vineri, 30 martie 2012

Unde citim benzi desenate? In revista Luminiţa



“Unde citim benzi desenate?” va fi o rubrică permanentă a blogului nostru. Ea se dedică cârcotaşilor care, în anul de graţie 2012, încă  mai pretind că nu există benzi desenate în România (sau că ele sunt foarte slabe, în comparaţie cu, de exemplu, “Travesti” sau “Stigmata”).
Începem cu revista Luminiţa, editată din octombrie  2009 de către editura Crepuscul din Ploieşti,  şi având ca public ţintă copiii cu vârste cuprinse între  4-7 ani. Revista apare lunar, cu excepţia  vacanţei de vară, are 36 de pagini în culori,  în care sunt publicate poveşti, poezii, jocuri,  informaţii diverse, o rubrică permanentă  despre cinema (incluzând un poster) şi… benzi desenate.
In fiecare număr găsim câte 4 planşe BD, în serial,  semnate de Valentin Cristescu şi Serban Andreescu, ambii veterani ai BD-ului românesc de după 1990.
Valentin desenează peripeţiile unui bufon simpatic, sub titlul generic de “Poveştile lui Jester” iar Şerban adaptează în benzi desenate nemuritoarele povestiri ale lui Ion Creangă: “Prostia omenească”, anul  trecut,  şi “Punguţa cu doi bani”,  în prezent.
Exemplificăm cu câte o planşă desenată de fiecare dintre cei doi autori şi, după cum se poate vedea, aceste drăguţe BD pot fi citite  la orice vârstă, cu condiţia să avem aplecare spre frumos.
Pentru mai multe informaţii (şi eventuale abonamente),   accesaţi site-ul redacţiei, www.cutezatorii.ro

Valentin Cristescu







Serban Andreescu

(va urma)

joi, 29 martie 2012

Urban Comics - Made in Cluj

Ieri,  28 martie, la Casa Matei din Cluj-Napoca,  s-a  lansat  antologia de benzi desenate, “Urban Comics - Made in Cluj”, în care şaisprezece tineri autori  îşi prezintă poveştile desenate.  După cum afirmă Fabian Mühlthaler, în primele pagini ale albumului, lucrările sunt rezultatul unei serii de workshop-uri organizate de  Centrul Cultural German din  Cluj,  începând din decembrie 2010. 
După o scurtă prezentare a evenimentului de către directorul Centrului Cultural German Cluj-Napoca, Fabian Mühlthaler, şi de către doi dintre autorii de bandă desenată, publicul prezent a putut cumpăra şi înfrumuseţa albumul cu o mulţime de dedicaţii şi desene personalizate.
Albumul cartonat, de lux, a fost publicat de Centrul Cultural German din Cluj  în 2012, atât în limba română, cât şi în limba germană. Artiştii care şi-au adus aportul la această antologie, unii absolvenţi de Arte, alţii încă elevi sau studenţi, însă toţi pasionaţi de benzi desenate, îşi prezintă povestioarele în stilul propriu, cu desene mai schiţate sau mai detaliate, în culori sau alb-negru,  care acompaniază textul mai vesel sau mai trist, după caz. Cele aproximativ 80 de pagini au în comun arhitectura oraşului Cluj-Napoca: biserici, statui, clădiri vechi, dar şi străzi lăturalnice şi chiar alei din cimitir.
Seria poveştilor transpuse în BD se încheie cu cireaşa de pe tort (după părerea mea), “Happy no year” a lui Adrian Barbu,  unde se observă experienţa îndelungată a autorului.
În ultimele pagini ale albumului, pot fi găsite scurte descrieri ale tinerilor desenatori precum şi  datele de contact ale acestora,  însoţite de mici ilustraţii, portrete sau autoportrete.

Ana-Maria Băsceanu 
(text şi fotografii)













duminică, 25 martie 2012

BD-ul românesc pe prima pagină a site-ului ActuaBD.com

Astăzi a apărut pe site-ul ActuaBD.com (cel mai citit din Europa francofonă: 200.000 vizitatori unici pe lună) un articol destul de documentat despre actualitatea BD românească: Il y a du monde aux Balkans (1) : Effervescence roumaine
  Sper că toată lumea ţine minte suficient de multă franceză de la PIF pentru a-l putea citi.  Articolul e semnat de Didier Pasamonik, directorul site-ului.
 Încet-încet, banda desenată românească intră în Europa (măcar ea).

joi, 22 martie 2012

Benzi desenate la Târgu Mureş

Afiş desenat de Andrei Corbet Nits
În cadrul Festivalului Francofoniei din acest an, organizat în mod tradiţional -  în întreaga lume -  în luna martie, la Târgu Mureş  s-a vorbit – pentru prima oară! – (şi) despre benzi desenate.
Aflată printre ultimii  vectori  de promovare a  francofoniei (dar şi unul dintre cei mai eficienţi) în ţara noastră, era inevitabil ca banda desenată să ajungă şi în oraşul din inima Transilvaniei.


