţeanca din Dicţionarul benzilor desenate, Marga Ştefănescu-Ciurdăreanu, la 100 de ani




         
 "Gălăţeanca Marga Ştefănescu Ciurdăreanu este între puţinii pământeni care numără 100 de ani de viaţă, vârstă pe care o va împlini pe 25 martie. A venit pe lume în Bucureştii anului 1913, de Buna Vestire, în casa unui aristocrat: magistratul, scriitorul şi pictorul Eugeniu Ştefănescu-Est (1881-1980, Galaţi). De la tatăl său, Marga a moştenit dragostea pentru artă, fapt ce o aşează, astăzi, printre personalităţile din istoria benzilor desenate pentru copii. Are un loc special în „Dicţionarul benzii desenate din România”, apărut în 2005, la Editura Craiova. În 2006, revista „Argonaut” deschidea publicaţia cu un interviu cu Marga Ştefănescu Ciurdăreanu.

marți, 16 aprilie 2013

De ce să studiem benzile desenate la Universitate?



Această întrebare şi-o pune, şi ne-o adresează şi nouă, cititorilor,  Mihai Iacob, într-un incitant articol apărut în 26 martie curent, pe site-ul www.lapunkt.ro.
Şi, în calitatea sa de profesor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București (catedra de spaniolă), ne oferă două argumente pertinente.
Reproducem mai jos o parte din  articolul  său, cu speranţa că, dacă ne citeşte, ne va da acordul de a-i reproduce textul integral.


luni, 15 aprilie 2013

"Meci de desene" la Atrium Cafe Sibiu

Nicolas Juillard
După cum povesteam într-o postare anterioară, în cadrul Salonului BD de la Sibiu a avut loc - la Atrium Cafe - şi acest inedit "meci de desene", între desenatorii invitaţi la salon.
Vă prezentăm în continuare câteva imagini sugestive.


joi, 11 aprilie 2013

Salon BD Sibiu 2013 - fotoreportaj de Gauthier SAILLARD

Am primit între timp şi acest fotoreportaj de la Salonul BD de la Sibiu, realizat de Gauthier Saillard, unul dintre benevolii care au participat la organizarea manifestării.
 În continuare vă prezentăm fotografiile, însoţite de scurte comentarii.



marți, 9 aprilie 2013

Ochii Sibiului aţintiţi asupra benzii desenate




Fantomiţa Arthur la Sibiu - colaj de Mircea Arapu
Aşa cum am anunţat, în week-end-ul trecut a avut loc la Sibiu prima ediţie a Salonului Internaţional al Benzii Desenate din localitate.
După Bucureşti, Constanţa, Craiova, Iaşi, Braşov, Oradea, Timişoara, sosise vremea ca şi Sibiul, capitală europeană a culturii în urmă cu câţiva ani, să se deschidă celei de-a noua arte.
Povestea a început anul trecut la... Constanţa, când  François Montier, un tânăr francez, animator cultural la Asociaţia Ille et Vilaine - Sibiu”  şi  pasionat de benzi desenate, a vizitat Salonul BD găzduit de Muzeul de Artă. Se pare că ceea ce a văzut la Constanţa i-a plăcut pentru că, în  toamna aceluiaşi an, a organizat la sediul asociaţiei respective o expoziţie despre celebra revistă BD franceză Pilote  (a se vedea aici relatarea corespondentului nostru Daniel Cristea) iar acum,  în aprilie, primul  salon BD sibian.

miercuri, 3 aprilie 2013

Primul Salon Internațional al Benzii Desenate la Sibiu: 5-7 aprilie 2013



Desen de Adrian Barbu



Asociația de prietenie “Ille et Vilaine - Sibiu” şi Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu organizează în zilele de 5, 6 şi 7 aprilie 2013, Primul Salon Internațional al  benzii desenate de la Sibiu.