Alături de copiii participanţi se află autorii BD Puiu Manu şi Viorel Chirea precum şi profesorii Daniel Raduly şi Laura Antal

Astfel, în zilele de 18 şi 19 martie, la Palatul Copiilor din localitate, s-au derulat non-stop ateliere de iniţiere în arta benzilor desenate a mai multor grupe de elevi, de la gimnaziu dar şi de la liceu, din Târgu Mureş şi din Reghin, aproape 100 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani.  Atelierele au fost susţinute de artiştii BD Puiu Manu şi Viorel Chirea. 

Atelierul condus de  Puiu Manu

Atelierul condus de Viorel Chirea
In paralel a fost organizat şi un concurs de BD, la care au participat, alături de copiii din judeţul Mureş şi elevi din Bucureşti sau Galaţi. 
 In data de 20 martie, în sala cea mare a Teatrului Naţional din localitate, în cadrul unui grandios spectacol dedicat francofoniei (muzică, poezie, scenete  şi dansuri susţinute de copii de toate vârstele, unii mai talentaţi decât ceilalţi) s-au anunţat şi premiile concursului de benzi desenate:
a)  pentru elevii de liceu:
- Ioana Orodan – premiul I
- Bogdan Atomei – premiul II
b) pentru elevii de gimnaziu:
     -  Roberta Dragomir – premiul I
     - Laura Daniela Enache (Galaţi) – premiul II
     - Lorand Bunus (Reghin) – premiul III
     - Andreea Marton – menţiune.
Premiile au constat în albume şi reviste de benzi desenate franţuzeşti şi româneşti. Toţi copiii participanţi la ateliere au primit câte un exemplar din cel mai nou număr al revistei Cutezătorii, oferit de editura LVS Crepuscul din Ploieşti (www.crepuscul.ro).
Această primă manifestare dedicată benzii desenate a fost organizată de Inspectoratul Judeţean Şcolar  Mureş şi Asociația profesorilor de limba franceză (ARPF),  cu sprijinul material şi logistic al Agenţiei de voiaj MC Transilvania (www.mctransylvania.com).
Autorii BD invitaţi au profitat de prezenţa lor la Târgu Mureş pentru a (re)descoperi unul din cele mai frumoase oraşe ale Ardealului, cu o arhitectură şi geografie aparte.  Astfel, după ce am bătut în lung şi lat centrul oraşului, admirând designul art-nouveau al Palatului Culturii şi al Primăriei,  liniile îndrăzneţe ale celor două catedrale  care mărginesc Piaţa Trandafirilor, am vizitat Citadela medievală, construită în secolul 17 de către austrieci  şi conservată într-o stare foarte bună până  în zilele noastre. Viorel Chirea a profitat, de altfel, de soarele blând de primăvară şi a umplut carnetul de desene cu numeroase crochiuri:

Intr-unul din bastioanele citadelei este instalat un mic teatru particular, “Scena”. Aici am avut plăcerea să asistăm la piesa de teatru  “Doi pe un balansoar” de William Gibson,  regizată de Liviu Pancu şi interpretată magistral de  Dana  Pancu şi Dan Rădulescu.
În fine, aflând de prezenţa maestrului Puiu Manu la Tg. Mureş, au venit de la Cluj ca să-l întâlnească, Gabi Rusu, comisar de poliţie şi desenator BD de  talent,  împreună cu soţia,  precum şi Ana-Maria Băsceanu, psihoterapeut şi colecţionară pasionată de benzi desenate româneşti.
Aşa încât, între benzi desenate, teatru, arhitectură, spectacol muzical artistic şi întâlniri cu prietenii, putem spune că am petrecut un week-end de basm în oraşul de pe malul Mureşului.
Mulţumim pentru  toate acestea  organizatorilor, lui Daniel Raduly – inspector şcolar, profesoarei  Laura Antal şi mai ales franco-ardeleanului Jean-Michel  Corbet, un inimos parizian stabilit în urmă cu aproape 20 de ani pe aceste  meleaguri  româneşti.

Organizatori şi participanţi: Jean-Michel Corbet, Laura Antal, Puiu Manu, Ana-Maria Băsceanu, Viorel Chirea şi Dodo Niţă

miercuri, 14 martie 2012

Salutări de la... Minitehnicus


Câştigător - în 1970 -  al  Marelui Premiu al Concursului naţional  de benzi desenate  „Aventurile colegului Minitehnicus”,  Radu Marian este astăzi arhitect. Nu-şi uită însă niciodată prima dragoste, şi se întoarce la BD de câte ori are ocazia. Este autorul următoarelor albume BD de excepţie (le aveţi pe toate?):
1994 - Cristalul Magic
1998 – Bine ai venit, mamă  soacră!
2005- Carul de foc
2010 – Minitehnicus 1970
Salutând deschiderea blogului nostru,  Radu Marian ne trimite acest desen original. Îi mulţumim şi-i dăm întâlnire la Constanţa.

miercuri, 7 martie 2012

Igor Kordej şi “Saga lui Vam”

                                     

 Romanul numit "Legende Vamove Zemlje" (Legendele din ţara lui Vam) al lui Vladimir Colin,  a apărut prima dată în Yugoslavia, la editorul "Veselin Masleša" din Sarajevo, în biblioteca (colecţia)  numită "Lastavica" (Rândunica), în anul 1963. A fost o cunoscută bibliotecă pentru tinerii şcolari din fosta Yu.
Kordej a admirat acel roman al lui Colin de la tinereţe, şi chiar există o anecdotă în care se spune ca  a furat un exemplar al  acestui  roman de la biblioteca locală. El a declarat că dintotdeauna şi-a dorit  să îl transpună în BD, şi aşa  a şi  fost.
In anul 1983 Igor Kordey  a fost angajat ca desenator de BD la editorul Marketprint,  din Novi Sad. A avut un  salariu lunar extraordinar pentru acele timpuri.  Norma pe care a fost obligat să o împlinească era de  8 planşe pe lună, restul îi era  plătit ca lucrare extra. (Kordey  însuşi spune că aşa ceva a fost pentru el o fantazie, iar  cele 8 planşe o "joacă de copii", el fiind un autor foarte productiv)
Igor Kordey a lucrat la Marketprint până în anul 1986. In acelaşi  timp a terminat de desenat  şi BD-ul  “Vam”. A fost însă nemulţumit că editorul Marketprint l-a vândut pe “Vam” doar spaniolilor (Norma editorial),  pe lângă publicarea  regulată în paginile revistei  Stripoteka.
Tot în anul 1986, în toamnă, la salonul BD din Lucca, Italia, Igor a vândut drepturile de autor ale BD-ului “Vam” editurii  Les Humanoides Associés, şi aşa a început colaborarea cu francezii. Ei l-au “obligat” să  coloreze  BD-ul pentru apariţia  în Franţa. Drepturile asupra BD-ului  “Vam” aparţineau, iniţial, editorului Marketprint, pentru ediţia originală în alb/negru. Conform legii drepturilor de autor din Yugoslavia, dacă se schimbă o BD cu peste 30%  atunci ea reprezintă o nouă lucrare,  aşa că “Saga lui Vam “ în culori  aparţinea de-acum  doar lui  Igor Kordey. Pentru albumele în franceză el a mai desenat şi 5 planşe în plus.

 
In anul 2010 editorul croat Fibra l-a editat pe “Vam” integral în culori, într-un singur volum,  cartonat, de  lux.
In fine, în anul 2011, editorul sârb Marketprint l-a editat şi el pe “Vam”  într-un singur volum, cartonat, dar cu planşele  în alb/negru. 


 In altă ordine de idei, în  acest an, Igor Kordey, împreună cu scenaristul Darko Macan, au început un nou serial BD,   “Texas Kid, my bro”,  ce poate fi urmărit  pe internet, gratuit (şi în limba engleză)  la adresa http://www.activatecomics.com/. După vorbele lui, are de gând să creeze un BD uriaş, de peste 1600 de pagini!  A început  cu 8 planşe pe lună, şi primul volum  va avea aproape  200 de pagini. In total vor fi 8 volume, care se vor publica şi pe hârtie. Cu acest proiect el vrea să încerce să intre pe piaţa japoneză şi "să-i bată cu propria armă"...


Dragan Predić

Dragan Predić este un celebru  colecţionar  sârb de benzi desenate. Trăind pe malul (sârbesc) al Dunării, a învăţat limba română de la copiii vlahi din satul său, Novi Sip (municipalitatea Kladovo – Claudia în “vlahă”). Corespondent pe vremuri al revistei noastre Argonaut, el este un fin cunoscător  şi comentator al actualităţii BD din spaţiul ex-yugoslav. Îl aşteptăm şi cu alte articole.

luni, 5 martie 2012

Dovada, dovada

Avem, în sfârşit, dovada că suntem citiţi.
 Mulţumim, domnu` Jup!


Încheiem aici mini-serialul consacrat lui Lucian Amarii -JUP şi universului său grafic.
Continuarea pe www.supercostel.ro.

duminică, 4 martie 2012

Banda lui Costel versus Banda lui Jup

Vă povesteam, într-o postare anterioară, despre jocul cu codul benzii desenate, atât de drag domnului Jup.
Iată un exemplu concret. Este pentru prima oară- în istoria centenară a benzii desenate româneşti -  când personajele unei BD se revoltă contra creatorului lor.Pur şi simplu genial.

Mai multe pe www.jup.ro.